A Magyar Formatervezési Díj díjazottainak kiállítása 2003 -– 2007

 

A Magyar Szabadalmi Hivatal Formatervezési Tanácsa 2003-ban a kor szelleméhez igazította a közel 30 éve alapított Magyar Formatervezési Díjpályázatot, ami rövid idő alatt a hazai designszakma legrangosabb elismerésévé vált. A díj célja, hogy a XXI. század trendjeinek figyelembe vételével szolgálja a magyar gazdaságot; a szellemi innovációt, a hazai design nemzetközi versenyképességét, és példát szolgáltasson a formatervezés pozíciójának erősítésében résztvevő valamennyi szereplő, így az oktatás, a vállalkozói szféra, valamint a vásárlóközönség számára. A reformtörekvések visszaigazolódni látszanak, amiről most a nagyközönség is meggyőződhetett, az országos Formatúra vándorkiállításnak köszönhetően.

A design, a kreatív forma mindennapi életünk kultúrájának nélkülözhetetlen részévé vált, de a tudomány, a gazdasági élet, a technikai fejlődés nélkülözhetetlen mozgatórugója is egyben. A tárlatok bemutatták a hétköznapok tárgyait, eszközeit csakúgy, mint a papírra vetett innovatív elképzeléseket és ötleteket, melyek még gyártóra várnak.

A vándorkiállítás a hazai regionális központokban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének Design Centrumában, a győri Széchenyi Egyetemen, a debreceni Kölcsey Központban, a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban, a Miskolci Egyetem Galériájában, a budapesti Iparművészeti Múzeumban és a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában mutatkozott be.

A tárlatok azonban nemcsak tájékoztatni kívántak, népszerűsíteni a design-gondolkodást, hanem aktivizálni a fejlődési potenciállal rendelkező regionális központokat, és a városokhoz kapcsolódó régió gazdaságát – a szellemi innováció segítségével, egy-egy sikeres termék gyártásának, szolgáltatás működtetésének potenciális lehetőségével, a kreatív gondolatok áramlásának támogatásával.

A kívánt hatás elérése érdekében a helyi gazdasági szféra, valamint a műszaki, gazdasági képzőhelyek bevonásával szakmai fórumokat, tárlatvezetéseket is kísérték a kiállításokat.

A vándorkiállítás hét város után jelenleg egy rövid pihenő erejéig egy budapesti raktárban pihen, várva következő állomására, melynek - a tervek szerint - Pécs ad otthont 2009 tavaszán.