Átadtak a Design Management Díjat és a Magyar Formatervezési Díjakat

Október 4-én ünnepélyes gála keretében adták át a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat az Iparművészeti Múzeumban.
kiállítás: 2012. október 5. - december 2. Iparművészeti Múzeum

 

Az immár 33 éve a hazai design szakma legrangosabb elismeréseként számon tartott Magyar Formatervezési Díjakat Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke adták át. A négy kategóriában - termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka - ebben az évben is rekordszámú, összesen 315 érvényes pályamű érkezett be, amelyből 10 alkotás részesült díjazásban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját Hammerstein Judit helyettes-államtitkár asszony, az Oktatásért Felelős Államtitkárság elismerését dr. Maruzsa Zoltán helyettes-államtitkár úr adta át. A Nemzeti Innovációs Hivatal képviseletében Sebők Katalin nyújtotta át a hivatal különdíját. Az elmúlt évekhez hasonlóan a díjpályázaton a Magyar Formatervezési Tanács is különdíjat ajánlott fel.

Magyar Formatervezési Díjat érdemelt ezúttal egy csomagátadó automata, amely az interneten megrendelt áruk átvételének problémáját oldja meg: nem kell munkaidőben otthon lenni ahhoz, hogy az online rendelt termékekhez hozzájussunk, mert a közterekre kihelyezett tároló ezt megoldja helyettünk. Elismerésben részesült az "Egérút" nevű, okostelefonokon futó navigációs alkalmazás vizuális megjelenése is. A sikert jól mutatja, hogy a Google Play-ről és az Android Market-ről már több mint huszonegyezren töltötték le az ingyenes applikációt. Az idei díjazottak sorában található a fővárosba hévvel utazók igényeit - azaz gyors utasáramlást és egyben kényelmes utazást - előtérbe helyező HÉV koncepció is. A "Re+Concept" pedig egy hulladékként kezelt anyagból készült táskakollekció; a Bírálóbizottság véleménye szerint itt a jó forma, a jó terv találkozik a korszerű, világjobbító gondolattal.

Magyar Formatervezési Díjjal büszkélkedhet egy látható és tapintható mesekönyv, amely mind a látássérülteknek, mind a látóknak élményt nyújt. A Paprikum elnevezésű fűszerpaprikát őrlő mozsárnak bármelyik szakács örülne; a zenészszakma pedig a szokatlanul vékony kiképzésű, a tradíciót a 21. század modernségével ötvöző húros hangszerrel lett gazdagabb. A design legrangosabb hazai szakmai elismerését érdemelte ki egy fiktív, hiánypótló biotechnológiai díj terve, valamint a Magyar Nemzeti Galéria megújult arculata is. Anda Emília a galaxisok születéséből nyert inspirációt, és egy olyan, a magyar kultúra jegyeit árnyaltan magán viselő ruhakollekciót alkotott, amelyhez ma már több divatváros exkluzív üzletében is hozzá lehet jutni.

Az ünnepélyes gálaest keretében került átadásra az idei Design Management Díj is. A felhívás 2009 óta évről évre azokat a vállalkozásokat szólítja meg, akik a design eszközeivel eredményesen élnek. Idén a FRUIT OF CARE Nonprofit Kft., egy olyan mikróvállalkozás kapta meg az elismerést, ahol a design egyben terméktervezési és társadalmi szemléletformálási funkciót is betölt. Az üzleti modelljük lényege, hogy a fogyatékkal élők designerek által tervezett kézműves ajándéktárgyakat állítanak elő.

2012-ben, első ízben, a díjazott vállalkozás mellett a bírálóbizottság további két jelöltet, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumot és Sugar! Design Cukrászatot példaértékűnek és elismerésre méltónak tartotta, és elismerő oklevélben részesítette. 

Az eredményeket bemutató tárlat az Iparművészeti Múzeumban 2012. október 5. és december 2. között, hétfő kivételével, naponta 10-18 óráig látogatható.
2012. október 23-án a belépés díjtalan.
cím: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.

 

A 2012. év Magyar Formatervezési Díjasai és Különdíjasai

Magyar Formatervezési Díj
Termékkategória
YEESBOX csomagátadó automata
Alkotók: Püspök Balázs, Vető Péter
Gyártó: YEESBOX Hungary Kft.

Magyar Formatervezési Díj
Tervkategória
U.P.G. egyedi hangszerkollekció
Alkotó: Üveges Péter
Gyártó: Üveges Péter, Boros Frigyes, Bolfi Kft.

Magyar Formatervezési Díj
Vizuális kommunikáció kategória
EgérÚt navigációs szoftver vizuális arculat és mobil alkalmazás felület
Alkotó: Drone Kreatív Kft.: Erdélyi Dániel, Csík Gyula
Megrendelő: AntaresNav Kft.

Magyar Formatervezési Díj
Vizuális kommunikáció kategória
Magyar Nemzeti Galéria - arculat
Alkotó: Stalker Studio Kft.: Vargha Balázs, Nagy Dániel
Megrendelő: Magyar Nemzeti Galéria

Magyar Formatervezési Díj
Diák kategória
European Biotechnology Award
Alkotó: Krajcsi Sarolta

Magyar Formatervezési Díj
Diák kategória
Látható és tapintható mesekönyv
Alkotó: Horváth Csilla

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja -
Termék kategória
"Galaxy" top & dress
Alkotó: Anda Emília

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja -
Diákkategória
Paprikum
Alkotó: Toronyi Péter

A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíja - Diák kategória
Helyi érdekű vasút a főváros számára
Alkotó: Molnár Ádám

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja - Termék kategória
Re+Concept
Alkotó: Medence Csoport Bt.: Magyar Gergely, Gross András, Terebessy Tóbiás, Buckó
Bence, Farkas Sándor, Garai Mixi

A Magyar Formatervezési Díj 2012. évi díjazottjai és kiállítói

 

A 2012. év Design Management Díjasa: FRUIT OF CARE Nonprofit Kft.

Elismerő oklevélben részült: A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum és a Sugar! Design Cukrászat

A Design Management Díj 2012. évi elismertjei

 

Az átadón készült fotók:

 
 
 
 

Fotó: Perness Norbert