Püspök Balázs LED-lámpái az INDEX: 2007 kiállításán

 

A dán INDEX Alapítvány által másodszor meghirdetett INDEX: 2007 designdíj-pályázat kiállítására a Magyar Formatervezési Tanács által benevezett négy magyar munka közül Püspök Balázs LED-lámpáit választotta be a zsűri.

A szervezők öt kategóriában fogadtak olyan megvalósult termékeket, terveket vagy ötleteket, melyek valamilyen módon az emberi élet jobbítását szolgálják. Az öt kategória a következő: Test (ruha, kiegészítők, orvosi segédeszközök), Otthon (bútor, elektronikus berendezések, tárgyak); Munka (bútor, szerszámok, kommunikációs rendszerek), Játék (terek, eszközök, rendszerek a sport, játék, kultúra és szabadidő témájában), Közösség (külső és belső terek, média és kommunikáció témakörei).

Püspök Balázs LED-lámpáit az Otthon kategóriájában jelölte az MFT. Ezek olyan rendszerű világítóeszközök, melyek emberi erővel beindítható generátorral működnek, vagyis nem igényelnek semmilyen külső energiaforrást (áram, elem stb.). Ennek elsősorban azokban a fejlődő országokban van jelentősége, ahol rossz az áramellátás, ugyanis ezekkel a LED-lámpákkal helyettesíthetők a drága, egészségtelen, tűzveszélyes és környezetszennyező világítási lehetőségek (elemmel működő lámpák, petróleumlámpák, nyílt tűz használata). Püspök Balázs lámpája igen hosszú életű, akár 50 000 óráig is szolgálja tulajdonosát; emellett olcsó, tiszta, a környezetet nem károsítja, nem szennyezi. A lámpákat különböző színű és formájú plexitáblák borítják, melyek megsokszorozzák, és minden irányba szétszórják a fényt.

Kapcsolódó hírek:
Az Index: 2007. designdíj győztesei
A Magyar Formatervezési Tanács jelöltjei az index:2007 díjra
Átadták az INDEX:2005 díjakat
Két magyar az INDEX: legjobbjai között! (2005)
A Magyar Formatervezési Tanács jelöltjei az index:2005 díjra