Icsid - 50 év a globális designközösség szolgálatában

 

Jubileumi kongresszus San Franciscoban

2007. október 17-20.

 

Az Ipari Formatervező Társaságok Nemzetközi Szövetsége, közismert nevén az Icsid (International Council of Societies of Industrial Design) 50 éve, 1957. június 29- én, Londonban alakult. Az Icsid 50 országból, több mint 150 tagszervezetet tud magáénak, melyek mintegy 150 000 formatervezőt képviselnek. Honlapja, a www.icsid.org, a szakmai kommunikáció fontos eszköze.

A jubileumi kongresszus jelentősége túlnőtt a szokásos, kétévente megrendezett világtalálkozókén. Az évforduló megünneplésére az első napon került sor; először az Icsid leköszönő elnöke, Peter Zec tartott beszédet, melyben visszatekintett az elmúlt 50 év eredményeire, és összefoglalta a szervezet előtt álló feladatokat. Ezután a résztvevők megtekintették a jubileumra készült "Icsid - 50 év a globális designközösség szolgálatában" című rövidfilmet.

Ezt követte a "World Design Capital" (WDC - a Design Világfővárosa) pályázat ismertetése. A címet az Icsid és az Icograda (Grafikai Társaságok Nemzetközi Szövetsége) közösen, kétévente adományozza egy-egy olyan városnak, amely tevékenységével ezt kiérdemli.

A megtisztelő cím első viselője 2008-ban az olasz formatervezés és divatszakma bölcsője, Torino lesz. A pályázat koordinátora, Guliano Molineri ez alkalomból ismertette az év során tervezett programokat, és egy kisfilm segítségével bemutatta városát.  Ezután került sor a WDC pályázat új nyertese, a Torinót követő város kihirdetésére. A világ következő "designfővárosa" címet,  a dél-koreai főváros, Szöul viselheti. A szöuli polgármester személyesen köszönte meg a megtiszteltetést.

A kongresszus három napján délelőttönként plenáris ülések, délutánonként párhuzamosan, 13 helyszínen, szekcióülések folytak és közben egyetemi hallgatók munkáival is lehetett ismerkedni. A legérdekesebb előadások rövid összefoglalóját ld. a következőkben.

A Magyar Formatervezési Tanácsot Várhelyi Judit képviselte. A kelet-európai régió designintézményeit ismertető előadását a második nap délutánján tartotta. Emellett, a kongresszust kísérő három kiállítás egyikén, a Magyar Formatervezési Tanács nevében egy posztert helyezett el, amely a régió designintézményeit mutatta be.

 

A konferencia honlapja:
http://www.idsa.org/icsid-idsa07/connecting.html