Design at the Edges - az IDA-szövetség első kongresszusa

Tajpej, október 24- 26.
 

Az IDA-szövetséget (International Design Alliance) a formatervezők, grafikusok és belsőépítészek világszervezetei alapították azzal a céllal, hogy együttesen lépjenek fel a rokon szakmákat érintő kérdésekben. A szövetség októberben tartotta első, közös kongresszusát "Design a széleken" (Design at the Edges) címmel. A cím egyaránt utal a designterületek érintkezési felületeire, valamint a design egyre bővülő alkalmazására, vagyis olyan, a szakmai határokat feszegető kísérletekre, ahol a design már a humántudományokkal és a laboratóriumi alapkutatással kerül kölcsönhatásba.
Az IDA-kongresszus így újszerű koncepcióra épült: a plenáris, vitaindító előadásokat ezúttal nem neves tervezők, hanem különböző tudományágak szakemberei tartották, majd az ott felvetett kérdéseket a designerek bevonásával panelbeszélgetés követte.
Az öt kulcselőadás globális kihívásokat elemzett: Esko Aho - aki 1991- 1995. között Finnország miniszterelnöke volt - a gazdasági fejlődésről, a tajvani Barry Lam az internet lehetőségeiről, a kultúra, az emberiség és a digitális gazdaság közti kölcsönhatásról, a "Homo Interneticus" kialakulásáról beszélt, Vandana Shiva témája a biotechnológia veszélyei, az indiai "zöld forradalom" kudarca és annak nem szándékos negatív következményei voltak, Peter Bishop az urbanizmusról, a koherens narratíva összefogó erejéről, Bob Elton pedig a nemzetközi migrációról szólt.
A panelekben neves formatervezők, grafikusok, belsőépítészek, aktív tervezők és egyetemi oktatók vettek részt: Ruth Soenius, a Siemens User Experience Design szekció vezetője, Bill Seaman médiaművész, a Duke University professzora, Susan Szenassy, a Metropolis magazin főszerkesztője, Anthony Dunne brit építész, Kenya Hara, a MUJI művészeti vezetője. A beszélgetések két témára fókuszáltak - a technológia emberközpontú alkalmazása és a designerek felelőssége az általuk tervezett termékek, szolgáltatások hosszútávú hatásáért.
A világszervezet következő kongresszusát 2013-ban tartja, Isztambulban.
A kongresszust Vincent C. Siew, Tajvan alelnöke zárta. Megerősítette a kormány elkötelezett támogatását a design, a kreatív, innovatív kezdeményezések iránt annak érdekében, hogy a "Made in Taiwan" címkét a "Designed in Taiwan" felirattal cserélhessék le. A kongresszust a tajvani kormány és Tajpej városa a legmagasabb szinten támogatta - az esti rendezvényeken ismételten részt vett a kormányfő, a gazdasági miniszter és a polgármester is.

A Taipei World Design Expo a kongresszussal párhuzamosan, három helyszínen mutatta be a tajvani és nemzetközi design legjobbjait.
A kongresszust követő Icsid taggyűlésen elhangzott, hogy a világszervezet program-portfóliója egyre növekszik, a hagyományos Interdesign workshop mellé csatlakozott az Icsid 50. jubileumának alkalmából alapított "Design Világnap", a designfőváros (World Design Capital) projekt és az idén először meghirdetett, a design jótékony hatására fókuszáló díj, a "World Design Impact Prize".
Mark Breitenberg elnök szerint az Icsid folyamatosan törekszik arra, hogy egyedi, erős identitást alakítson ki és így méltóan képviselje, kommunikálja a design egyre növekvő szerepét a világban. "Az Icsid jelenleg a kifutón van és felszállásra kész" - mondta az elnök.

Kapcsolódó hírek:
Fokváros lesz a Világ Design Fővárosa 2014-ben
Megválasztották az Icsid új vezetőségét
Beszámoló a Kongresszusról

Design at the Edges - az IDA-szövetség első kongresszusa