A Magyar Formatervezési Tanács csatlakozott a BEDA-hoz

(2005. március)

A BEDA (Bureau of European Design Associations) éves taggyűlésén a tagszervezetek hivatalosan jóváhagyták a Magyar Formatervezési Tanács csatlakozását. A taggyűlés helyszíne oslóban, a nemrég megnyitott Norvég Építészeti és Designcenter volt.

A BEDA 1969-ben alakult mint a professzionális tervezők európai szervezete. Néhány éve tagok lehetnek oktatási és promóciós intézmények is. Régiónkból még Szlovénia, Csehország és Lengyelország egy-egy szervezete tag.

A BEDA a tagszervezetek számára platformot biztosít, ahol megoszthatják tudásukat, tapasztalataikat. Állandó kapcsolati pontot jelent az európai országok szakmai szervezetei, oktatási, kutatási és promóciós intézményei között, valamint a tagok és az Európai Unió hivatalos szervei között. A szervezet célja a design gazdasági jelentőségének hangsúlyozása, az Unió végrehajtó szerveinek meggyőzése a design támogatásának szükségességéről.

Az elmúlt években, Stephan Hitchins elnök vezetésével, számos BEDA projekt indult el. Megszületett egy szöveggyűjtemény "Designkérdések ma Európában" címmel (white papers), melynek készül a kivonatos magyar fordítása. Az eredeti angol szöveg megtalálható a BEDA honlapján.

A "Kommunikációs sorozat" az Európai Unió döntéshozóinak tájékoztatására irányul, míg a
" BEDA Dossiers" projekt, adatokat gyűjt az európai országokból a designoktatás, a szakma és a szellemi tulajdonvédelem területeiről.

A taggyűlés egyben a tisztújítás helyszíne is volt. A BEDA új elnöke Massimo Pitis olasz grafikus tervező lett, az alelnök Michael Thompson brit design-menedzser. A kilenctagú vezetőség tagjai:

Bo Englund - Svájci Designerek Szövetsége
Severin Filek - Design Austria
Tom Gloesener - Design Luxemburg
Dag Holmgren - Svéd Iparszövetség
Peter Kersten - Holland Designerek Szövetsége
Isabel Roig - Barcelona Design Center
Jan R. Stavik - Norvég Formatervezési Tanács
Ilona Törmikoski - Ornamo, Finnország
Zbynek Vokrouhlicky - Cseh Design Center