Designintézmények Közép-Kelet-Európában

 

Regionális adatbázis

A Magyar Formatervezési Tanács (MFT) olyan, Közép-Európában egyedülálló adatbázist hozott létre, amely régiónk építészeti és design szakintézményeit, szervezeteit, oktatási intézményeit és sajtóorgánumait gyűjti össze. Az angolul és magyar nyelven egyaránt olvasható adatbázisban húsz ország - a Szovjetunió és Jugoszlávia egykori utódállamai mellett albán, bolgár, cseh, lengyel, osztrák, román és szlovák - szakirányú intézményei egyaránt megtalálhatók. Összesen 218 intézmény szerepel a listán, amely az MFT honlapján mindenki számára hozzáférhető.

A partnerkereséshez, kapcsolatteremtéshez és kulturális kitekintésre egyaránt alkalmas gyűjtemény - azon túl, hogy a hazai design prezentálására is alkalmas - új, regionális szemléletet közvetít. Az adatbázis kiépítésének előzményeként 2004 őszén, a Magyar Formatervezési Tanács Regionális Találkozót rendezett Budapesten, melyen a résztvevők megegyeztek, hogy a találkozókat rendszeressé teszik. A következő helyszín idén nyáron, a lengyel-cseh határváros, Cieszyn lesz.

A szűk, szakmai kört érintő regionális találkozók mellett a folyamatosan bővülő adatbázis olyan elveszett kapcsolódási pontokat keres, amelyek nem is olyan régen, a rendszerváltás előtt természetes módon léteztek, azonban a 90-es évek környékén elhaltak. Az új, nyilvános adatbázis a szakma szélesebb rétegei, illetve diákok és érdeklődő civilek számára egyaránt lehetőséget teremt - az ismeretanyag bővítése mellett - az Európai Unió országaihoz méltó, regionális gondolkodásmód elsajátítására.