H Í R L E V É L / 2004. 1. szám, 2004. február 16.

 

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2004. 1. szám, 2004. február 16.

A Magyar Formatervezési Tanács Irodája szeretettel köszönti Önöket a 2004-es esztendő első hírlevelében!

A Magyar Formatervezési Tanács ez évi első ülését 2004. február 26-án, 14.00 és 17.00 óra között tartja, a Magyar Szabadalmi Hivatal székházában.

A Kiscelli Múzeum és a Svájci Nagykövetség szervezésben kerül megrendezésre Kuchta Klára, Ibolyántúli energetikus tér című kiállítása. A kiállítást február 12-én, csütörtökön 18 órakor dr. Kálmán Alajos, az MTA rendes tagja, Rudolf Weiersmüller, Svájc nagykövete valamint Dr. Bendzsel Miklós elnök úr nyitja meg.

A International Design Center divatbemutatóval egybekötött kiállításra invitál bennünket február 12-én 18 órától VAM Design központjába. A textil hava című kiállítást Droppa Judit és Pohárnok Mihály tanácstagunk nyitja meg, 18.40-től a Medence Csoport koncertje hallgatható meg, majd 20 órától a kiállító tervezők közös divatbemutatója látható.

Köztér Ünnep címmel, a Móricz Zsigmond körtér rekonstrukciójához kapcsolódva mutatkozik be Szöllősy Barbara, Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasunk és Pyka Zsolt. A Tér - Kavics fűthető utcabútorok átadása 2004. február 19-én csütörtökön 17 órától a Móricz Zsigmond körtéren lesz.

Publikus ! /aluljárók címmel nyitnak kiállítást a fiatal képző- és iparművészek február 20-án, 18.30 órakor a Desidea Stúdióban (1061 Budapest, Paulay Ede u. 25-27.) A tárlaton, mely egy hónapig tart nyitva, kilenc budapesti aluljáró új arculatának látványtervei tekinthetők meg. A Magyar Formatervezési Tanács, a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotást, 200 eFt. díjazásban részesíti. A zsűri tagja többek között Bojár Iván András és Pohárnok Mihály tanácstagunk is.

Az érdekesnek ígérkező rendezvényeket szeretettel ajánljuk figyelmükbe.

A január csöndesen, de kemény munkával telt. Irodánk elkészítette és meghirdette, az idén 25 éves jubileumát ünneplő Magyar Formatervezési Díj 2004. évi pályázati felhívását. A felhívást közel 2500 címre - az adatbázisunkban szereplő szakmai szervezeteknek, tervezőknek, felsőoktatási intézményeknek, kamaráknak, cégeknek, gyártóknak, és a MFTI tevékenységével összefüggő bizottsági tagoknak, postáztuk ki. Meghirdetésre került az országos és helyi, elektronikus és nyomatott sajtóban, és a szakmai szervezetek, egyesületek hírlapjaiban egyaránt.

A pályázat jelentkezési határideje 2004. március 30. A zsűrizés első fordulójára 2004. április 15.-én, második fordulójára 2004. június 22-e és 24-e között kerül sor. A pályázatokhoz kapcsolódó kiállítás az Iparművészeti Múzeumban a Design Hét nagyszabású rendezvénysorozat keretében, 2004. október 18. és november 7. között kerül megrendezésre. Érdeklődéssel és izgalommal várjuk a pályaműveket.

A Tanács másik nagy programja, a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj - pályázat is eseménydús hónapot tudhat maga mögött: A decemberben meghirdetésre került 2004. évi ösztöndíjpályázatra 32 pályamunka érkezett. Döntést az Ösztöndíjbizottság soron következő ülésén, február 23-án hoz.

Az Ösztöndíjbizottság értékelte az ösztöndíjasok éves munkáját. Az ösztöndíjasok beszámoló kiállítását 2004. március 9. és április 11. között rendezzük meg az Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás meghívóját Irodánk hamarosan postázza.

Január 9.-én került megrendezésre Párizsban a Challenges in Design Promotion in Europe konferencia, melyen Várhelyi Judit irodavezető asszony vett részt. A design fogalma és promóciója témakörében tartott előadások üzenete a nemzeti designösztönzési programokban nagyjából azonos hívószavak bukkantak fel: az életminőség javítása, az adott ország identitásának, imázsának része, munkahelyteremtő képesség, az ország gazdasági versenyképességének növelése, a hagyományos eszközökkel már nem lehet továbblépni (díjak, publikációk, általában promóció); az iparral karöltve létrehozott, új eszközök kellenek.

A Magyar Művészeti Akadémia Alapítvány gondozásában a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar Formatervezési Tanács támogatásával elkészült A magyar iparművészet az ezredfordulón című könyv, melyet figyelmükbe ajánlunk.