Négy magyar az Index: 2007 pályázatán

 

A Magyar Formatervezési Tanács idén is felkérést kapott, hogy nevezzen hazai alkotásokat a dán INDEX Alapítvány által másodszor meghirdetett INDEX: 2007 designdíj-pályázatra. 2005-ben - az első Index pályázaton - az MFT ajánlatából két magyar alkotás is szerepelt a legjobb százat bemutató kiállításon.

A szervezők öt kategóriában fogadtak olyan megvalósult termékeket, terveket vagy ötleteket, melyek valamilyen módon az emberi élet jobbítását szolgálják. Az öt kategória a következő: Test (ruha, kiegészítők, orvosi segédeszközök), Otthon (bútor, elektronikus berendezések, tárgyak); Munka (bútor, szerszámok, kommunikációs rendszerek), Játék (terek, eszközök, rendszerek a sport, játék, kultúra és szabadidő témájában), Közösség (külső és belső terek, média és kommunikáció témakörei).

A felkért szervezetek - így a Magyar Formatervezési Tanács is - kategóriánként egy-egy alkotást nevezhettek. Mivel a Test témakörében nevezett tervező időközben visszalépett, az MFT végül négy kategóriában jelölt alkotásokat a díjra.

Püspök Balázs LED-lámpáit az Otthon kategóriájában jelölték. Ezek olyan rendszerű világítóeszközök, melyek emberi erővel beindítható generátorral működnek, vagyis nem igényelnek semmilyen külső energiaforrást (áram, elem stb.). Ennek elsősorban azokban a fejlődő országokban van jelentősége, ahol rossz az áramellátás, ugyanis ezekkel a LED-lámpákkal helyettesíthetők a drága, egészségtelen, tűzveszélyes és környezetszennyező világítási lehetőségek (elemmel működő lámpák, petróleumlámpák, nyílt tűz használata). Püspök Balázs lámpái igen hosszú életűek, mintegy 50 000 órán át szolgálják tulajdonosukat. Olcsó, tiszta, a környezetet nem károsítja, nem szennyezi, ugyanakkor hatékony is: a LED-rendszerben működő eszközt különböző színű és formájú plexitáblák borítják, melyek megsokszorozzák, és minden irányba szétszórják a fényt.

A Holografika Kft. munkatársai, Balogh Tibor, Gábor-Dénes díjas mérnök-holográfus vezetésével, immár egy évtizede folytatnak kutatásokat a mozgó, háromdimenziós megjelenítés kifejlesztéséért. "COMEDIA" nevű, 3D TV terméküket a Magyar Formatervezési Tanács a Munka kategóriában nevezte. A cég legismertebb fejlesztése, a világon egyedülálló, holografikus 3D monitor, a HoloVízió. Ez nem egyszerű sztereoszkópikus rendszer, mely a bal és jobb szemnek két különálló sík képet mutat, hanem a Gábor Dénes-i elv alapján, szabad szemmel látható, nagyméretű, színes, mozgó, a természetes látványt legjobban megközelítő 3D képet állít elő, amit egy adott pillanatban több felhasználó is nézhet anélkül, hogy a nézőt, ill. nézőket bármilyen módon korlátoznánk. Egy 3D kép nagyságrendekkel több információt tartalmaz, mint egy sík kép. A HoloVízión megjelenő kép egyszerre tartalmazza szemléletes, térbeli összefüggésekkel együtt mindazt az információt, amit eddig 60-80 2D képen jelenítettek meg. A holografikus képernyő minden egyes pontjából különböző színű és intenzitású fénysugarakat bocsát ki különböző irányokba. Ezek a fénysugarak olyan irányban haladnak, mintha az ernyő mögötti pontból indulnának ki, vagy éppenséggel a képernyő előtti pontban találkoznának, majd onnan terjednének tovább. Ekkor valóban a képernyő előtt vagy mögött látjuk feltűnni a térben lebegő pontokat. A számítógép- generálta térbeli látvány széles tartományon körbejárható, a felhasználók akár bepillanthatnak a test belsejébe is. Az objektumok a képernyő síkja mögött, illetve előtte is megjelenhetnek, az árnyékok és fények elmozdulnak a perspektíva törvényei szerint, valósághű, hologramszerű élményt adva. A szabadalmaztatott technológia alapjain különböző kategóriájú megjelenítőket fejlesztett ki a Holografika Kft. Ezek közül már a piacon vannak a monitor, ill. televízió méretű készülékek, ugyanakkor ezen az alapelven egészen nagyméretű készülékek is felépíthetők.

Játék kategóriában a jelölt Hegedűs Babett óvodáskorú gyerek számára tervezett ún. "bútorjátéka". Ez olyan darabokra szedhető, belül üreges, habszivacs kockákból áll, melyeket különböző variációkban lehet összerakni, úgy, hogy valamilyen konkrét funkcióval rendelkező, de játékos tárgy váljon belőlük: ülő- és fekvőbútorok, házikó, alagút, sőt autó, űrhajó, bábszínház is kialakítható az elemekből. A tervező az óvodai berendezéseket barátságtalannak és igénytelennek tartotta, ugyanakkor azt is tudta, hogy igazán megfelelő bútordarabokra általában se pénz, se hely nincs a hazai óvodákban. Így, olyan gazdaságos, helytakarékos, szellemes elemrendszerben gondolkodott, amely multifunkcionális játékként is képes működni.

A Medence csoport (Gross András, Bodóczky Antal, Magyar Gergely, Terebessy Tóbiás) "Ability Park" projektje a Közösség kategória nevezettje. Az alkotók leírása szerint az Ability Park "a fogyatékos személyekkel szembeni előítéletek, a mozgássérültektől való belső félelmek legyőzésének színtere. A tervezett létesítmény lényegében, egy szezonális jellegű szórakoztató élménypark, egy olyan vidámpark, amelyben hullámvasút, elvarázsolt kastély helyett kerekesszékes labirintuson, sötét termekből álló vaklabirintusban tehetik próbára képességeiket, bizonyíthatják bátorságukat a látogatók. Egyéb logikai és ügyességi játékok találhatók még a parkban - ezek mind a fogyatékos személyek életével kapcsolatosak. A tervezők célja, hogy a parkban szerzett személyes tapasztalatok hatására a látogatókban a fogyatékos személyekkel szemben érzett sajnálatot, közömbösséget, idegenkedést felváltsa az együttérzés és a megbecsülés." A park sikerességét jelzi a számos díj és elismerés: a Magyar Formatervezési Díj pályázatán az Oktatási Minisztérium Különdíja (terv kategória), valamint a World Young Business Achiever Award Hungary 2003.