Gazdagodott a hazai formakultúra - Megnyílt a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 2011. évi beszámoló kiállítása

A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok munkáiból ismét kiderült: a designnak helye van az élet minden területén. A fiatal tervezők beszámoló kiállítását április 25. és június 17. között tekinthetjük meg az Iparművészeti Múzeumban.

Április 25-én ünnepélyes keretek között nyílt meg a Moholy-Nagy László Formatervezési és Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti ösztöndíjasok tárlata az Iparművészeti Múzeumban.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1989-ben hívták életre azzal a céllal, hogy pályakezdő designereket segítsenek karrierjük elindításában, tehetségük kibontakoztatásában. Az ösztöndíj tehát elősegíti a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, támogatja az önálló alkotói munkát folytató fiatal formatervezők szakmai fejlődését, és lehetőséget biztosít részükre egy saját kezdeményezésű innovációs program kidolgozására.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által fenntartott, a Magyar Formatervezési Tanács által gondozott ösztöndíjra olyan 35 év alatti tervezők pályázhatnak, akik Magyarországon tevékenykednek és szakirányú, egyetemi diplomával rendelkeznek. A fiatal alkotók, akik pályázat útján nyerték el a lehetőséget bruttó 1 200 000 forint támogatás részesülnek.

A 2011-ben Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat nyert fiatalok munkái újabb tanúbizonyságot tettek a design gazdaságélénkítő szerepéről: olyan tárgyakon, kollekciókon, terveken dolgoztak, amelyek piacképes formát ölthetnek. "Az ösztöndíjasok mindegyike különös figyelmet fordított a felhasználó-központú tervezésre, és a kor kihívásainak megfelelően a társadalomban megfogalmazott igények mentén innovatív, gyártásra kész, versenyképes produktumokat készítettek" - mondta dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke.

Az alkotásokkal akár szórakozás, tanulás, öltözködés, étkezés, sőt várakozás közben is találkozhatnánk. A divat nemcsak a nők kiváltsága: két tervező is fiatal férfiaknak készített őszi-téli ruhakollekciót. Egyikük a magyar szerzetesek öltözékéből, a másik alkotó pedig hazai népművészeti motívumokból nyert inspirációt. Szintén az erősebbik nem igényeit célozza meg az alakítható űrtartalmú táska is, amely csupa természetes anyagból készült, és különböző öltözékekhez illeszkedik.
Több olyan eszköz is született, amely lehetőséget teremt kikapcsolódásra és a szabadidő hasznos eltöltésére is. Vakoknak jelent újszerű tapintási élményt a kézbesimuló formatervezett tárgy, a vidéki köztérfejlesztés előmozdítására pedig - a találkozási és a várakozási hely funkcióit egyaránt betöltő - bővíthető elemű megállóbútor készült. A környezetébe belesimuló fényforrás bármely száraz, azaz pl. gipszkartonból megépített térben megjelenhet, a jövő útján haladva pedig egy ergonómiailag kidolgozott okos szemüveg azaz komplett miniszámítógép is gazdagítja az alkotások sorát.
A porcelán, a kerámia mint anyag több fiatalt is foglalkoztatott. Hazai art hoteleknek készült reggeliző készlet porcelánból, egy ösztöndíjas pedig azt vizsgálta, a kortárs kerámiában hogyan lehet használni digitális technológiákat.
A korábbi évekhez hasonlóan az idei ösztöndíjasok munkáiban is megjelentek a hazai vállalatok, gyártók konkrét igényei. Így készült el a herendi formakincs és mintavilág felhasználásával sorozatgyártásra is alkalmas ékszercsalád (Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.), a moduláris rendszerű, rozsdamentes köztéri ivókút (B&K Kft.), valamint a cserélhető elemű és színű, a játék elvén alapuló írószercsalád (ICO Zrt.).

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium segítségével - ugyancsak a pályakezdő formatervezők és iparművészek szakmai támogatását célozza, több mint húsz éve. Az idei válogatásban olyan különleges munkák láthatók, mint sorolható világító porcelán panelek, kerámia alapú akusztikus ütőhangszerek vagy különleges formaalakítású táskák.

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjat 1980-ban pályakezdő kézművesek támogatására hozták létre. A 2011-es Kozma-ösztöndíjasok munkái között szerepel népi szövéstechnika újraértelmezése, modern női ruha, sőt síp, okarina és jelhang is. Az ösztöndíjat a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatta.

 

Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjasok:

1. ANTAL Balázs, szilikátipari tervezőművész - Kisszériás vendéglátó-ipari porcelán tárgycsoport, hazai ART hotelek részére. Avagy a design mint szolgáltatás

2. CSÍK Orsolya, textiltervező művész - Kag táskakollekció

3. FAZEKAS Endre Ferenc, textiltervező művész - 2012/2013-es őszi/téli férfiruha kollekció

4. HEGEDŰS Viola Anna, építésztervező művész - Tér-fény-felület

5. HURTON Tamás, formatervező művész - Okos szemüveg formatervezése

6. IMRE Eszter, keramikus formatervező - Terít-ék. Egyedi ékszercsalád a hagyományos herendi formakincs és mintavilág felhasználásával. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közreműködésével.

7. KELE Ildikó, textiltervező művész - Kele 2012/2013-as őszi/téli kollekció, kötött termékek

8. KOLLÁR Bence, építésztervező művész - Megállóbútor. Vidéki buszmegálló, egyben köztéri utcabútor tervezése.

9. LUBLÓY Zoltán, porcelán designer - Digital ceramics. Digitális technológiák feltérképezése.

10. NAGY Máté, formatervező művész - Új megoldások írószertartóra kis- és középiskolások számára. Az ICO Zrt. közreműködésével.

11. TÁRNOK Zsolt, ipari termék- és formatervező mérnök - Rozsdamentes ivókút tervezése. A B&K Kft. közreműködésével.

12. VÁGÓ Szilvia, porcelán tervező - Tapintáson alapuló, kikapcsolódást szolgáló tárgy tervezése vakok számára

 

A tárlat 2012. április 26. és június 17. között látogatható az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37).