A Magyar Formatervezési Tanács jelöltjei az INDEX: 2005 nemzetközi designdíjra

 

A Magyar Formatervezési Tanács felkérést kapott, hogy nevezzen hazai alkotásokat a dán INDEX alapítvány által meghirdetett INDEX:2005 díjpályázatra. A nevezési határidő február 15-én lejárt.

A szervezők öt kategóriában fogadtak olyan megvalósult termékeket, terveket vagy álmokat, amelyek az emberi élet jobbítását szolgálják. Az öt kategória a következő: Test (ruha, kiegészítők, orvosi segédeszközök); Otthon (bútor, elektronikus berendezések, tárgyak); Munka (bútor, szerszámok, kommunikációs rendszerek); Játék (sport, játék, kultúra és szabadidő témájában terek, eszközök, rendszerek); Közösség (külső és belső terek, média, kommunikáció témakörei). A felkért szervezetek kategóriánként egy-egy alkotást nevezhetnek.

A szokásos funkcionális leírás mellett azt is indokolni kellett, hogy a benevezett alkotások mivel teszik jobbá, könnyebbé az emberek életét. (A megadott kulcsszavak: kulturális, szociális, gazdasági és ökológiai hatás, hozzáférhetőség, elérhetőség, újszerűség, kényelem, egyszerűség, flexibilitás, optimizmus.) További feltétel volt, hogy a nevezett alkotás nem lehet 5 évnél régebbi.

A bírálóbizottság májusban dönt a kiállításra kerülő 100 alkotásról. A kategóriák egy-egy nyertesét szeptemberben hirdetik ki.

 

A Magyar Formatervezési Tanács jelöltjei kategóriánként:

Test:

Flexor-aktív kerekesszék
Tervezője: Szilágyi G. Csaba

Az Flexor-aktív kerekesszék a Moholy-Nagy László ösztöndíj támogatásával elvégzett alapos kutatásra épülő fejlesztés eredménye. A terv maradéktalanul teljesíti kitűzött tervezési célját. Az aktív életet élő kerekesszék-használók részére, könnyű, egyszerű, olcsó, jól karbantartható tárgyat ajánl belső téri használatra. Egyszerű felépítése ellenére a használatban teljes komfortot nyújt, és ezzel a mozgássérült számára a lehetőségekhez képest maximális aktivitást tesz lehetővé ez a konstrukciójában és ergonómiailag egyaránt alaposan végiggondolt munka. A dinamikus mozgatást szolgáló ergonómiai méretezése a gyakorlatban is bevált.

 

Otthon:

Pic-pack papír-bútorcsalád
Tervezője: Terbe János
Gyártója: Terbe Design Kft.

A Pic-pack bútorcsalád egy egyszerű papírhajtogatási módszerrel állít elő kartonpapírból különböző termékeket. Ezek között vannak lakáskiegészítők (képkeret, lámpa), de kényelmes bútorok és teherbíró könyvespolcok is. A tömeggyártott késztermékek többségével ellentétben a Pic-pack bútorcsalád a felhasználót is bevonja az alkotás örömébe. Az előre gyártott kartonlapokat a mellékelt utasítások alapján könnyű formára hajtani, és ragasztó nélkül is biztonságosan lehet rögzíteni. A tárgyak környezetbarát anyagból és eljárással készülnek, elérhető áron.

 

Munka:

Kenguru elektromos jármű mozgáskorlátozottak részére
Tervezője: Varga Zsolt
Gyártója: Rehab Rt.

A mozgáskorlátozottak számára tervezett elektromos gépkocsi a hátsó ajtón betolható, önhajtós kerekesszékből vezethető. Fordulékonysága és kis mérete (200 x 105 cm) miatt könnyen manőverezhető. Maximális sebessége 45 km/óra, hatótávolsága 70-100 km. Használatához segédmotoros kerékpárra érvényes jogosítvány szükséges. Modern formájával, dinamikus színvilágával is az esélyegyenlőséget tükrözi.

 

Játék:

Touchwriter író-rajzeszköz vakoknak
Tervezője: Kurucz Orsolya és Horváth Krisztina

Már bevált - a számítógép egerére - emlékeztető, vagyis az ember kezéhez jól simuló formát választott tervezője ennek a vakok számára kialakított rajzeszköznek, melynek az orrnál elhelyezkedő golyót megnyomva lehet jeleket karcolni, írni, rajzolni a golyó alatti papírra.

 

Közösség

Fűtött utcabútorcsalád
Tervezője: Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt
(Városi Tájkép Csoport)

A kavicsformából kibontott, egyszerre organikus és modern külalakú utcabútor egy találkozási pont, várakozó és pihenőhely. A kavicsok különböző méretűek és formájúak lehetnek és formai kialakításuknak köszönhetően maximális használati szabadságot biztosítanak. Nem szabják meg senki számára, hogy hová üljön, térdeljen, könyököljön vagy támaszkodjék. A kavicsok természetes kőből készülnek. Belül üregesek, és egy speciális fűtőszerkezetet rejtenek. A fűtőrendszer a városi gázszolgáltatáshoz csatlakoztatható, a távfűtés analógiája alapján. Így a kavicsok kellemes, vonzó, télen meleg utcabútorok.

Hasonlóan ahhoz, ahogy ősidők óta körülüljük a kandallót vagy tábortüzet, a meleg kavicsok a városlakók véletlen találkozásának helyszíneként, a városi közösség újrateremtéséhez járulnak hozzá.