"Folyamatos jelen" - magyar szatellit kiállítás

Díjnyertes kortárs magyar design a bécsi Stilwerkben (1020 Bécs, Praterstraße 1) a Vienna Design Week 2012 keretében.

Stilwerk Wien (Wien 2., Praterstraße 1)

"Folyamatos jelen” címmel magyar alkotások mutatkoztak be a Design Hét Bécs programsorozaton, 2012. szeptember 28 és október 6. között az osztrák fővárosban.

A kortárs magyar designt reprezentáló alkotások nem egyedi teljesítményként vannak jelen a kiállításon, hanem a szellemi teljesítmény és a kreatív potenciál folytonosságát reprezentálják. A kiállított tárgyak mindegyike referenciális viszonyban van a múlttal, párbeszédet folytat a magyar design- és vizuális kultúra korábbi alkotásaival. Tervezőik örökösök is egyben, akik tudatosan használják a nemzeti MÉM-készlet legkülönfélébb elemeit.  A lokális tartalmakban és referenciákban gazdag alkotások révén múlt és jelen egymástól elválaszthatatlanul jelenik meg a kiállításon, a hangsúly a folytonosságra kerül, és a hagyomány jelenvalóvá, s egyben átélhetővé válik.

Kollektív kulturális emlékezetünk legkülönfélébb rétegeiből válogattunk. Újraértelmezett hagyományok, - halasi csipke – Lacy Tales collection, herendi porcelán –Table-Wear jewelleries -, éppúgy láthatók a kiállításon, mint a magyar népviseletből és motívumkincsből merítő munkák - Pixelfolk collection and Expanding bags. A XX. századi magyar designtörténet csúcsteljesítményeivel állnak folyamatos dialógusban a kortárs tervezők. A Bauhaus szellemi örökségének továbbvitele - László Moholy-Nagy - Helix interactive object - és a design-ikonokkal folytatott párbeszéd - Rubik's cube – Cocodice - egyaránt jellemző tervezői attitűdök. A (g)lokalizmus, a New Craft és a tradíciók újragondolása, mint a nemzetközi design szcéna aktuális alkotói válaszai, a magyar vizuális kultúrát is meghatározzák.

A kiállítás kurátora a Magyar Formatervezési Tanács és Halasi Rita Mária, esztéta, az MFT tagja. A tárlat megtekinthető 2012. szeptember 28-tól 2012. október 6-ig (hétfőtől szombatig, 10-19 óra), a belépés díjtalan.

Október 2-án 18 órakor a Vienna Design Week 2012 program súlypontot tesz a Stilwerkre, ami keretében a Collegium Hungaricum Bécs tisztelettel várja az érdeklődőket a kiállításra és egy pohár borra a Stilwerkbe.

A kiállítás a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala együttműködésében valósult meg. 

 

Bővebb információ a www.hdc-satellite.hu oldalon.