Új vezetőség a BEDA élén

 

Március 29-én, a ljubljanai közgyűlésen választották meg a 23 tagországot tömörítő BEDA 2008-tól 2010-ig elnökölő tagjait, s ezzel egyidőben bejelentették három új szervezet csatlakozását is.

A vezetőség újraválasztott tagjai:
Severin Filek, az osztrák Design Austria képviselője,Tom Gloesener, a luxemburgi Design Luxembourg szakmai szövetség tagja,Dag Holmgren, a svéd Swedish Designers képviseletében a BEDA titkára,Isabel Roig, a Spanyolországban működő Barcelona Centre de Disseny küldöttjeként felügyeli a pénzügyeket ésJohan Valcke, a belga Design Flanders vezetője.

Az újonnan megválasztott tagok:
Henrique Cayatte, Portuguese Design Centre, PortugáliaIlona Gurjanova, Estonian Design Centre, ÉsztországSanna Simola, Ornamo, FinnországSpela Subic, BIO, Szlovénia

A BEDA-hoz újonnan csatlakozott szervezetek:
Czech Trade, Csehország (www.czechtrade.cz), átvéve a tavaly megszűnt Cseh Designközpont helyét,Latvian Design Information Centre, Litvánia (www.dic.lv),DDI - Sociedad Estatal para el desarrollo del diseño e innovación, Spanyolország (www.ddi.es).

Michael Thomson (Design Business Association, Anglia) 2009. márciusáig tölti be a BEDA elnöki tisztét. Ezt követően Jan R. Stavik (Norwegian Design Council, Norvégia) a jelenlegi alelnök veszi át a megtisztelő poziciót.

Ljubjanában tartott beszédében Michael Thomson üdvözölte az új tagokat és hangsúlyozta az európai tagszervezetek csatlakozásának fontosságát, továbbá, kiemelte a szoros együttműködés kedvező hatását az európai designszektor működésére.

A BEDA egy 1969-ben alapított szervezet. Tagjai között 23 tagország 39 szakintézménye szerepel, melyek között designvállalkozások és nemzeti designpromociós központok egyaránt megtalálhatók. Feladata az innováció és design értékének közvetítése az Európai Unió intézményei felé.