Az INDEX: 2007 designdíj győztesei

 

2007. augusztus 24-én, az INDEX:2007 díj öt kategóriájában, a győztes termékek a világ legnagyobb dizájn-nyereményét, egyenként 100.000 eurot kaptak. A győztes termékek mindegyike emberi élet jobbítását szolgálja.

Mobility"TEST" KATEGÓRIA
Mobilitás mindenkinek (Sébastien Dubois)
Évente mintegy 25.000 ember - nagyrészt civilek - szenved csonkolásos balesetet taposóaknáktól. A világon százezrével élnek olyan emberek, akiknek megfelelő protézisre lenne szükségük az aktív életvitelhez. Sajnos, egy minőségi protézis mintegy 1300-4000 dollárba kerül, amit sokan nem tudnak megengedni maguknak.
A kanadai tervező, Sébastien Dubois, olyan kisköltségű, ám minőségi modellt tervezett, amit helyben, akár 8 dollárért is elő lehet állítani. A költségek alacsonyan tartásához a "mobilitás mindenkinek" terméket bármilyen hagyományos műhelyben elő lehet állítani, és a szükséges anyagok könnyen beszerezhetők.
A lábprotézist különböző felsőlábszár-protézisekhez lehet csatlakoztatni, és azt kifejezetten a Vörös Kereszt szabványos termékeihez fejlesztették ki.

Solar"OTTHON" KATEGÓRIA
Szolárpalack (Alberto Meda & Francisco Gomez Paz)
A világlakosság, egyhatodának nincs lehetősége arra, hogy biztonságos ivóvízhez jusson, ami megnöveli a vízzel is terjedő olyan betegségek esélyét, mint a hasmenés, a kolera, a hastífusz, a hepatitis A és a vérhas.
A milánói nemzetközi bútorvásár "H2O" elnevezésű kiállíatását meglátogatva, Meda és Paz megismerte a SODIS rendszert, ami egy egyszerű és kisköltségű vízkezelési rendszer a háztartások számára. A szennyezett vizet áttetsző műanyag palackokba öntik. Ha a palackokat 6 óra hosszat erős naprsütésnek teszik ki, a kórokozók elpusztulnak a vízben.
Meda és Paz elhatározta, hogy olyan tartályt terveznek, amely a lehető legjobbat hozza ki a SODIS rendszerből. Így jött létre a "szolárpalack", amelynek egyik oldala összegyűjti az UV-A és az infra- sugarakat, a másik oldal alumínium színezete pedig, felerősíti a hatást. A négyliteres tartály nagy felület/vastagság aránya javítja a napenergiával történő fertőtlenítés hatékonyságát, a lapos alak pedig, megkönnyíti a tárolást és a helykihasználást. A fogantyú segítségével a lehető legjobb szögben lehet a palackokat a nap felé fordítani és a szállítás is könnyebbé válik.

Tongue"MUNKA" KATEGÓRIA
Nyelvszívóka (Philip Greer, Lisa Stroux, Graeme Davies & Chris Huntley)
A 2005. júliusi londoni robbantások felnyitották a brit Imperial College és Royal College of Art ipari tervezőinek szemét. A mentőalakulatoktól Graeme Davies, Phillip Greer, Christopher Huntley és Lisa Stroux azt tudta meg, hogy a mentősök bármilyen kis késése is kritikus lehet. Az eszméletlen emberek nyelve hátracsúszhat a torokba, ami elállja a levegő útját, és az eszméletlen személy 4 percen belül meghalhat, vagy súlyos agykárosodást szenvedhet.
A nyelvszívóka alapjában véve, egy kicsiny, műanyag készség, egy színes, buborékalakú légvezetővel, amely lehetővé teszi, hogy az éppen helyszínen tartózkodó, képzetlen személyek azonnal és hatékonyan megnyissák a levegő útját az eszméletlen személy szájában. A buborékot megnyomva, a szívókát a sérült nyelvére kell helyezni. A szívóerő visszahúzza a sérült nyelvét a torkából, aminek köszönhetően egy kicsiny, de létfontosságú nyílás keletkezik, lehetővé téve az eszméletlen ember számára a levegővételt. Ha az eszköz már a helyén van, az elsősegélynyújtó megkezdheti az újraélesztést, illetve, segítséget kérhet, vagy megkezdheti más sérültek ellátását. Ezen kívül, az élénk színű buborék jelzi a helyszínre érkező mentősök számára, hogy kik részesültek már ellátásban.

"JÁTÉKTesla" KATEGÓRIA
Tesla Roadster (Elon Musk, a Tesla Motors elnöke, Martin Eberhard a Tesla vezérigazgatója és Barney Hatt, a Lotus Design Studio vezető stylistja)
A Tesla Roadster teljesen elektromos meghajtású jármű, zéró károsanyag-kibocsátással, és 0-60-as gyorsulással négy másodperc alatt. A Roadster az első olyan elektromos jármű, amely több mint 200 mérföldet tud egy feltöltéssel megtenni, amelynek üzemanyag-hatékonysága a gallononkénti 135 mérföldnek felel meg. Az elegáns formájú Tesla Roadster azt bizonyítja, hogy az elektromos gépkocsik kiválóak és öröm a vezetésük. Az akkumulátort három és fél óra alatt lehet feltölteni, ami lehet, hogy megnöveli az áramszámlát, de jó fogyasztásának köszönhetően, a Roadster vezetése valójában csak egy centbe kerül mérföldenként. Általában az új gépkocsimárkák a középszintről törnek be a piacra, így sokan meg tudják azokat vásárolni. Azonban a stílusos, 100 százalékosan elektromos meghajtású Tesla Roadster a piac felső szegmensét célozza meg, hogy megszabaduljon a golfautó-képzetektől, és megszerezni vágyott tárggyá váljon. A terv a Tesla Roadster technológiájának kiterjesztése, és egy olcsóbb sportsedan- változat kifejlesztése, amit 2010-ben már nagy mennyiségben lehet majd értékesíteni, még inkább hozzájárulva a környezetvédelemhez.

XO"KÖZÖSSÉG" KATEGÓRIA
OLPC XO (A következő személyek teamje: Rebecca Allen, Christopher Blizzard, V. Michael Bove, Yves Behar/mechanikus szerkezet, Walter Bender, Michail Bletsas, Mark Foster, Jacques Gagne, Mary Lou Jepsen, Nicholas Negroponte és Lisa Strausfeld)
A fejlődő országokban a gyerekek 99%-a fejezi be úgy az iskolát, hogy még nem érintett meg egyetlen számítógépet sem.
A "számítógép-analfabéta" népesség következtében, a fejlődő országok továbbra is csak küszködni fognak a gyorsan fejlődő globális információs társadalomban.
Az XO Laptop körülbelül akkora, mint egy tankönyv, nem nehezebb mint az uzsonnás doboz, vagyis a gyerekek könnyen magukkal tudják vinni. Az XO-t arra tervezték, hogy olyan helyeken használják, ahol sok órát a szabadban tartanak, ezért a berendezés jól tűri a napfényt, az ütéseket és a nedvességet. Az interaktivitás érdekében, a mobil ideiglenes hálózat egy pontról sok gép számára teszi lehetővé az internetes hozzáférést, és ezen belül, egy hálózat köti össze a közeli laptopokat. Az XO kézi erővel is működtethető - a forgattyús, a pedálos vagy a húzózsinóros megoldások közül, legalább kettő áll rendelkezésre. Ezen kívül akkus működtetés is lehetséges, a hosszú élettartamú akkumulátoroknak köszönhetően.

Közönségdíj
Közönségdíjban az a termék részesül, amely a közönségtől a legtöbb szavazatot kapja az INDEX: AWARD EXHIBITION honlapon és a Politiken dán újságban.
AntivirusA 2007-es közönségdíj nyertese: Antivirus - a tűvel terjedő fertőzéseket megakadályozó kupak (Dánia), Tervező: Hân Pham
A védőkupak, az Antivirus tervezőjét saját tapasztalata ihlette, mivel fiatal lányként egy szingapúri menekülttáborban fertőzött tűvel kapott oltást, ami miatt hosszú ideig betegeskedett. A kupakot könnyen italdobozok tetejére lehet illeszteni. A már használt tűket az állandóan lezárt dobozokban lehet elkülöníteni, megakadályozva a tűk esetleges újbóli felhasználását. A terv azért is figyelemre méltó és megvalósítható, mert olyan hulladékanyagot hasznosít, amely még az alacsony jövedelmű országokban is rendelkezésre áll.
Forrás: Index: Alapítvány

Kapcsolódó hír:
Püspök Balázs LED-lámpái az INDEX: 2007 kiállításán