Lezárult a Gyermek - Játék

 

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete országos pályázatot hirdetett magyar professzionális művészek, valamint művészeti egyetemi hallgatók és művészeti szakközépiskolai tanulók számára.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete első ízben hirdette meg a Gyermek - Játék című országos pályázatot. A pályázaton profi és diák kategóriában lehetett indulni. A pályázatot a MAOE által felkért szakértőkből álló zsűri bírálta el, a zsűrijében részt vett Dr. Tószegi Zsuzsanna, vezető elnöki főtanácsadó asszony.

A pályázat célja: középpontba állítani a mindannyiunk közös jövőjét jelentő gyermekeket, erősíteni a nemzedékek összetartozását, egymás mellett élését és közös munkálkodását. A pályázat azokat kívánta megszólítani, akik játékokat, használati tárgyakat, öltözéket stb. terveznek és készítenek, illetve kulturális alkotásokat hoznak létre a gyermekek életének szépítése, gazdagítása érdekében.

Pályázni az alábbi kategóriákban, új, magyar tervezésű alkotással lehetett:
 

játékvilág - ezen belül játékszer, közösségi terek játékai stb.

mesetár - ezen belül irodalmi mű, irodalmi mű illusztrálása stb.

hétköznapok - ezen belül öltözék, bútor, edény stb.

látványtár - ezen belül honlap, képesség- és készségfejlesztő program, animáció stb.

nézőtér - ezen belül színpadi, zenei, audiovizuális alkotás stb.

 

 

A pályázat kétfordulós volt: az első fordulóra a pályázati tervet, dokumentációt kellett beadni, a második fordulóra viszont már a kész művet.

A pályázatra 107 pályamunka érkezett be, közülük a zsűri a második fordulóba 80 tervet juttatott tovább. A zsűri kategóriánként három díjat adott ki és további tíz alkotást okleveles elismerésben részesített.

A pályázat díjazottjai és oklevéllel kitüntetett szereplői mellett a zsűri a legjobbak számára lehetőséget adott a pályázati kiállításon való szereplésre. A második forduló anyagából 46 mű érdemesült kiállításra, illetve 5 zenei alkotás bemutatásra. A profi és a diák kategória első két helyezettje formatervező lett, így a Magyar Formatervezési Tanács díjat adományozott, Gyimóthy György Többfunkciós gyermekjáték és Nagy Diána Állatkás iskolaszerek, lakáskiegészítők pályázatáért.

A Gödöllői Királyi Kastélyban tartandó kiállítás szervezésében a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének valamennyi tagozata (Képzőművészeti, Iparművészeti, Irodalmi, Zenei, Fotóművészeti) részt vállalt.

A pályázat célját anyagiakkal támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Formatervezési Tanács és a Gödöllői Királyi Kastély; erkölcsi támogatást nyújtott az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Játék Társaság, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége, a Magyar Zeneművészeti Tanács, a Magyar Írószövetség, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, valamint több művészeti egyetem és művészeti szakközépiskola.

A díjátadó ünnepség és a kiállítás rangos helyszínen, a Gödöllői Királyi Kastélyban került megrendezésre.