Átadták az INDEX:2005 díjakat

 

"Vannak termékek, amik kellemesebbé teszik az életet, és vannak termékek, amik lehetővé." Ezekkel a szavakkal vette át az INDEX:2005 díjat Torben Vestergaard Frandsen, a "Test" kategória nyertese.

Szeptember 23-án este, a koppenhágai városháza dísztermében, a trónörökös, a kulturális miniszter és a polgármester jelenlétében átadták az INDEX:2005 díjakat.

A pályázatot a Dán Design Center hirdette meg; öt kategóriában fogadtak olyan megvalósult termékeket, terveket vagy álmokat, amelyek az emberi élet jobbítását szolgálják.

  • A partnerként felkért nemzeti intézmények között a Magyar Formatervezési Tanács is felkérést kapott, hogy nevezzen hazai alkotásokat a díjpályázatra.

A bírálóbizottság 527 pályázat közül választott ki száznyolcat, amelyek bekerültek a kiállításra. A Magyar Formatervezési Tanács által nevezett öt alkotás közül kettő jutott be ebbe a körbe.

Az öt nyertes elsősorban nem a formai szépséggel emelkedik a többi alkotás fölé. A bírálatban résztvevő szakemberek a közösség szolgálatát, az innovációt, a környezetbarát elgondolásokat jutalmazták. Szép példája ennek a "Test" kategóriában nyertes LifeStrawTM, ami egy szívószállal kombinált vízszűrő. Az egyszerű ötlet komoly innovációs eredményeket rejt, hiszen a nyakban hordható kis eszköz egy ember teljes évi vízszükségletét képes megtisztítani.

A kiállítás megjelenése is azt sugallja, hogy a design nem a múzeumoknak, a kritikusoknak, vagy a felső tízezernek, hanem a mindennapi életnek készül. Koppenhága forgalmas terein öt üvegkockában láthatják a városlakók az egyes kategóriák legjobbjait.

A kategóriánként 100 000 eurós fődíj nyertesei:

Test kategória: LifeStrawTM - Torben Vestergaard Frandsen (Dánia), Rob Fleuren (Hollandia) and Moshe Frommer (Izrael)

Otthon kategória: Softwall - Stephanie Forsythe, Todd MacAllen (Kanada)

Közösség kategória: Siyathemba - The field of hope, Architecture for Humanity - Cameron Sinclair and Swee, Ng (USA)

Munka kategória: Observatorio Iberoamericano para la Artesanía - Fundación Espanola para la Innovación de la Artesanía, Ministry for Industry, Tourism and Commerce (Spanyolország)

Játék kategória: Apple iTunes, iPod - Apple Design Team (USA)