"Composites-on-Tour 2" kiállítás

 

Centrális Galéria, Budapest, július 1-jéig

A Composites-on-Tour című vándorkiállítás a brüsszeli és párizsi állomások után megérkezett Budapestre. A tárlat nyolc európai szervezet - köztük a Magyar Formatervezési Tanács - együttműködésével, illetve a brüsszeli Design Flanders és a Leuveni Katolikus Egyetem által az ún. kompozitanyagokat alkalmazó tervezők számára kiírt nemzetközi designpályázat nyertes munkáit mutatja be.
Az űrtechnikában és a repülőgépgyártásban évtizedek óta alkalmazott szálerősítésű műanyagok tulajdonságai ma már olyan sokrétűek, hogy nemcsak speciális alkalmazásuk lehetséges, egyre több hétköznapi használati tárgy gyártható belőlük. Megfelelő alkalmazásuk esetén a kompozitok segítik a tervezőt abban, hogy munkáját funkcionális értelemben a lehető legmagasabb színvonalon alkossa meg. Mivel a kompozitok többféle szerkezetű és minőségű anyagot egyesítenek, így viselkedésük és formálhatóságuk is szinte univerzálissá válik. Leggyakrabban előforduló típusaik a szén- vagy üvegszállal erősített epoxigyanta és fém- és üvegszállal kombinált poliészterek, polipropilének, poliuretánok. Gyakoriak az állati és növényi eredetű anyagokkal (gyapjúszál, lenszál) dúsított műanyagok is. Jellemzőjük, hogy egyszerre kemények és rugalmasak, ellenállók és finoman formálhatók, valamint az, hogy merevségük ellenére igen könnyűek. Ezek az anyagok egyre olcsóbbak, előállításukra széles körben iparág épül ki.
A kiállításon az egyes anyagváltozatok megismerését interaktív "szigetek" segítik, ahol a látogató saját maga is minőségvizsgálatokat végezhet el, összehasonlíthatja például egy kompozit műanyagból és egy acélból készült bicikliváz közötti különbségeket, kipróbálhatja, mennyire sérülékeny a kompozitok felülete, mi a különbség a szálerősítésű szivacs vagy egy egyszerű műanyaghab között. Egy olyan berendezést is üzembe helyeztek a szervezők, mellyel a látogató lenszál erősítésű, biológiailag lebomló műanyagot állíthat elő - szemléltetve a kompozitokkal kapcsolatos környezetvédelmi kívánalmakat.
A kompozitok szinte végtelen sokféleséget mutatták maguk a nyertes munkák is - a szemtapasztól a kültéri padokon át a sporteszközökig és bútorokig a legkülönfélébb tárgyak láthatók. Elsőként két magyar tervező munkáját említjük: Selján Márk futárbicikli-terve teljes egészében szénszálas anyagból készült. Egyetlen töretlen, finoman ívelő forma fogja össze a kerékpár minden részét - a kerekektől a kormányon át az ülésig. Nádasi Gábor egy kerékpárkormány-végének olcsó, ergonomikus és könnyen gyártható tervével került be a kiállításra.
A kiállítás egyik leginkább elgondolkodtató tárgya egy kompozit szendvicspanelekből készült ház modellje, melyet tervezője, Frans Hegge katasztrófasújtotta területek szükségszállásainak szánt. A gyorsan összeszerelhető, könnyen szállítható építmény nemcsak a gyors segítség fontosságára, hanem a funkcionalitásra is érzékenyen figyel, hogy a nehéz körülmények közé került emberek életminősége is megfelelő legyen.
A gyógyászati segédeszközök terén is jól alkalmazhatók a kompozitanyagok - erre példa a Sébastien Dubois tervezte műláb és Damian O'Sullivan szemtapasza. Az utazáshoz szükséges tárgyaknak nagy igénybevételt kell elviselniük - Maxim Szyf bőröndje az erős, ellenálló és könnyű kompozitok tulajdonságait hangsúlyozza. Még egy sztárdesigner is feltűnik a tárlaton: Marcel Wanders Bertjan Pot-tal közösen tervezte a Carbon Chair-t. Két további szék is szerepel: Dirck Meylaerts epoxiból készült ülőalkalmatosságait - a kompozittechnológiát ironikusan értelmezve - egészben hagyott pamutingek erősítik. A mű humora és szellemessége ugyanakkor rámutat a kompozitok végtelen variálhatóságára is.

A projektről további információ található a www.compositesontour-2.be oldalon.