Kihirdették az Icsid idei poszterpályázatának nyertesét

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa, az Icsid másodjára hirdette meg idén a szervezet tagegyetemein tanuló hallgatók között azt a grafikai versengést, amely a szervezők szándéka szerint új, kreatív eszközökkel járul hozzá a Design Világnapjának nemzetközi népszerűsítéséhez. A nyertes pályamű a Design Világnap 2010 (World Industrial Design Day 2010) hivatalos posztere, melyet az Icsid a rendezvénnyel kapcsolatos promócióra használ fel.

Ebben az évben a pályázóknak az Industrial Design: Human Solutions For a Resilient World (Ipari Formatervezés: Humánus megoldások egy ellenállóképes világ számára) témát kellett feldolgozniuk. A beérkezett munkákat szakmai grémium értékelte, s az öt legjobbnak tartott művet nyilvános szavazásra bocsátották a világhálón, ahol a nagyközönség 16 napig adhatta le voksát.

A legjobbak között szerepelt Anine Kirsten (Cape Peninsula University of Technology, Dél-afrikai Köztársaság), Ivan Orin Vrkas és Bojan Kristofic (Zágrábi Egyetem, Horvátország), Craig van de Ruit (Cape Peninsula University of Technology, Dél-afrikai Köztársaság), s két magyar egyetemista, Csepella Olivér és Bihon Roland munkája, mindketten a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói.

A beérkezett több mint 1000 értékelés alapján a nyertes Ivan Orin Vrkas és Bojan Kristofic munkája lett, amelyet május 31-én Montrealban mutattak be. Az alkotást Brandon Gien, a zsűri elnöke is méltatta, aki beszédében elmondta, a pályamű legnagyobb érdeme, hogy mindannyiunkat tudatos fogyasztásra s egy-egy termék teljes életciklusának megismerésére ösztönöz.

A döntőbe jutott poszterek megtekinthetők a www.icsid.org/education/gallery oldalon.