Budapesten tartja legközelebbi vezetőségi ülését az Icsid

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (röviden Icsid) a design nemzetközi szószólójaként segíti a szakma fejlődését. Célja, hogy a kiemelkedő példák népszerűsítésével növelje a formatervezés társadalmi elismertségét. A világszervezetnek jelenleg négy magyar tagja van: a Magyar Formatervezési Tanács, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem.

A nemzetközi vezetőség – az Egyesült Államok, India, Tajvan, Korea, Chile, Japán és Nagy Britannia képviselői mellett Magyarország színeiben Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács irodavezetője – évente négyszer ülésezik, legközelebb május 15-17. között Budapesten. A zártkörű ülésre meghívást kapott Paola Zini, a Világ Design Fővárosa 2008 (World Design Capital – WDC) címet viselő Torino képviselője, aki beszámol az éves programsorozat eredményeiről. A Magyar Formatervezési Tanács meghívására az Icsid több közép-kelet-európai tagszervezete képviselőt küld Budapestre, akik az ülés második napján szakmai egyeztetésen találkoznak a vezetőséggel.

A találkozó kísérőrendezvényeként az Icsid alelnöke, a California College of Arts igazgatója, Mark Breitenberg valamint Martin Darbyshire formatervező május 15-én, pénteken 10 órai kezdettel Mennyit ér a design? címmel szakmai napot tart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában (1121 Budapest, Zugligeti u. 9-25.)

Prof. Martin Darbyshire Using design to be different and making that difference meaningful/A design a másság szolgálatában és a másság értékké formálása című előadásában sorra veszi az innováció és a design által megvalósuló értékteremtés különböző módjait. A bemutatandó esettanulmányokban a másoktól vett példákat és a Tangerine saját tapasztalatát használja fel.

Dr. Mark Breitenberg Educational Partnerships: Profession, Community, Academy/Együttműködés a designoktatásban: szakma, közösség, oktatás című expozéjában a partneri együttműködés három fajtáját mutatja be, amelyek központi fontosságúak a mai designoktatásban. Az első a szponzorált műtermek formájában megvalósított együttműködés az üzleti szférával; a második a közhasznú társaságokkal való kooperáció, melynek célja a designban rejlő humanitárius lehetőségek kiaknázása; a harmadik az interdiszciplináris együttműködés kialakítását célzó, különböző iskolák között megvalósuló közös munka. Az előadásban Dr. Breitenberg esettanulmányokat mutat be a pasadenai Art Center és a California College of Arts munkájából.

Az előadások angol nyelven hangzanak el.

Az előadás posztere

 

Az előadókról röviden:

Prof. Martin Darbyshire
A neves professzor húsz éve a "tangerine designjelenség" motorja. A részben általa alapított iroda az elmúlt években 27 nemzetközi design díjat nyert el, s az általa irányított csapat jegyzi a British Airways business osztályán használt, teljesen vízszintes helyzetbe dönthető Club World ülést is. A cég az insight-kutatás, az innovációs stratégia, a design stratégia és a formatervezés területein tevékenykedik. Jelenleg olyan kelet-ázsiai ügyfeleknek dolgoznak, mint a Fujitsu, az LG Electronics, a Nikon, a Samsung E&C, illetve a Toshiba. Martin Darbyshire emellett multinacionális vállalatok marketing- és designvezetőivel dolgozik együtt, s mélyrehatóan ismeri a sikeres üzleti működés lényegét és a designstratégia ebben betöltött szerepét. A világhírű londoni St. Martin College of Art and Design vendégprofesszora és az Icsid vezetőségi tagja.

Mark Breitenberg
A California College of Arts San Franciscó-i és oaklandi intézményének igazgatója valamint az Icsid megválasztott elnöke. Dr. Breitenberg az irodalomtudományok doktora. Az Art Center College of Design dékánjaként új tantervet vezetett be, melyben központi szerepet kapott a bölcsészet- és a természettudományok, továbbá a műtermi gyakorlatok transzdiszciplináris egyesítésén nyugvó műterem-programok irányítása és támogatása. Nevéhez fűződik a főiskolák közötti designkutatási program, a Cal Tech és a Jet Populsion Lab professzoraival együttműködésben kialakított új természettudományi tanterv. A designról és a designoktatásról írt munkái és előadásai olyan kérdéseket feszegetnek, mint az interdiszciplináris műterem, a designgondolkodás, az emberközpontú kutatás vagy a narratív és a kreatív folyamat. Design konferenciák és világszerte rendezett design események gyakori vendége, előadója.

Támogató partnerek:
Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht.
Magyar Állami Operaház

Kapcsolódó hírek:
http://www.hpo.hu/testuletek/mft/hirek/icsid50.html
http://www.hpo.hu/testuletek/mft/hirek/casa_zaras.html
http://www.hpo.hu/testuletek/mft/hirek/seoulcity.html