A BEDA Pozícionáló Dokumentuma az Európai Bizottság előtt

 

Többéves előkészület eredményeképpen került sor az Európai Bizottság Elnökének és a BEDA delegációjának találkozójára 2007. október 8-án Lisszabonban. Az egyórás találkozó során a delegáció pozícionáló dokumentumot adott át Barroso Elnöknek, valamint felvetette egy olyan erős, európai szintű összefogás szükségességét, amely összehangolt akció keretében fejlesztené és növelné az európai design erejét.
Barroso Elnök már a találkozó elején kifejtette, hogy teljes mértékben tisztában van a formatervezés európai jelentőségével, és tudatában van annak, hogy a design gazdaságélénkítő szerepe nem kap megfelelő mértékű elismerést. Hozzátette, kész támogatni az európai formatervezés témakörének felelevenítését.
Ez jelentős előrelépés volt a design elismerése felé, amely így kulcsfontosságúvá válik az európai innovációs stratégiák, az új Lisszaboni Egyezmény munkahelyteremtő és a növekedést elősegítő céljainak elérésében.

Az októberi találkozót követően februárban, a BEDA Elnöke, Michael Thomson (Egyesült Királyság) és alelnöke, Jan R Stavik (Norvégia) találkozott Günter Verheugen alelnökkel, az Európai Bizottság brüsszeli irodájában.
A találkozón Günter Verheugen hangsúlyozta: "az Európai Bizottság teljes mértékben egyetért azzal, hogy a formatervezést Európa versenyképességének létfontosságú elemeként pozicionálják." Verheugen hozzátette: "A designt illetően Európának meg kell őriznie pozícióját a világ legversenyképesebb régiói között." A találkozón három fő akciópontot fogadtak el.

1/ Az Európai Bizottság 2009-ben, a Kreativitás és Innováció Európai Évében közleményt ad ki a formatervezésre vonatkozóan. Ez az irányelveket meghatározó dokumentum útmutatást tartalmaz majd az EU tagállamok nemzeti designpromóciós stratégiáira vonatkozóan, ezzel is támogatva a kreatív iparágak fejlődését, és segítve azt a törekvést, hogy Európa 23 millió kis- és középvállalata egyre szélesebb körben használja ki a formatervezés lehetőségeit.

2/ A Bizottság további erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy tudásalapot hozzon létre az európai formatervezés és a kapcsolódó formatervezési célkitűzések érdekében. A Bizottság által a PRO INNO Europe keretében támogatott európai ADMIRE projekt jelenleg összehasonlító elemzést készít az európai desingról és annak mendzseléséről. Az így kapott információkat olyan meglévő adatokkal egészítik majd ki, mint például az INNO-Policy Trendchart, az Innobarometer és az Európai Innovációs Eredményjelző (European Innovation Scoreboard), így a formatervezés 2008-tól még jelentősebb helyre kerülhet.

3/ A Bizottság biztosítja egy állandó testület működését az európai innovációs politika fő elemének tekintett formatervezési irányelvekről folytatott párbeszéd érdekében, a Lisszaboni Egyezmény munkahelyteremtő és gazdasági növekedést elősegítő céljainak elérése keretében.

Forrás: www.beda.org