H Í R L E V É L / 2004. 6. szám, 2004. november 8.

 

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2004. 6. szám, 2004. november 8.

Az ősz utolsó hírlevelében elsőként a Design Terminál Kht. és Irodánk nagy rendezvényéről a Design7-ről majd bővebben a Magyar Formatervezési Díj pályázat ünnepélyes díjátadó gálájáról és a kiállítás megnyitójáról adunk tudósítást.

 

Október 15-24-e között Design7-et szervezett Budapesten a Design Terminál Kht. és a Magyar Formatervezési Tanács. Az idén első ízben a hagyományteremtés szándékával megrendezett program célja, hogy az immár hagyományos kortárs kulturális fesztiválok sorát egy új műfajjal, a formatervezéssel gazdagítsa.

A rendkívül változatos, a főváros tizenhárom különböző kulturális csomópontján, tizenkilenc eseményt jegyző rendezvénysorozat a külföldi formatervezési trendeket is felvonultatta a magyar sikerek mellett. A programsorozat részeként mutatkoztak be többek között a kortárs osztrák design, a divat jegyeit magán viselő cseh építészet, a 21. századi brit férfiöltözködés, a holland plakátművészet és a francia formatervezés sztárjai. A Design7 teret adott szakmai találkozóknak, konferenciáknak és gyermekprogramoknak is. Két alkalommal pedig, ingyenes, Ikarus-buszos designtúrával hozták formába a közönséget a szervezők.

A Design7 középpontjában az elmúlt 25 év magyar designtörténetére visszatekint ő jubileumi kiállítás állt, amely e korszak kultikus tárgyait és tervezőit vonultatta fel.

Október 18-án az Iparművészeti Múzeum adott méltó otthont a közel egy évet felölelő pályázati programunk záró eseményének. Az ünnepélyes díjátadás után, dr. Boda Miklós úr, a Nemzeti Kutatás és Technológiai Hivatal elnöke megnyitotta a Magyar Formatervezési Díj ez évi nyertes alkotásait és a pályázat 25 éves történetét bemutató kiállítást, amit 2004. november 7-éig tekinthettek meg az érdeklődők

A Design7 programsorozat keretein belül, a Magyar Formatervezési Tanács az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa (ICSID) világszervezet tagjaként, annak égisze alatt 2004. október 21-22. között regionális találkozót rendezett Budapesten, a Magyar Szabadalmi Hivatal konferenciatermében.

A kétnapos regionális találkozó fő célja közvetlenebb, szorosabb együttműködés kialakítása az egyes országok intézményei között, az esetleges régióhatárokon átnyúló, regionális együttműködések jobb kiaknázása, valamint az európai vérkeringésbe történő bekapcsolódás felgyorsítása. Nagy örömünkre Németország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Szlovákia, Románia, Észtország, Lettország, Litvánia, Horvátország és Szlovénia formatervezési életében főszerepet játszó intézmények képviselői vettek részt a kétnapos budapesti rendezvényen. A jó hangulatú, hasznos workshopok mellett vendégeinket a Design7 rendezvényeire és egy parlamenti látogatásra invitáltuk. A konferencia előadásainak és eredményeinek anyaga hamarosan honlapunkon olvasható.

Irodánk ismét felkérést kapott a Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékétől, hogy az "Ami a siker mögött van" című előadássorozat keretében fejlesztők, formatervezők, gyártók és értékesítők közreműködésével tartson előadást a jövő terméktervezőinek.

Irodánk az idén Magyar Formatervezési Díjat nyert Q-net ügyfélirányító rendszer alkotóit, Iványi Lászlót és Törő Attilát (SPB Kft.) kérte fel a részvételre.

Az immár hagyományosnak mondható előadásra 2004. október 19-én került sor, melynek keretében Szász Károly, a SPB Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója beszélt a siker titkairól. A Tanács tevékenységéről és a Magyar Formatervezési Díj pályázatról Majcher Barbara tartott előadást, amit egy rövid kötetlen beszélgetés követett.

A nagy sikerű oh ! Objects from Hungary negyedik állomásaként az osztrák nagyközönségnek mutatkozik be Bécsben, november 15. és december 11. között.

A bemutatásra kerülő több mint harminc termék, prototípus és koncepció huszonhét designer egyéni vagy közös alkotása Berlinben, Budapesten és Trencsénben aratott már komoly sikereket. A kiállítást Szeibold Krisztina rendezi.

A kiállítást november 15-én 18.30 órakor dkfm. Peter Püspök, a Raiffeisenbank igazgatója, dr. Fónagy Zoltán, a Collegium Hungaricum igazgatója, dr. Horváth István nagykövet és dr. Bendzsel Miklós elnök úr nyitja meg Bécsben, a Designzone Looshausban.

A kiállítás megtekinthető november 15. és december 11. között.

Cím: Designzone Looshausban Bécs, Herrengasse 2-4.

A program sajtótájékoztatóját a rendezvény helyszínén, november 15-én 10 órától tartják, melyen részt vesz dkfm. Peter Püspök, a Raiffeisenbank igazgatója, irodánk részéről Várhelyi Judit és Majcher Barbara, valamint Szöllősi Gusztáv, Bress Gábor és Kecskés József, a Magyar Szabadalmi Hivatal Mintaoltalmi osztályának munkatársai és néhány kiállító is.

November 16-án 17-19 óra között szemináriumra kerül sor a bécsi Collegium Hungaricumban, melynek témája a pályakezdés. Meghívott előadó Lengyel István tanácstagunk, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületének képviseletében, Polyák János elnök és Baróthy Anna, a Kocka csoporttól pedig Pósa Viktor elnök. A szemináriumon Várhelyi Judit irodavezető asszony a Tanács tevékenységét mutatja be.

 

November 3-7. között került megrendezésre a Bútorvilág 2004 Nemzetközi Szakvásár , melyen a Magyar Formatervezési Tanács a Magyar Szabadalmi Hivatal mellett önálló standdal képviseltette magát. A szakma legjelentősebb seregszemléjén alkalmunk nyílt találkozni a tervezőkkel, gyártókkal, illetve a "nagyközönséggel", azaz a fogyasztókkal.

A Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel kötött együttműködési megállapodás keretében, kezdeményezésünkre a Szövetség vállalta, hogy a bútortervezés, lakberendezés területén alkotó Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasoknak bemutatkozási lehetőséget biztosít. Ennek jegyében a Szabadalmi Hivatal standja mellett mintegy 75 négyzetméteren az ösztöndíjasok válogatott teamje állított ki szakirányú termékeivel. A kiállítás a Moholy- ösztöndíjasok több generációját is felvonultatja, hiszen Borkovics Péter, Csíkszentmihályi Réka, Fekete Zsuzsa, Harmati Hedvig, Háber Szilvia, Hegedűs Zsanett, Jakab Áron, Kondor Edit, Kovács Szabolcs Gergő, Matolay Ildikó, Márton László, Néma Júlia, Paulin Kristóf, Püspök Balázs, Szikszay László, Szilágyi G. Csaba, Standeisky Dániel, Szabó Edit, Szücsy Róbert és Zalavári József munkáit láthattuk.

A Kocka Fiatal Tervezőművészek Egyesülete Formal 2 Formatervezési kiállítás címmel immár második alkalommal kínál bemutatkozási lehetőséget a friss szellemiséget képviselő fiatal tervezőművészeknek.

A kiállítássorozat újabb állomása nemzetközivé szélesedve - Északnyugat-Magyarország mellett - Délnyugat-Szlovákia régiójának bevonásával került megrendezésre. A bemutatkozó fiatal tervezőművészek az iparművészet minden területét lefedik: belsőépítészet, tárgytervezés (bútor- és járműtervezés), textiltervezés, csomagolástervezés.

Konferencia - Szlovákia: 2004. november 4.,16.00.óra

Helyszín: Pozsony, Szlovák Nemzeti Galéria, Kulturális Minisztérium Díszterme

Program:

  • Danubius Design. Programis mertetés, a részszervezetek munkájának kapcsolódása.

Előadó: prof. George Teodorescu, Danubius Design németországi

képviselője, ICSID Board Európai Régió, Stuttgart

  • Design.hu. A magyar designerhelyzet feltérképezése.
    Előadók: Szentpéteri Tibor DLA hc., formatervező, tanszékvezető egyetemi tanár (NYME-AMI); Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának vezetője; Pósa Viktor és Kiss Tamás, belsőépítészek.

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett "Építészet és jelentés - Építészeti jelentés" címmel konferenciát november 5-én 9.30 órától a Magyar Iparművészeti Egyetem. A konferencián Várhelyi Judit irodavezető asszony és Bojár Iván András tanácstagunk is előadást tartott.

Örömmel adunk hírt arról, hogy 2005. január 28. és február 28. között a 25 év - 25 tárgy, a Magyar Formatervezési Díj negyedszázada címmel Berlinben kap bemutatkozási lehetőséget Magyar Formatervezési Díj történetét bemutató kiállítás anyagának válogatása a Museum für Kommunikationban, kurátor Bárkányi Attila formatervező művész, a Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező Tanszékének tanszékvezető helyettese.

A kiállítást Irodánk szervezi a berlini Collegium Hungaricum és az Internationales Design Zentrum közreműködésével. A tárgyak szállításában és biztosításában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Kulturális Intézetek Igazgatósága segíti munkánkat, a kiállítás grafikai és installációs munkáját a berlini partnerek finanszírozzák és készítik el.

A kiállítás címe: PLUS 8, Design Impulses from Central and East European Countries

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Design7 néhány kiállítása novemberben még várja Önöket, ne mulasszák el, érdemes!