Magyar képviselő a design világszervezetében

 

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Icsid) közgyűlésén a tagság ismét a kilencfős vezetőség tagjává választotta Várhelyi Judit főtanácsost. Várhelyi Judit, 2005-2007 között vezetőség tagja, építész végzettségű, 2002 óta vezeti a Magyar Formatervezési Tanács irodáját.

A kilenctagú vezetőséget az Icsid közgyűlése választja, kétéves időtartamra. Magyarország mellett Nagy-Britannia, India, Tajvan, Korea, Hong Kong, Japán és Ausztrália szervezeteinek képviselőiből áll az új vezetőség. A világszövetség új elnöke a chilei Carlos Hinrichsen, a DuocUC egyetem igazgatója.

Az ICSID vezetősége

Elnök:
Carlos Hinrichsen igazgató, Scool of Design, Instituto Profesional DuocUC of the Pontificia Universidad Católica de Chile

Alelnök:
Mark Breitenberg PhD., dékán, Art Center College of Design, Pasadena, USA

Vezetőségi tagok:
Wen-long Chen, elnök, Nova Design Co., Ltd., Taiwan
Leimei Julia Chiu, igazgató, International Design Centre Nagoya, Japán
Martin Darbyshire, formatervező, tangerine, Nagy-Brittannia
Brandon Gien, igazgató, Australian Design Awards, Ausztrália
Prof. Lorraine Justice, tanszékvezető, The Hong Kong Polytechnic University, Kína
Dr. Darlie O Koshy, vezérigazgató, Nemzeti Design Központ, India
Jae-Sin Shim, alelnök, LG Elektronics Inc., Kórea
Kazuo Tanaka, elnök, GK Design Group, Japán
Judit Várhelyi, irodavezető, Magyar Formatervezési Tanács

Az Icsid (International Council of Societies of Industrial Design) 1957-ben alakult Stockholmban. Az alapítás után 50 évvel, 50 országból, több mint 150 tagszervezetet tud magáénak és rajtuk keresztül mintegy 150 000 designert képvisel. A világszervezet mottója szerint: "Az Icsid arra törekszik, hogy olyan világban élhessünk, ahol a design elősegíti társadalmi, kulturális és gazdasági életminőségünk fejlődését".

Az Icsid megtestesíti a mai világ sokféle arcot mutató formatervezését. Honlapja, a www.icsid.org, a szakmai kommunikáció fontos eszköze.

Az Icsid kétévente hirdeti meg a A design világfővárosa® (World Design Capital - WDC) pályázatot. A címmel azokat a városokat ismeri el a szövetség, amelyek társadalmi, gazdasági és kulturális fejlődésükhöz tudatosan használták a design eszközeit. A pályázati úton elnyerhető címet két évig viselheti egy-egy város. A WDC-jelölés kiváló lehetőséget nyújt a városoknak, hogy bemutassák városmegújító eredményeiket. A formatervezés első világfővárosa 2008-tól, Torino lesz. A második címviselő Szöul.