A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj 2011. évi beszámoló kiállítása

A formatervezés, a design ma már mindennapjaink szerves része, kultúránk, identitásunk közvetítésének fontos eszköze. A kreativitáson, a tehetségen és a jó ötleten túl egy piacképes termék megszületéséhez egy abban üzleti lehetőséget látó gyártó, a siker eléréséhezpedig az értő és az újat befogadni vágyó felhasználó egyaránt szükséges. Ennek megvalósulásában nyújt komoly segítséget a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj, amely fiatal tehetségek pályájának indulását, szakmai kiteljesedését és önálló alkotói munkáját támogatja. Idén 12 designer élt a pályázat nyújtotta lehetőséggel.

A 2011. évi ösztöndíjasok eredményeit felvonultató tárlat 2012. április 25-én szerdán 17 órakor ünnepélyes keretek között nyílik meg az Iparművészeti Múzeumban.

A vendégeket dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója köszönti, a kiállítást megnyitja Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, valamint N. Mészáros Júlia művészettörténész.

 

2011. évi Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok

Antal Balázs - szilikátipari tervezőművész

Kisszériás vendéglátó-ipari porcelán széria, hazai ART hotelek igényeinek figyelembevételével készült. A reggelizőkészlet rendhagyó formai elemek felhasználásával gondolja újra a klasszikus porcelántárgyakat. A designt fontos arculati elemként, a hotelek által kínál szolgáltatáscsomag részeként kezeli.

 

Csík Orsolya - textiltervező művész

A 20- 40 év közötti korosztályt célzó KAG prototípus-táskakollekció elsősorban a praktikumra és a rugalmas használhatóságra épít, fókuszában a megszokottól eltérő záródások és rögzítések állnak.

 

Fazekas Endre Ferenc - textiltervező művész

A 2012/2013 őszi/téli férfiruha mintakollekciót szándékolt puritanizmus, a vertikális és horizontális arányokkal való kísérletezés jellemzi. A karakteres darabok jól variálhatók, a hétköznapi öltözékbe szervesen beépíthetők, ugyanakkor egy ruházatukban merész célcsoport számára készültek.

 

Hegedűs Viola Anna - építésztervező művész

A Tér-fény-felület címet viselő projekt célja olyan fényforrások létrehozása, amelyek falba, illetve a mennyezetbe integrálódnak, azok szerves, elválaszthatatlan részét képezik. A ledes fényforrásokkal készülő felületek láthatatlanul simulnak a környezetbe, így gyakorlatilag bármilyen stílusú építészeti térnél alkalmazhatók.

 

Hurton Tamás - formatervező művész

Az Okosszemüveg nem más, mint egy szemüvegbe integrált számítógép, amely használat közben szabad kilátást enged a felhasználónak. A látásélmény egy 20 colos monitoréval vetekszik, s az orvosi kutatási területek mellett a médiafogyasztásunkra is komoly hatást gyakorolhat a jövőben.

 

Imre Eszter - keramikus formatervező

Az egyedi ékszercsalád a hagyományos herendi formakincs és mintavilág felhasználásával készült. A porcelán szépségét hangsúlyozó Terít-ék kollekciónál a herendi étkészletek finom és karakteres részleteit veszi alapul, ám azok eredeti funkcióját elhagyja, így azok viselhető tárgyként kelnek új életre.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közreműködésével

 

Kele Ildikó - textiltervező művész

A Kele 2012/2013-as őszi/téli kollekciójával a tradicionális értékeket az öltözködés és a divat segítségével kívánja megkedveltetni. A prototípusok elkészítése mellett a tervező a márka nemzetközi bevezetését is célként fogalmazta meg.

 

Kollár Bence - építésztervező művész

A vidéki buszmegálló, egyben köztéri utcabútor kiindulópontja a vidéki élet épített és tárgyi környezete. A falusi/vidéki környezetbe illeszkedő terv megmutatja a helyi anyagokban rejlő lehetőségeket, harmonikusan illeszkedik környezetéhez, s jól felismerhető jelként is funkcionál.

 

Lublóy Zoltán - porcelán designer

A nem ipari felhasználású digitális technológiák feltérképezését célzó pályamunka a kortárs kerámia területén alkalmazható lehetőségeket kutatja. Fókuszában a rapid prototyping alkalmazások és a CNC marás áll.

 

Nagy Máté - formatervező művész

A feladat célja a gyerekek és fiatalok igényein alapuló újszerű megoldások keresése különféle írószertartókra. A három terméket felvonultató sorozat (Cubo, Spiral, Island) darabjainak közös jellemzője az egyszerűség és a játékosság.
Az ICO Zrt. közreműködésével

 

Tárnok Zsolt - ipari termék- és formatervező mérnök

A köztéri rozsdamentes ivókutak fémesen csillogó felületükkel, geometrikus formájukkal a tisztaság érzetét sugallják. A moduláris rendszerben is felépíthető termékcsoport számtalan variációs lehetőséget kínál, s a gyermekek mellett mozgáskorlátozottak, sőt a parkokban sétáltatott vagy ott élő állatok is használhatják.

A B&K Kft. közreműködésével

 

Vágó Szilvia - porcelántervező

A fiatal vakok számára tervezett TactiLane termékcsalád organikus, interaktivitást kínáló, tenyérben vagy két kézben forgatva megismerhető, felfedezhető tárgyak csoportja. A kollekció darabjain meghatározott vonalrendszer vezeti körbe a kezet, használható játékként, megoldandó feladatként, vagy rekreációs-relaxációs célra egyaránt.

 

A tárlat 2012. április 26. és június 17. között látogatható az Iparművészeti Múzeumban (1091 Budapest, Üllői út 33-37).