Folyamatos Jelen Megnyílt a Present Continuous Present kiállítás

2012. szeptember 6-16.

Ünnepélyes keretek között megnyílt a "Mindennapi felfedezések" című nemzetközi kiállítás Helsinkiben, a 2012. évi világ design fővárosában. A díjmentesen látogatható tárlat két fő részből, egy központi és egy országonként megjelenő szatellit kiállításból állt és Helsinki belvárosában, a Suvilahti felújított, kulturális eseményeknek teret adó ipari parkban kapott helyett. A kiállítás fő szervezője a Design Forum Finland, Finnország design promóciós intézménye volt, a tárlat tematikáját és installációs terveit az Imu Design csapata dolgozta ki.

A Központi kiállításon minden nemzet képviseltette magát a megadott hat témában - Designikon, Láthatatlan design, Teríték-társasági összejövetel, Képzelet, Innováció, Tradíció újraértelmezése - egy-egy tárggyal. A nemzetközi nagyközönség - többek között - láthatta a robbanásmentes gyújtót, áttetsző üvegbetont, a New York-i Museum of Modern Art egy állandó magyar darabját, valamint megtudhatta, milyen a kortárs busó öltözet és hogyan köszön az állatvilág.

A Szatellit kiállításra az országok szabadon választott anyaggal készülhettek, a magyar kiállítás címe: Folyamatos jelen - Continuous present volt. A kortárs magyar designt bemutató alkotások nem egyedi válaszokként jelentek meg a kiállításon, hanem a szellemi teljesítmény és a kreatív potenciál folytonosságát reprezentálták. A kiállított tárgyak mindegyike referenciális viszonyban áll a múlttal, párbeszédet folytat a magyar design- és vizuális kultúra korábbi alkotásaival. Tervezőik örökösök is egyben, akik tudatosan használják a nemzeti MÉM-készlet legkülönfélébb elemeit. Ennek szellemében a tárlat a kollektív kulturális emlékezetünk legkülönfélébb rétegeiből válogatott. Megemlékezett - többek között - a halasi csipkéről, a Bauhaus szellemi örökségéről, a magyar népviseletből és motívumkincsből merítő munkákról.

Bővebb információ a www.hdc-satellite.hu oldalon.