Connecting '07 - World Design Kongresszus, San Francisco

 

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (International Council of Societies of Industrial Design, Icsid) minden második évben rendezi meg, a vendéglátó ország tagszervezetével közösen, a világ legnagyobb designeseményei közé tartozó kongresszusát. Jövőre az Amerikai Egyesült Államokban, San Fransiscoban kerül sor az eseményre október 17-20-a. között. A szervezőtárs az Amerikai Ipari Designerek Társasága (IDSA) lesz. Az ICSID utoljára huszonkét évvel ezelőtt, 1985-ben tartott kongresszust az USA-ban, Washingtonban.

A konferencia témája ezúttal: Fizikai, virtuális és kulturális kapcsolatok. Az esemény a címnek és a mottónak megfelelően azokat az összefüggéseket tárja fel, ami a design, az üzleti világ, a védjegyekkel kapcsolatos jogi kérdések és marketingcélok, a szolgáltatóipar, a technológiai innováció, illetve a társadalom között feszül. A fizikai kapcsolatok témáját fókuszba állító előadások elsősorban a szállítmányozási szisztémák fejlesztésére, az ún. bio-design és a nanotechnológia kérdéseire koncentrálnak majd. A virtuális kapcsolatok napján szó lesz mindenről, ami digitális, a blogdesigntól a speciális filmeffektusok megalkotásáig. A kulturális kapcsolatokkal foglalkozó rendezvények arról szólnak majd, hogy a kortárs design miként tudja gazdagítani a hagyományos értékek világát. A konferenciához önálló designoktatási előadássorozat is kapcsolódik majd. Ez azt kutatja, milyen lehetőségek vannak az oktatási intézmények, a pályakezdők és a gyártók közötti kapcsolatok élénkítésére. A résztvevők nemcsak a formatervezés területéről érkeznek majd, hanem számos olyan gazdasági szakember, kutató is jelen lesz, aki fontosnak tartja a design társadalmi szerepét, illetve a különböző szociális programokban hasznosítható értékeit. A konferencia részletes programját 2007 elején teszik közzé.

Az eseményeket a hagyományokhoz híven nagyszabású nemzetközi designkiállítás és szakvásár is kiegészíti, amely a húsz éve megrendezésre kerülő IDSA's Design Gallery-re alapozódik. A kiállításon válogatás is látható majd különböző nemzetközi designpályázatok nyertes munkáiból.
A kongresszust a designvilág legjelentősebbjei közé tartozó vállalatok és intézmények szponzorálják: BMW Group Designworks USA, Design Continuum, Eastman Innovation Lab, frog design, General Electric, Herman Miller, IDEO, P&G, Pentagram, Pitney Bowes, Samsung, Smart Design, Tupperware, Whirlpool and Ziba Design. Médiatámogatók: I.D. Magazin, BusinessWeek Magazin, Plastics News, Curve.

A részvételi feltételekről további információkat nyújt a konferencia honlapja.
http://www.idsa.org/icsid-idsa07/connecting.html