Formába hozzuk!

Október 14-től 23-ig Design7 a fővárosban

A hazai és nemzetközi formatervezők munkáit népszerűsítő Design7 rendezvénysorozata 2004-ben hagyományteremtő szándékkal indult. A szervezők, a Design Terminál Kht. és a Magyar Formatervezési Tanács nyolc ország részvételével, több mint húsz helyszínen, közel harminc eseményt rendeztek, és az egy hetes programsorozat legmerészebb várakozásokat is felülmúló sikere - a látogatók száma elérte a húszezret - azt bizonyította, hogy van érdeklődés a formatervezés és a design iránt. Ezért az idén a szervezők már 70 helyszínen, öt ország művészeinek közreműködésével, 40 rendezvényen várják az érdeklődőket. Az idei Design7 programjainak középpontjában a design, szolgáltató, nevelő, az életminőséget javító szerepe áll.

Az október 14-től 23-ig tartó rendezvénysorozat egyik érdekessége, hogy a design az utcára és a köztérre is kivonul a kiállítótermek falai közül. Így láthatók például október 14-én neves külföldi és hazai tervezők munkái "formabontó" módon és helyszínen: konténerekben, az óbudai Viking Harisnyagyár területén. Rendhagyó környezetben kerülnek megrendezésre a Design7 kiemelkedő eseményének számító kirakat-kiállítások is, melyek bevásárlóközpontok, üzletházak (Árkád, Corvin, Duna Plaza, Flórián, Mammut II.) utcai kirakataiban lesznek láthatók október végéig. A design eladhatóságát bizonyító kiállítások hét tervezőképző-intézmény hallgatóinak versenymunkái is egyben, melyekre a Design7 weboldalán lehet szavazni, és az alkotásokat médiazsűri bírálja el.

Beköltözik a design a budai, galériákban bővelkedő Várfok utcába is, ahol egymást érő tárlatmegnyitókkal, zenés fesztivállal, utcai divatbemutatóval és vetítésekkel indulnak a Magyar Iparművészeti Egyetem fennállásának 125. évfordulójához kapcsolódó rendezvények. A jubileum ünneplése a Ponton Galériában egy interaktív, a látogatók közreműködésére is számító, "Időszalag" létrehozásával, majd az Iparművészeti Múzeumban, a magyar tervező- és iparművészképzés gazdag múltját és jelenét reprezentáló kiállítással folytatódik, és divatbemutatóval, valamint az egyetemen az elmúlt 26 évben végzett alkotók által felajánlott tárgyak bemutatásával és árverésével végződik. Október 19-én és 20-án az egyetem nyílt napokat is tart, melyeken a tanárok és a hallgatók szakmai előadásokkal, kiállításokkal, műhelylátogatásokkal várják az érdeklődőket.

A Design7 egyik hangsúlyosprogramja lesz a Magyar Formatervezési Díj2005 pályázatára a Termék-, Vizuális Kommunikáció, Terv- és Diákmunka kategóriákban benyújtott 236 pályamunka közül a 13 díjazott, valamint a kiállításra érdemesnek talált alkotások bemutatása október 17-étől. A nyilvános pályázatra érkezett munkák száma ebben az évben is emelkedett. A benyújtott pályamunkák és az odaítélt díjak mennyiségének szempontjából a Termék és Diákmunka kategória áll az élen.

A rendezvénysorozatot nemzetközi kiállítások is gazdagítják: friss szellemiségű, meghökkentő és humoros tárgyaikkal bemutatkoznak a fogyasztói társadalmat bíráló, fiatal lengyel alkotók, egy-egy tárlaton Jitka Skuhravá cseh üvegtervező, az avantgarde bútorairól ismert lengyel Katarzyna Laskowska, és egy finn-lengyel fénytervező páros munkái láthatók, valamint megismerkedhetünk a finn és a francia design múltjának és jelenének érdekes állomásaival.

Az eseménysorozatra érkezik Budapestre a "Design for the Dark" című cseh vándorkiállítás, melynek különlegessége, hogy a nem látók és a látók igényeit egyaránt kielégítő tárgyakat mutat be. A Cseh Centrumban a tapintással érzékelhető, a Vakok Állami Intézetében pedig, a vizuálisan is élvezhető kiállítás megnyitójára a Vakok Világnapján, október 15-én kerül sor.

Nem csak kiállításokkal készültek a szervezők az idei Design7-re . A programok között található hazai és nemzetközi szakmai konferencia a tervezőképzésről, kerekasztal-beszélgetés a tervezők helyzetéről, és egy új szakmai folyóirat, a The Room fashion & art magazin bemutatója.

A rendezvényen négy, kortárs hazai tervező munkáit bemutató seregszemlére, valamint a teljesítményeket értékelő díjak kiosztására is sor kerül. Így az év legnagyobb szakmai eseményének számító Magyar Formatervezési Díj 2005 kiállításra, a tervezőhallgatók kirakat-tárlatára, az Aranyrajzszög grafikai díj kiállítására és a Divatolimpiára.

A rendezvénysorozaton, több fórumon mutatkozik be a külföldön is méltán népszerű magyar divattervezés. A Magyar Iparművészeti Egyetem jubileumi eseményeinek keretében az egyetem korábbi és jelenlegi hallgatóinak legszebb kollekcióiból tartanak divatbemutatót. október 16-án; a Kaleidoscope Divatműhely divatfesztivált rendez, a Magyar Divat Szövetség pedig, október 22-én, illetve 23-án Divatolimpia 2005 címen divatshowt és versenyt hirdet .

Végül, de nem utolsósorban folytatódnak a tavalyi sikeres, buszos Design Túrák. A tematikus túrák keretében idén az érdeklődők már szinte a hét minden napján buszozhatnak; designboltokat, lámpa- és lakástextil-bemutatótermeket, bútorgalériákat, divatműhelyeket, a tárlatok és a kirakat-kiállítások helyszíneit, valamint az eklektikus fővárosi kávéházi kultúra különböző stílusú és kínálatú, "formatervezett" helyeit látogathatják meg. Mivel a múlt évben a túrák iránt akkora volt az érdeklődés, hogy sokan le is maradtak az utazásokról, idén már alkalmanként két-három busz indul - köztük a maga korában designdíjnyertes Ikarus 30-as is - , de a részvételi szándékot célszerű minél előbb regisztrálni a Design7 honlapján.

Az eseménysorozat ebben az évben is egy nagyszabású partival zárul a Gödör Klubban, ahova a szervezők mindenkit szeretettel várnak, divatbemutatóval, koncertekkel, vetítéssel, és egyéb meglepetéssel.

A Design7 részletes programja.

További sajtóinformáció:

Réz Ágnes
MetaCommunications
telefon: (20) 527 1630
e-mail: rezagi1 [169] axelero [961] hu

A Design7 a Budapesti Őszi Fesztivál kiemelt programja, fő támogatói a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Stílus Magazin.