DESIGN HÉT BUDAPEST 2012 - Élj lassabban! (Slow Design)

2012. szeptember 28 - október 7.

Idén a Design Hét Budapest fesztivál kilencedik évébe lép. Az évről évre közel 300 együttműködő partnerrel megvalósuló és 60ezer látogatót vonzó eseménysor támogatója változatlanul a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál.

Élj lassabban! – hangzik a Design Hét Budapest idei szlogenje. Vagyis lassíts, töltsd meg az életedet tartalommal és mélységgel!
A Slow mozgalmak átgondoltabb fogyasztásra ösztönöznek, mindezt a magasabb életminőség, a tartalmasabb és nyugodtabb élet, a társadalmi és kulturális fenntarthatóság reményében teszik. A fogyasztói társadalmak és a globalizáció anomáliáiból születő Slow Movement nyitánya 1986-ban volt Rómában, a világ ekkor ismerkedett meg a Slow Food fogalmával. Azóta a fogalomkör egyre bővült, s az élet összes területén teret hódított (pl. Slow Life, Slow Cities, Slow Gardening, Slow Science, Slow Sex, Slow Money, Slow Fashion, Slow Travel, Slow Living, Slow Parenting, stb...). A Slow Movement egyes irányzatai szinte átszövik egymást, gyakorlatilag szétválaszthatatlanok, s mindez érvényes a Slow Design esetében is.
A Slow Design kifejezés egy évtizede honosodott meg a szakmai köztudatban; elsősorban egy demokratikus és holisztikus tervezői magatartást takar, olyan felelős és tudatos tervezői gyakorlatot, amely a tárgyak teljes életciklusával számolva a design hosszú távú hatásaira koncentrál, hisz a fenntartható fejlődésben, a regionalizmusban, a kulturális sokszínűségben, a lokális értékekben és az egyediségben. A tervezés a Slow Design esetében lassú és átgondolt folyamat, több időt szán a kutatásra, a társadalmi és környezeti hatások tesztelésére, valamint a „finomállításokra”. Új minőség létrehozására törekszik, s eközben a helyi nyersanyagokra és erőforrásokra alapoz, ezzel is erősítve a kis közösségeket.

A tavaly elindított kezdeményezés folytatásaként a Design Hét Budapest fesztiválnak 2012-ben is van díszvendége: Finnország.
A fesztivál közel 400 m2-en megvalósuló nyitókiállítása nemzetközi és hazai példákból válogatva járja körül a Slow Design fogalmát.
A Design Hét hagyományos programjai is a Slow Movement jegyében zajlanak majd. A Nyitott Stúdiók, a Design Hét Vásárlási akció, a Design Túrák és a Design Hét Gasztro a város kulturális, építészeti és gasztronómiai értékeire irányítják rá a figyelmet, s szakértők kalauzolásával segítenek felfedezni a rejtett vagy éppen soha észre nem vett lokális kincseket. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló workshopok a Slow mozgalmak DIY (Do it Yourself) célkitűzéseit követve invitálnak az alkotásra és az újrahasznosításra. Mint az elmúlt négy évben, idén is lesz sztárdesigner vendég és szakmai konferencia is.

A Design Hét Budapest fesztivál eseménysorában való részvételről további információ található a www.designhet.hu honlapon, valamint érdeklődni lehet a rita [961] halasi [169] designterminal [961] hu e-mail címen.

Jelentkezési határidő: 2012. május 15.