A Világ Design Fővárosa 2012

Ismertették a döntőbe jutott országok nevét

Július 17-én az Icsid - a World Design Capital zsűri tagjainak nevében - bejelentette: Eindhoven (Hollandia) és Helsinki (Finnország) maradt versenyben, hogy elnyerhesse a 2012. évi "Világ Design Fővárosa 2012" kitüntető címet.

A világ design fővárosa (WDC) címet kétévente ítélik oda annak a városnak, amely példamutatóan, a társadalmi, kulturális és gazdasági fejlődés hatékony eszközeként alkalmazza a designt. A bizottság figyelembe vette az építészetileg érdekes helyeket, városi fejlesztési programokat, de figyelmet fordítottak a designhoz kapcsolódó kommunikációra, az ipari, belsőépítészeti tevékenységekre, valamint a fenntarthatóság hangsúlyos megjelenítésére is.

Eindhoven mint a régió kiemelkedő központja néven egy nemzetközi platformot kínál a design támogatására új kooperatív vállalkozások, projektek és fejlesztések megvalósításával, amelyek hozzájárulnak egy jobb, fenntarthatóbb és tagjaira jobban odafigyelő társadalom megteremtéséhez.

Helsinkiben a design kulcsszerepet játszik a város stratégiai döntéseiben. A "döntőbe" kerülés azt jelenti számukra, hogy a zsűri megértette céljaikat, amelynek lényege: a design kapjon szerepet a társadalom minden tevékenységében, legyen szó üzleti vállalkozásokról, egyénekről vagy akár az egész városról. Helsinki eleven hagyományokkal rendelkezik a design területén, amit folyamatosan gazdagítanak.

A cím odaítélését még egy öt hónapos elemző időszak előzi meg, amely alatt a két városnak bizonyítania kell elhivatottságát. Az Icsid szakemberei 2009 augusztusában keresik fel a két kiemelt várost.

A bírálóbizottság végső ülésére 2009 szeptemberében kerül sor Montrealban, a végeredmény hivatalos kihirdetésére pedig 2009. november 25-én az Icsid szingapúri világtalálkozóján.