Poszterpályázat a design világnapja alkalmából

 

Carla Sapiain, az
"Instituto Profesional de
la Pontificia Universidad
Católica de Chile"
hallgatójának nyertes
munkája

A világnapot először 2007. június 29-én az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa - az Icsid - megalakulásának 50. évfordulóján hirdették meg azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a formatervezésre és annak szerepére a mindennapokban.

 

A 2009-es világnap ünnepén az Icsid tagegyetemein (Magyarországon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem) tanuló hallgatók azt a feladatot kapták, hogy tervezzenek egy posztert a Design - az emberi kreativitás eredménye témára, bemutatva a design központi szerepét az emberiség életében. A pályamunkákat az Icsid vezetőségét képviselő neves design szakemberekből álló bizottság értékelte, amelynek a Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője, Várhelyi Judit is tagja volt. A nyertes a chilei Carla Sapiain lett, s a döntőbe jutott legjobb 14 között összesen hat magyar növendék plakátja szerepelt. A legjobbak közé választották Bihon Roland, Gallatz Rita, Katyi Ádám és Merényi Péter munkáját, s a grémium külön értékelte Erdélyi Otília és Lukácsi Anita tervét.

A nyertes pályamű lesz a Design Világnap 2009 (World Industrial Design Day 2009) hivatalos posztere, és az Icsid a rendezvénnyel kapcsolatos promóciós tevékenység céljából használja majd fel.
Ezen túl a győztes részt vehet a 2009. november 23. és 25. között megrendezésre kerülő Icsid formatervezési világkongresszuson (Icsid World Design Congress) és az ennek részét képező, 2009. november 22-én tartandó oktatási konferencián.

A poszterek megtekinthetőek az Icsid honlapján.

 

Erdélyi Otília
Nyugat-Magyarországi Egyetem, Alkalmazott
Művészeti Intézet

 

Lukácsi Anita
Nyugat-Magyarországi Egyetem, Alkalmazott
Művészeti Intézet