Az Icsid kongresszusa és taggyűlése Szingapúrban

 

Suntec Center, a kongresszus helyszíne

A Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Icsid) november 22–27. között tartotta 26. taggyűlését Szingapúrban. A Singapore Design Festival idején megrendezett eseménysorozat egy háromnapos kongresszussal kezdődött Design Difference címmel. Az előttünk álló évtizedekben bekövetkező változásokat felvázoló előadássorozatot egy beszélgetés nyitotta, amelynek keretében Bruce Nussbaum, neves amerikai design-szakújságíró Szingapúr pénzügyminiszterét, Tharman Shanmugaratnamot faggatta a városállam sajátos helyzetéről és jövőbeli terveiről. Ezt követően 9 prezentációra került sor, amelyeket úgynevezett studio masterek tartottak, akiket már az év elején felkértek egy-egy workshop megszervezésére. Az ott elért eredményeket ismertető szakemberek között volt a BMW egykori formatervezője, Chris Bangle, akinek csoportja az autók változásának, személyes tárggyá válásának lehetőségét vizsgálta. Chris Luebkman az Arup képviseletében társaival összegyűjtötte és dokumentálta azokat a technológiai, politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti befolyásoló tényezőket, melyek a következő négy évtized változásait meghatározzák majd. A Philips Design vezető tervezője, Stefano Marzano az egészségügy jövőbeli problémáival és a megelőzés fontosságával, míg Feng Zhu hollywoodi látványtervező a jövő fiataljainak mindennapjaival és a szórakoztatóipar alakulásával foglalkozott. Bill Mitchell és csoportja egy elektromos városi autó tervét dolgozta ki, amelyet a parkolóhelybe épített töltőállomás várakozás közben feltölt. Stefan Behling, a Foster and Partners munkatársa a fenntartható építészetről beszélt, s bemutatta ennek részben már épülő modelljét, a közel-keleti Masdart. A prezentációk mellett egy-egy a témához kapcsolódó rövidfilmet is bemutattak. Délutánonként pedig a MoMA kurátora, Paola Antonelli vezette panelbeszélgetéseken vettek részt a meghívottak. Várhelyi Judit, az MFT irodavezetője, az Icsid vezetőségi tagja a november 23-ai panelbeszélgetésen vett részt, Chris Bangle, Richard Hassell, Bruce Nussbaum és Mark Breitenberg mellett.

A taggyűlés a vezetőség beszámolójával nyitott. Carlos Hinrichsen leköszönő elnök elmondta, hogy az elmúlt két év legnagyobb eredményének a regionális kapcsolatok erősítését tartja. Dilki de Silva főtitkár arról beszélt, hogy a nehéz gazdasági helyzetben a titkárság elsődleges feladata és felelőssége a pénzügyi stabilitás és a tagbázis megőrzése volt. Majd hozzáfűzte, hogy a jövőben is közeli, személyes kapcsolatot próbálnak tartani a tagszervezetekkel, hogy még jobban megértsék, mire van leginkább szükségük, valamint a honlap fejlesztésével a szolgáltatások körét is szeretnék növelni. A konkrét Icsid projektek bemutatására délután került sor. Az elmúlt ciklusban két Interdesign is lezajlott, Svédországban és Mexikóban.
A Világ Design Fővárosa (WDC) címet kétévente ítélik oda annak a városnak, amely példamutatóan, a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés hatékony eszközeként alkalmazza a designt. 2008-ban elsőként Torino viselte a címet, jövőre pedig Szöul lesz a világ design fővárosa. A 2012-es nyertes várost most jelentették be: az Eindhovennel vívott versenyből Helsinki került ki nyertesen.
Az első nap az elnökjelöltek és a vezetőségi tagságért versenyzők bemutatásával, illetve a szavazólapok leadásával zárult. Az új vezetőség listáját másnap hirdették ki, a hagyományos workshopokat követően.

A Magyar Formatervezési Tanács a hazai designintézményeket bemutató információs anyaggal készült a kongresszusra. A kiadvány pdf formátumban itt letölthető.

Kapcsolódó hírek:
Megválasztották az Icsid új vezetőségét
Helsinki lesz 2012-ben a Világ Design Fővárosa
Beszámoló az Icsid taggyűléséről (Műhely rovat)