Formatúra Győrben

 

Vándorkiállítás és Gazdasági Fórum Győrben
2008. április 11. Győr, Széchenyi Egyetem

A Magyar Formatervezési Díj elmúlt öt évének nyertes alkotásait bemutató vándorkiállítás április 11-én, 16 órakor nyílt meg a Széchenyi Egyetemen. A kiállítást Dr. Kardos Károly az egyetem innovációs rektor-helyettese nyitotta meg.
A vándorkiállítás kísérő rendezvénye volt a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Győr - Moson - Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Széchenyi István Egyetem  közös szervezésében megrendezésre kerülő szakmai gazdasági fórum:  "Versenyképesség - Design és Gazdaság" - témakörben.

A pódiumbeszélgetésre a kiállítás ünnepélyes megnyitója előtt, 14 órától került sor a Széchenyi István Egyetem Deák termében.

A pódiumbeszélgetés résztvevői a hazai formatervezés - design kiemelkedő szakértői, gyakorlati szakemberei.

A fórumon résztvevő szakmai grémium egyetértett azzal a gondolattal, hogy a formakultúra meghatározza mindennapjaink életminőségét. Európában magas szintű fogyasztói kultúra alakult ki a társadalomban, mely Magyarországról még sajnos nem mondható el.  A fejlett országok GDP - jük 3% -át fordítják K+F-re, míg hazánkban ez a szám nem éri el  az 1% -ot sem. A szabadalmaztatott innovációk száma is drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben idehaza, osztotta meg a szomorú tényeket a hallgatósággal a téma felvezetéseként Pohárnok Mihály a Magyar Formatervezési Tanács tagja, az ősszel nyíló Design Terminál Kht. ügyvezetője.

Az igényesség és a kulturáltság iránti fogékonyság kialakítása az iskolapadban kezdődik, ezért örömteli Pósa Viktornak a Kocka Csoport belsőépítészének kezdeményezése, hogy középiskolások számára a FormaTúra - Magyar Formatervezési Díj 2003 2007 nyertes alkotásait bemutató kiállításra tárlatvezetéseket, kiállítás látogatásokat szerveznek Győrben, tanári támogatással.

Az oktatás azonban nem minden, a hazai kiemelkedő színvonalú egyetemi képzés után a gyakorlat, a munkatapasztalat, megszerzésének nehézségeivel találják magukat szemben a hallgatók. A megszerzett tudástőke rövid idő alatt veszíthet versenyképességéből, ha a szakmát nem minden esetben ismerik el a megbízók, és a munkaadói oldalon nem egyértelmű, a formatervezés, innováció, design gazdaságban betöltött szerepének tisztelete - fejtette ki véleményét Kiss Tamás a Főnix Belsőépítészeti és Bútoripari Kft. projektvezetője.

Ma már a formatervezés nemcsak az ipari termelésben, termékekben van hangsúlyosan jelen, hanem a szolgáltató szektorban is, egy "városlogo" megteremtésével - bevezetésével, település arculat kialakításával, márkaépítéssel a turizmus részévé is vált. - hangsúlyozta hozzászólásában Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester.

A borkultúra, a borcímke etikettek, a fürdő-welness - kultúra, is magukon viselik a változások, az ízlésfejlődés lenyomatát. A változás, mely az állandóságot jelenti napjainkban megköveteli az összefogást a globalizációval, az ázsiai gazdasági térnyeréssel szemben.
Szakmai klaszterekben történő tömörülés védelmet és megfelelő érdekérvényesítést biztosíthat az egyes vállalkozások számára, a Pannon Fa és Bútoripari Klasztert említette jó példaként, mint a jövő problémáira vonatkozó megoldási lehetőséget - Sragner László a Munkaadók és Gyáriparosok Megyei Szövetségének elnöke.

Az innováció szó, mely latinból fordítva "újítást" jelent,  egyre divatosabbá váló kifejezés a
mindennapokban. Kívánatos lenne, hogy minél több honi termékünkbe épüljön be a szellemi alkotómunka, mellyel megalapozhatnánk tudásalapú gazdaságunk fejlesztését. Könnyen belátható, hogy az innováció és a szellemi tulajdonvédelem viszont elválaszthatatlan fogalmak. A piaci siker alapfeltétele az innováció tárgyával kapcsolatos jó szabadalmi, védjegy - és licencpolitikai intézkedések. - tudtuk meg Török Antal Iparjogvédelmi Igazságügyi szakértőtől.

Győr városa, mely mindig is a hazai ipar bölcsője volt, tisztelve a hagyományokat ipartörténeti kiállítás keretében szeretné bemutatni a design fejlődését napjainkig, mint egy pályaorientációs segítséget nyújtva a ma diákjainak a holnap lehetséges hiányszakmái iránti érdeklődés felkeltésével hangzott el a fórumon.

Dr. Kardos Károly innovációs rektor-helyettes zárógondolatként kiemelte, a vándorkiállítást
örömmel fogadta be az egyetem, azzal a nem titkolt reménnyel, hogy a  díjnyertes pályamunkákkal  az egyetem aulájában vizuális kontaktusba kerülő hallgatók elkötelezik magukat a formatervezés, design, a formakultúra igényessége és jelentősége mellett.