Varázslatos üvegvilág - kiállítás Veszprémben

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közös szervezésében, a Magyar Formatervezési Tanács szakmai segítségével megvalósult tárlat az olykor ridegnek tartott matéria, az üveg sokszínűségét mutatja be a római kortól kezdve egészen a kortárs üvegművészetig.

A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen Veszprém megye múltjában jelentős szerepet játszott az üveg: a Bakonyban egykor számos üveghuta működött, s a több évszázados hagyomány a ma is működő ajkai üveggyár tevékenységében folytatódik. Immár húsz éve annak, hogy a gyár beengedte falai közé a kísérletezni vágyó művészeket, s az ajkai szimpozionon készült művek jelentették a veszprémi múzeum kortárs üveggyűjteményének alapját.

Jelen válogatásban több Munkácsy-díjjal kitüntetett alkotó kisplasztikája is látható, de természetesen helyet kaptak a mindennapi élet üvegtárgyai is, a borospincékben fellelhető hébértől kezdve a filigrán illatszeres üvegekig. Külön vitrint rendeztek be a hatvanas–hetvenes évek üvegtárgyaival, melynek különös hangulatát a legendás csatos bambis üveg ragadja meg leginkább. A műalkotások és használati tárgyak felvonultatása mellett a kiállításon feltárul az üvegművesség története, megjelenésének körülményei, valamint felhasználásának sokfélesége is.

A tárlat november 16-áig látható Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban, amelyhez társkiállítás is kapcsolódik "Mint millió üveggolyó, a Pál utcai fiúk régen és ma" címen.