"Határtalan Design" - Formatúra Vándorkiállítás - Szakmai Fórum Pécs 2009

A budapesti Iparművészeti Múzeum után a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Szabadalmi Hivatal Formatervezési Tanácsának kezdeményezésére első ízben Pécsett is megtekinthetők a nagyközönség számára az elmúlt öt év Magyar Formatervezési Díjas alkotásai - termék-, vizuális kommunikáció, terv- és diákmunka-kategóriákban. A Formatúra Vándorkiállítást ünnepélyes keretek között március 31-én 16.00 órakor a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Átriumában Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke nyitotta meg, Dr. Gábriel Róbert, a Pécsi Tudományegyetem rektorának köszöntő szavai után.
A Magyar Formatervezési Díj 2003-2007 nyertes alkotásait bemutató "Határtalan Design" elnevezésű vándorkiállítás kísérő rendezvényeként szakmai fórumot tartottak a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar 007. számú termében. Az ünnepélyes megnyitót megelőző Versenyképesség - Innováció - Design című rendezvényt a Pécsi Tudományegyetem, a Dél-Dunántúli Kulturális Ipari Klaszter és a Magyar Szabadalmi Hivatal szervezte.

A fórum résztvevőit házigazdaként Dr. Bachmann Bálint dékán úr és Dr. Bendzsel Miklós elnök úr köszöntötte. Üdvözölte a kezdeményezést és a megjelenteket Simor Ágnes asszony is, a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa Menedzsment Központ Kht. munkatársa is.

A szakmai fórumon a témához kapcsolódóan a design, az innováció és a versenyképesség összefüggéseit, a gazdaságban és oktatásban betöltött szerepét elemző inspiratív előadások hangzottak el, a szakma neves képviselőitől.

Péterné Marosy Katalin, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a Zsolnay örökséget, a forma-design-technológia évszázados hagyományait ismertette.

Dr. Gács János, a Magyar Szabadalmi Hivatal Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központjának osztályvezető-helyettese a szellemitulajdon-védelemnek a kkv-k innovációs stratégiájában és üzleti tervezésében betöltött szerepéről, és az ehhez kapcsolódó tudatosságszint-felmérésről tartott szakmai előadást.

Dr. Vass Orsolya, a Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológiai Transzfer Iroda munkatársa a dél-dunántúli Patent Library Központ támogató szolgáltatásait ismertette részletesen a fórum résztvevőivel.

Dr. Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar dékánja - PTE - Science Building - címmel tartott érdekes és informatív előadást.

***

A FORMATÚRA – a Magyar Formatervezési Díjpályázat 2003-2007 díjazottjainak kiállítása megtekinthető a PTE PMMK Átriumában április 19-éig, hétköznap 6.00–22.00 óra között, szombaton 7.00–19.00 óra között.