A Design Háza Torinóban

 

A világ első designfővárosa (World Design Capital) címet Torino nyerte el. Az egész éves programsorozat keretében novemberben két jelentős, nemzetközi designeseményt rendezett a város: a "Shaping the Global Design Agenda" című konferenciát, valamint az "International Design Casa 2008" című kiállítást.

"Shaping the Global Design Agenda" konferencia

A "Shaping the Global Design Agenda" (Alakítsuk együtt a világ designját!) című szakkonferencia arra kereste a választ, hogy globalizálódó világunkban a nemzeti formatervezési politika mekkora és milyen szerepet tölt be a jövő felvirágoztatásában és a jólét alakításában mind a fejlett, mind a fejlődő országokban.

A szakkonferenciát Claudio Scajola, olasz gazdasági miniszter üzenetével nyitották meg, aki így nyilatkozott: "A 2009-es év Európában ismét a kreativitás, az innováció éve lesz, és bizonyos értelemben a designt a kreativitás tudományának tekinthetjük. Remek lehetőség ez, amit ki kell használnunk a terület európai szakpolitikáinak létrehozására".

A konferencia előadásait 16 ország kiváló szakemberei tartották, köztük Ibrahim Jaidah, az Arab Mérnöki Hivatal ügyvezető igazgatója Katarból, Peter Dröll, az Európai Bizottság Innovációpolitikáért Felelős Főigazgatóságának vezetője, David Kester, a UK Design Council igazgatója, Fumio Hasegawa, Nagoya város ipari és kereskedelmi főtanácsosa, Yrjö Sotamaa, a helsinki University of Art and Design elnöke, Peter Zec, az Icsid (Ipari Formatervező Társaságok Nemzetközi Szövetsége) szenátora, Song Weizu, a Beijing Industrial Design Center igazgatója, valamint Ezio Manzini, a milánói Politecnico Egyetemről.

A BEDA (Európai Designszövetség) elnöke, Michael Thomson a következő gondolattal zárta a konferenciát. "A nemzeti designpolitika igénye világszerte egyre sürgetőbbé válik, Katartól Costa Ricáig, Új-Zélandtól a Távol-Keletig. A formatervezés első világfővárosában, Torinóban rendezett kétnapos konferencián megteremtődtek a nemzetközi párbeszéd feltételei. Reményeink szerint a közös munka mihamarabb elkezdődik, és a design intézményi szintű támogatással megerősítve minden országban egyre inkább a valós igényekre fenntartható megoldásokat kínáló stratégiai előnnyé válhat."

A konferencia záróeseményeként Szöul ünnepélyesen átvette a stafétabotot Torinótól. Carlos Hinrischen, az Icsid (Ipari Formatervező Társaságok Nemzetközi Szövetsége) elnöke és Tom Dealessandri, Torino alpolgármestere átadta a Formatervezés Világfővárosa 2010 dísztáblát Szöul alpolgármesterének, Kwon Young-Gullnak.

"International Design Casa" kiállítások

2008. november 6-13.
A konferenciával tandemben, az "International Design Casa" program részeként, összesen 15 ország 10 kiállítással mutatkozott be Torinóban. A kiállításokat november 13-ig, naponta 11.00- 20.00 óra között lehetett látogatni, november 8-a kivételével, amikor a torinoi "Fehér Éjszaka" alkalmával a város minden múzeuma és galériája éjfélig tartott nyitva.

Kelet-Közép-Európa Design Casa-ja hat ország összefogásával született meg. Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és hazánk egy kifejezetten erre az alkalomra készült grafikai installáción keresztül mutatkozott be az Artintown Galériában. A Magyarország vezette közös "produkció" kurátora Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának főtanácsosa volt.
Minden partnerország öt tárgyat választott ki, az ezekről készült grafikára épült a kiállítóteret beszövő installáció. Országonként egy-egy tárgy - meglepetésszerűen - teljes valóságában is megjelent a tér különböző pontjain, mintegy "megszökve" a falakról. Az installációt Szabó Levente grafikus tervezte.
A tárgyak mellett az érintett országok legkiemelkedőbb animációi is láthatók voltak a Galériában. Nem véletlen az animáció hangsúlyozása: egyrészt ez az, ami a vizualitásra építve széles közönség számára befogadható, másrészt a projektben részt vevő országok magas színvonalú animációs hagyományokkal büszkélkedhetnek. Magyarország animációs filmcsokrát a Moholy-Nagy Egyetem professzora, Fülöp József állította össze.
Magyarországot - a közelmúlt és a jelen design-tárgyai közül - Breuer Marcel Wassily széke, a Rubik-kocka, a Magyar Formatervezési Díjas Etalon hangfal és Corvus repülőgép, valamint a Geppetto Studió innovatív tojástartója képviselte.
A Galéria kávézójában alkalom nyílt a hat ország designkiadványainak nézegetésére, valamint kötetlen beszélgetésre a designszakma képviselőivel.
A Magyar Formatervezési Tanács partnere az Észt Formatervezők Egyesülete, a lett Design Információs Központ, a Litván Design Fórum, a lengyel Ipari Formatervezők Egyesülete és a sziléziai designközpont, valamint a Szlovák Design Központ volt.

A régió mellett csak a japánok és a belgák törekedtek arra, hogy Torino eredeti elképzelését követve, egy izgalmasan átalakított térben fogadják a látogatókat. A Japán Casa egy népszerű sétálóutcán, egy műemléképület tágas kapubejárójában kapott helyet. Nagoja a promóciós anyag szerint egy "monozukuri" város, vagyis olyan hely, ahol a tárgykészítésnek évszázados hagyományai vannak. Ennek szellemében egyszerre mutatták be hagyományos textil és kerámia kézművességüket és a legmodernebb technológiával készült robotokat. Belgium egy földalatti parkológarázs felszíni épületében rendezkedett be. A "dada" szellemében tervezett, fekete-fehér kiállításon vészjósló, fekete műanyag varjak sokasága köszöntötte a látogatókat. Összesen 29 flamand művész mutatkozott be, szellemes, kisszériában gyártott tárgyakkal.
A legtöbb ország nemzeti designdíjának anyagát hozta el Torinoba, és nem törekedtek arra, hogy egyedi "otthont" (Casa) teremtsenek.
Dél-Koreát Szöul képviselte, és mint a következő World Design Capital címet viselő város Torinó szívében, a Palazzo Madama fogadótermében kapott otthont. A fekete üvegkocka dinamikus kontrasztban állt a barokk környezettel - kívül visszatükrözte a szobrokat és girlandokat, míg belül Szöul térképén állva és felnézve az "égre", egy körkörös vetítővásznon megelevenedett a város.

Az "International Design Casa" résztvevői és helyszínei:

Casa Ausztria - Sala Colonne, Castello del Valentino, Viale Mattioli 39
Casa Belgium - "Serra", Piazzale Valdo Fusi
Casa Dél-Korea (Szöul) - Palazzo Madama, Piazza Castello
Casa Közép-Kelet-Európa (Magyarország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia) - Artintown Galéria, Via Berthollet 25
Casa Franciaország - Spazio Azimut, Piazza Palazzo di Citta 8
Casa Japán (Nagoja) - Antichi Chiostri, Via Garibaldi 25 and Palazzo Barolo, Via delle Orfane 7
Casa Norvégia - OGR szerelőcsarnok, Corso Castelfidardo 18
Casa Hollandia (Rotterdam) - Megyei Levéltár pincéje, Via Piave 21
Casa Szingapúr - Turin Galéria, Via Maria Vittoria 6
Casa Spanyolország (Barcelona) - OGR szerelőcsarnok, Corso Castelfidardo 18

További információk a www.torinoworlddesigncapital.it és a www.artintown.it oldalon olvashatók.

A "Közép-Kelet Európa Design Casa" 6x5 designikonja:

ÉSZTORSZÁG

BASIC lámpa, 1977
Tervezte: Tarmo Luisk
Gyártó: 4Room
www.dak.ee

Rétegeltlemez-bőrönd, 1890
Gyártó: Luther gyár

MINOX fényképezőgép, 1936
Tervezte: Walter Zapp

MARTIN asztal, 1988
Tervezte: Martin Pärn
Gyártó: Martela
www.martela.com

DIXI gyermekbútor, 2006
Tervezte: Igor Volkov, LUM
Ügyfél: Aarnon Puu OY Finnország
Gyártó: Entopt OÜ Észtország

LENGYELORSZÁG

MONO kanapé, 2003
Tervezte: Tomasz Augustyniak
Gyártó: Com 40

PUFFlámpák, 2004
Tervezte: Anna Siedlecka, Radoslaw Achramowicz
Gyártó: Puff Buff Design
www.puff-buff.com

Mohohej! DIA szőnyeg, 2004
Tervezte: Magdalena Lubinska, Michal Kopaniszyn
Gyártó: Moho Design
www.mohodesign.com

PROTON asztali hangfal-szett, 2001
Tervezte: Robert Majkut
Gyártó: Tonsil

Cukortartó, 1937
Tervezte: Julia Keilowa
Gyártó: Fraget gyár

LETTORSZÁG

VEF-SPIDOLA Rádióvevő, 1962
Tervezte: Adolfs Irbite
Gyártó: VEF

STELLA Mini Mokick, 1986
Tervezte: Gunars Gludinš
Gyártó: Sarkana Zvaigzne

NEXTszék, 2005
Tervezte: Anastasija Mass
Gyártó: Saga Group, limitált széria

ACROSSdohányzóasztal, 2008
Tervezte: Kaspars Jursons

STAKLIS szék, 2004
Tervezte: Elina Bušmane

LITVÁNIA

KUDIRKA szék, 2007
Tervezte: Paulius Vitkauskas
Gyártó: Contraforma
www.contraforma.lt

LOGO szófa, 2005
Tervezte: Nauris Kalinauskas
Gyártó: Softimus
www.softimus.lt

MAMA szék, 2007
Tervezte: Rasa Baradinskiene
www.rasadesign.lt
Fotó: tervező archívumából

SOSS, 2008
Tervezte: Mindaugas Žilionis
Prototípus
www.bevargo.lt

ROMANCE asztal, 2004
Tervezte: Neringa Dervinyte
Gyártó: Contraforma
www.contraforma.lt

MAGYARORSZÁG

WASSILY szék, 1925
Tervezte: Marcel Breuer
www.marcelbreuer.org

RUBIK kocka, 1977
Tervezte: Rubik Ernő
www.rubikstudio.hu

Tojástartó, 2002
Tervezte: Geppetto Design Studio
www.geppetto.hu

ETALON ESSENCE hangfal, 2006
Tervezte: Koós Pál
Gyártó: Etalon Acoustics Ltd.
www.etalonacoustic.com

CORVUS PHANTOM, 2008
Tervező és gyártó: Corvus Aircraft Ltd.
Fotó: Corvus Aircraft Ltd.
www.corvus-aircraft.hu

SZLOVÁKIA

STONEGUITAR, elektromos gitár, 2007
Tervezte: Tomáš Brichta
www.slovanet.ks/brichta

TATRAPOINT ADAPTIVE, mechanikus írógép Braille-íráshoz, 1997/1998
Tervezte: Rastislav Čerešňa, Szlovákiai Műszaki Egyetem, Bratislava
Gyártó: Švec a spol. s. r. o., Vráble

FRU HAUS lámpa, 2007
Tervezte: Sylvia Jokelová

Karafok és poharak, 2006
Tervezte: Patrik Illo
Gyártó: Rona, a. s., Lednické Rovne
www.rona.sk

MOLECUL háromkerekű, 2007
Tervezte: Štefan Klein
Gyártó: Menzi Muck, Svájc