ICSID kongresszus és taggyűlés

 

 

Az ICSID (International Council of Societies of Industrial Design) az ipari formatervezés, vagy általánosabban a design témájával foglalkozó szervezetek nemzetközi szövetsége. Egyaránt tagjai lehetnek egyetemek, szakmai érdekvédelmi szövetségek és promóciós szervezetek. Magyarországot a Magyar Formatervezési Tanács, a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége képviselik.

Az ICSID kongreszusa szeptember 7-10 között zajlott Hannoverben. Délelőttönként két keynote speaker tartott előadást, és a hosszú kávészünetek alatt lehetett ismerkedni, beszélgetni. Délután párhuzamosan több előadás / beszélgetés zajlott. A Magyar Formatervezési Tanács képviseletében Várhelyi Judit irodavezető, valamint Feigler Dénes és Szentpéteri Tibor egyetemi professzorok is részt vettek a kongresszuson.
A délelőtti előadások témái többek között: Li Edelkoort (holland) trendkutatás, Kenichi Ohmae (japán) az országokon belüli regionális gazdaságok fejlődése a nemzeti gazdaságokkal szemben, és a globalis "Godzilla" vállalatok hatása, Slavoj Zizek (szlovén) a virtuális elviselhetetlen könnyűségéről, Detlef B. Linke (német) agysebész az időérzékelésről és a kommunikációról, Saskia Sassen 8amerikai) a design politikai szerepéről tartott előadást.
A délutáni programok témája között szerepelt többek között a branding, a fiatal tervezők pályamképe, a nők szerepe és pozíciója a szakmában. Az OHIM részéről Martin Schlötelburg tartott promóciós előadást a formatervezésiminta-oltalomról.
A tematikus előadások érdekesek voltak, de a célközönségnek, összességében, nem elég tartalmasak. Nem volt elég a tervezőket lekötő téma, és nem volt fóruma az ICSID tagjainak szakmai megbeszélésére sem. Az ICSID tagszervezeteket jórészt tervezők vezetik ugyan, de számukra a design globális helyzetének elemzése helyett, a más szakmai szervezetekkel való együttműködés, információcsere lett volna a legfontosabb.
Ezt követően, szeptember 10-én, Berlinben, a Collegium Hungaricumban megnyílt a fiatal magyar formatervezőket bemutató, oh! című kiállítás. A kiállítást az ICSID kísérőrendezvényeként a Magyar Formatervezési Tanács Irodája szervezte. A megnyitót Masát András igazgató, Stefan Lengyel professzor, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és dr. Bendzsel Miklós elnök tartották.
A kiállítás minőségének és megvalósulásának is nagyon jó visszhangja volt az ICSID tagság körében. Az ICSID elnöke, és számos vezetőségi tag eljött a megnyitóra. Rajtunk kívül csak a német szervezetek rendeztek hasonló kiállításokat.

A taggyűlés első napján adminisztratív és pénzügyi kérdésekről volt szó. Megszavaztuk az új tagokat, az elmúlt két év költségvetését, majd meghallgattuk a regionális beszámolókat, a 2005-re tervezett közös skandináv kongresszus terveit, és a két elnökjelölt kortesbeszédét. Záróeseményként szavaztunk az Elnök személyéről és a board tagjaira. Tagja voltam a háromtagú szavazatszámláló bizottságnak. A szavazatok országonkénti elosztása igen bonyolult; 250 szavazólap volt, több töredék szavazattal. Az elnökválasztás igen szoros eredményt hozott. Dr. Peter Zec mindössze 16 szavazattal nyert Darly O. Koshy indiai jelölt előtt. A vezetőség választásánál úgy tűnt, elsősorban a régiók kapták a szavazatot, nem az emberek.
A board új tagjai:
      Michael Thompson (Egyesült Királyság)
      Mark Breitenberg (USA)
      Gianfranco Zaccai (USA)
      Robin Edman (Svédo.)
      Giuliano Molineri (Olaszo.)
      George Teodorescu (Németo.)
      Carlos Hinrichsen (Chile)
      Adrienne Viljoen (Dél-Afrika)
      Jamaluddin Tukimin (Malájzia)

Peter Butenschøn helyét Luigi Ferrara (Kanada) veszi át, mint Elnök a következő két évre.