Design7 - 2006

Idén: Mozgásban a design!

 

 

Mozgásban a design - Design in Motion - címmel, harmadik alkalommal kerül sor a hagyományos őszi Design Hétre a fővárosban a Design Terminál Kht. rendezésében, 19 helyszínen, 52 eseményt kínálva a hétfőtől hétfőig tartó rendezvénysorozaton.

A részletes programot a Design7  honlapján olvashatják.

A Design7, amely három éve a Budapesti Őszi Fesztivál védőszárnyai alatt indult útjára, immár saját lábára állt.

A Magyar Formatervezési Tanács védnökségével megvalósuló intenzív design kampány -, amelynek újdonságait a Design Filmnapok és az éjjeli villamostúrák jelentik - a design dinamizmusát hirdeti és a mozgással, mobilitással való kapcsolatát járja körül.

A programsorozat központi elemét képező Filmnapok keretében, naponta változó témában -   a divat, a belsőépítészet, a járműtervezés, az animáció, a nemzeti design, a designműhelyek, az experimentális design területéről - a hazai és a nemzetközi design kiemelkedő tervezőit és termékeit bemutató filmeket vetítünk, 21 alkalommal egyedülálló lehetőséget kínálva a designnal történő ismerkedésre.

Három éjszaka magyar retrofilmek színesítik a kínálatot, felidézve a ’60-as és ’70-es évek járműveinek, tárgykultúrájának és ruhadivatjának mosolyalbumát.

A mozgásról szólnak és a designfilmek tematikájához kapcsolódnak a román, francia és lengyel designkiállítások, valamint a hazai tervezők munkáit bemutató galériák tárlatai is, mozgó tárgyakkal, mobil bútorokkal, display-ekkel, járművekkel - mindennel, ami önjáró és mozgásra fogható.

Az idei mottó ad valódi aktualitást a kezdetek óta egyre népszerűbb Design Túráknak, melyekre ezúttal a Budapest utcáiról hamarosan nyugdíjba vonuló 50 éves UV villamosok indulnak. A járműtervezés és közlekedés múltját-jelenét-jövőjét a szerelvényeken megjelenítő design-roadshow speciális útvonalon, ünnepi fényben szeli át a belvárost.

A Design7 záróakkordjaként, de a hazai design kezdetét, éves megmérettetését és folyamatosságát jelentő, legrangosabb szakmai eseményként kerül sor a Magyar Formatervezési Díj 2006 pályázatának díjátadó ünnepségére és az ezévi legjobb munkák kiállítására az Iparművészeti Múzeumban.

Az idei rendezvény mottóját nem csak az eddig elért sikerek és a design iránt egyre növekvő érdeklődés, de a közeljövőben megnyíló új magyar designközpont létrehozása is ihlette, mely azt bizonyítja, hogy a design életre kelt és nálunk is mozgásba lendült.