Ezt egy életen át kell tervezni...

 

 

 

Magyar Formatervezési Díj 2009: kismamaruhától a sírkőig

Budapest, 2009. október 5. - A designszakma három évtizedes, legrangosabb hazai kitüntetését hat díjazott és négy különdíjas vette át ma délután az Iparművészeti Múzeumban. A három évtizedes múltra visszatekintő elismerés mellett most először mutatkozott be a Design Management Díj, mellyel a formatervezést céltudatosan alkalmazó intézményeket mutatja be a Díj alapítója, azaz a Magyar Formatervezési Tanács. A kerek évforduló alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium Életműdíjjal jutalmazta Király József belsőépítészt.

 

Magyar Formatervezési Díjasok 2009-ben

262 pályamunka, 4 kategória, 6 díjazott és 4 különdíjas. Ez a Magyar Formatervezési Díj 2009-es története számokban. A beérkezett pályázatok matematikai összesítéséből kiderül, hogy a termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriák közül az első kettőben taroltak idén a pályázók (73, illetve 87 pályamunka), míg a vizuális kommunikáció területe (37 pályamunka) bizonyult a leginkább alulreprezentáltnak.

A hazai tárgy- és formakultúra egy színes szeletét mutatja be a 2009-es Magyar Formatervezési díjazottak és különdíjasok palettája: a nyertesek között éppúgy megtaláljuk a kismamapocakot hangsúlyozó, de nemcsak a leendő anyukák által kedvelt és viselt Ille-Olle ruhákat, mint a fantáziadúsan "PILOP"-ra keresztelt készségfejlesztő gyermekjátékot. A Mediso Kft. nemzetközileg is elismert orvosi képalkotó műszere, az Any Scan és a 21. század egyik tabutémáját feldolgozó "Seeyou" design sírkő is bekerült a bírálóbizottság favoritjai közé. A formatervezőink élhetőbbé, élvezhetőbbé teszik az életünket a bölcsőtől a sírig: joggal állíthatjuk tehát, hogy a design elemei végigkísérik a mindennapjainkat. Ezt támasztja alá a Je Suis Belle legújabb, a téli erdő kuszasága inspirálta kollekciója, és ebbe a logikai menetbe jól illeszkedik az eScart is, ami egy több funkciós elektromos roller: közlekedhetünk vele, teherszállításra is alkalmas, de akár utánfutóként is csatlakoztathatják a kerékpározás szerelmesei. És ha már a közlekedésnél tartunk: egy műrepülő is helyet kapott a listán. A Corvus Racer 320 km/h-s sebességre képes, és a kifejlesztésében egyetemek és egy jól ismert hazai pilóta is aktívan részt vett. Az idei nyertesek között figyelemre méltó a tradíciókhoz való visszatérés. Jó példa erre egy kecskeméti kesztyűsmester portékáját népszerűsítő átgondolt csomagolás, vagy a Görömbei Luca nevével fémjelzett, kemencében olvasztott, majd kézzel csiszolt üvegelemek. A vizuális kommunikáció kategóriában a letisztult, fekete-fehér kombináción alapuló Merész Fotó arculata lett a zsűri kedvence.

Design Management Díj - most először!

Az első alkalommal kiosztott Design Management Díjjal az alapítók azt kívánják elérni, hogy olyan hazai vállalkozásokat és intézményeket mutassanak be és ismerjenek el, akik a designt stratégiailag alkalmazzák és szakszerűen igénybe veszik a szervezet céljainak eléréséhez. A debütáló Díjat - úgy, mint a Magyar Formatervezési Díjat is - a Magyar Formatervezési Tanács kezeli.  A rangos hazai szakemberekből álló bírálóbizottság idén egy vállalat és egy intézmény neve mellé tette le a voksát. Az előbbi a TUNGSRAM Schreder Zrt., akinek a neve nem ismeretlen a nagyközönség számára: elég, ha csak a Szabadság híd világítási projektjét említjük. A cég elismerését többek között az indokolta, hogy belső designereket és külső designer stúdiókat is foglalkoztat a tudatos formatervezési stratégia jegyében. A Műcsarnok az intézményi kategóriában bizonyult a legjobbnak. Az Ernst Múzeumot és a Dorottya Galériát úgy integrálták az intézmény arculatába, hogy az eltérő pozícionálású szervezetek karaktere érvényesül a designban is.

30. születésnap - Életműdíjjal és poszter-pályázattal koronázva

A Magyar Formatervezési Díj kerek évfordulója arra ösztönözte a kezelőket, hogy meglepetéssel is előrukkoljanak. A Magyar Formatervezési Tanács szakmai támogatásával az Oktatási és Kulturális Minisztérium ez alkalomból Életműdíjat ítélt oda Király József belsőépítésznek. A Kossuth és Munkácsy díjas művész nevéhez fűződik a Kongresszusi Központ életfa plasztikája, több szálló belsőépítészeti kialakítása - köztük a Tavernáé, a Budapest Szállóé, a kecskeméti Aranyhomok Szállóé vagy az Ybl-Díjas Margitszigeti Nagyszállóé is. Az ebben a hónapban 79. születésnapját ünneplő belsőépítész a Budapesti Műszaki Egyetem, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola falai között is oktatott. 1984-ben megkapta az érdemes művész és 1990-ben a kiváló művész címet. 2000-ben Király alkotásaiból Életműdíj Kiállítást szerveztek az Iparművészeti Múzeumban.

A Magyar Formatervezési Díj harmincadik születésnapját egy poszter-kiállítás is koronázza. Három hazai egyetemen ugyanis - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen - meghirdettek egy pályázatot, melynek témája a Magyar Formatervezési Díj (korábban Nívódíj) három évtizede volt.  Egyetemenként tíz kortárs alkotás mutatja be a Díj történetében bekövetkezett változásokat. A diákok friss szemlélete hol humorral, hol nosztalgikus színezettel ábrázolja a Fabulon termékcsaládtól az Ikarus buszon át haladó, és akár a legújabb légitechnikai találmányokban kicsúcsosodó történetet.

A Magyar Formatervezési Díj 2009 nyertesei, különdíjasai és kiállítói és az egyetemeken meghirdetett poszter-pályázatra született alkotások is megtekinthetőek az Iparművészeti Múzeumban 2009. október 6. és november 22. között.

A Design Hét Budapest 2009 programsorozat része a Magyar Formatervezési Díj átadása. A Magyar Formatervezési Tanács a Design Hét Budapest című, 2009. október 2. és 11. között zajló eseménysorozat védnöke.

 

A Magyar Formatervezési Díj 2009 díjazottjai:

Kategória

Pályamű

Alkotó

Diákmunka

Játékos eszközkészlet diszlexiás gyerekeknek

Nagy Krisztina

Építészeti üvegelemek

Görömbei Luca

 

Terv

eScart, elektromos közlekedő és szállító eszköz

Lenkei Balázs

 

Vizuális kommunikáció

Merész Fotó arculat

Kiss Zsombor Krisztián

 

Termék

2009/2010 őszi-téli kollekció

Je Suis Belle / Dévényi Dalma és Kiss Tibor

AnyScan, orvosi berendezés

Bendzsel Tamás / Mediso Kft.

 

A Magyar Formatervezési Díj 2009 különdíjasai:

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíja

Pályamű

Alkotó

SEEYOU" síremlék

Kucsera Péter, Maurer-Klimes Ákos / IVANKA

 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Kulturális szakállamtitkárság különdíja

Pályamű

Alkotó

Bőrkesztyű arculat és csomagolás

Kovács György

 

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja

Pályamű

Alkotó

Ille-Olla kismamaruházat

Illésy Lenke

 

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal különdíja

Pályamű

Alkotó

Corvus Racer 540 egyszemélyes műrepülő

Voloscsuk András / Corvus Aircraft Kft..,