H Í R L E V É L / 2004. 3. szám, 2004. április 5.

 

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2004. 3. szám, 2004. április 5.

Irodánk számára eseményekben gazdagon telt a tavasz első hónapja. Ebből adunk most egy kis ízelítőt:

A Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjpályázat beszámoló kiállításának megnyitására 2004. március 9-én került sor az Iparművészeti Múzeumban. A kiállítást április 11-ig még megtekinthetik.

A Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező Tanszékének szervezésében Tervezés mindenkinek - Design for all címmel került megrendezésre egy konferencia és kiállítás a Magyar Iparművészeti Egyetemen március 12-én. A szakmai előadások az egyetemes tervezést, a gyermekek és a fogyatékosok szempontjait, sajátosságait vették nagyító alá.

Március 19-én pénteken délután a Magyar Formatervezési Tanács, a British Council és a UK Trade & Investment neves brit szakemberek közreműködésével félnapos szemináriumot szervezett A design értékteremtő ereje brit tapasztalatok tükrében címmel.

Stephen Hitchins, a BEDA elnöke beszédében három témakörre fókuszált: elsőként a design gazdasági szerepét elemezte, kiemelve, hogy a jó designer megtanul a kliens, a profit nyelvén beszélni. Hitchins úr statisztikákkal, személyes történetekkel és a legkülönbözőbb területekről hozott frappáns idézetekkel színesítette az előadást. Ezt követően a brit design intézményrendszerét ismertette, végül pedig a BEDA, az európai designszervezet tevékenységéről adott átfogó ismereteket.

Paul Brennan, a Fitch, London iroda igazgatója a Fitch cég néhány munkáját mutatta be a megjelenteknek. A megbízások hátteréből napjaink megatrendjei is kirajzolódtak, úgymint, az öregedő társadalom, a generációk közti határok elmosódása, az egészséges életmód divatjának jelensége.

Nagy örömünkre a szeminárium "teltházas" volt, közel százan, elsősorban a MIE, az AMI és a BMGE professzorai és hallgatói tisztelték meg rendezvényünket, s a visszajelzések alapján is egyértelműen sikeresnek értékelhetjük a programot.

Várhelyi Judit irodavezető asszony március 18-án tárgyalást folytatott dr. Reinhard Pühringer, a Raiffeisenlandesbank, és dr. Kornél Zipernovszky, a Collegium Hungaricum vezetőjével a fiatal formatervezőket bemutató Oh! - Objects from Hungary kiállítás egy újabb, ez alkalommal bécsi bemutatkozásáról. A tárgyalás eredményeképp megállapodás született a közös rendezésről, finanszírozásról. A kiállítás szervezését megkezdtük, a megnyitó részleteiről a későbbiekben adunk tájékoztatást.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjbizottság 2004. április 8-án csütörtökön, 13.00 órakor tartja soron következő ülését a Magyar Szabadalmi Hivatal 2. emeleti tanácstermében. Ezt követően 15 órától konzultálhatnak az ösztöndíjasok szakmai programjukról a bizottság tagjaival.

Ugyanezen a napon kerül megrendezésre a cseh formatervezési díj átadása Prágában. Az ünnepélyes díjátadáson Várhelyi Judit és Majcher Barbara vesz részt.

A 25 éves Magyar Formatervezési Díj - pályázatra a jelentkezés határideje lezárult, a pályázatok feldolgozása folyamatban van. A végeleges adatokra még egy kicsit várnunk kell, de biztató, hogy az eddig beérkezett pályázatok száma meghaladja a kétszázat.

Végül néhány áprilisi eseményre hívjuk fel figyelmüket:

A Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából rendezett ünnepségre április 26-án hétfőn, 19.00 órától kerül sor a Thália Színházban. A rendezvényen dr. Bendzsel Miklós átadja az MSZH Millenniumi Díját, amely a szellemi tulajdon védelme érdekében kifejtett tevékenység elismeréséül szolgál.

A Textilipari és Műszaki Tudományos Egyesület a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Kis- és Középvállalkozások Integrációs Felkészítését Koordináló Főosztályának támogatásával szakmai konzultációval egybekötött továbbképzést tart. A program célja a 2004-2006. közötti időszakra vonatkozó EU pályázati rendszer sajátosságainak és a pályázatokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók megismertetése a textil és ruhaipari KKV-k vezetőivel.

 

A továbbképzés időpontja: 

1. nap április 06. kedd

 

2. nap április 27. kedd

 

Helyszíne: 

MTESZ Budai Konferencia központ

 

II. Bp. Fő u. 68. VII. em. előadóterem

A részvétel ingyenes, jelentkezni április 02-ig a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesületnél lehet (tel.: (1) 201 8782, 1027 Budapest, Fő u. 68.).

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet ad otthont az V. WorkShopron - Összművészeti Műhelynapoknak. A 2004. április 20-25. között megrendezésre kerülő program témaköre: Sopron város Deák terének és közvetlen környezetének revitalizálása - építészeti, formatervezési és tájépítészeti problémakörök megoldása.
Bővebb információval a WorkShopon Egyesület szolgál:
telefonszám: (30) 346 0504

A Kocka Fiatal Tervezőművészek Egyesülete, Formal 2 Formatervezési kiállítás címmel, immár második alkalommal kínál bemutatkozási lehetőséget, a friss szellemiséget képviselő, fiatal tervezőművészeknek.

A kiállítássorozat újabb állomása nemzetközivé szélesedve - Északnyugat-Magyarország mellett - délnyugat-szlovákiai régió bevonásával kerül megrendezésre. A bemutatkozó fiatal tervezőművészek az iparművészet minden területét lefedik: belsőépítészet, tárgytervezés (bútor- és járműtervezés), textiltervezés, csomagolástervezés.

A rendezvénysorozat első kiállítás megnyitójára és konferenciájára 2004. április 15-én 17.00 órakor kerül sor a győri Városi Művészeti Múzeumban (Győr, Nefelejcs köz 3.).
Megnyitja: Fekete György, Munkácsy-díjas érdemes művész, akadémikus egyetemi tanár.

Konferencia - 2004. május 08. 14.00. Győr, Városi Művészeti Múzeum Képtára (Győr, Király u. 17. Eszterházy Palota).Tervezett programja:

  • Danubius Design. Programjának ismertetése, a részszervezetek munkájának kapcsolódása. Előadó: Szentpéteri Tibor DLA hc., formatervező, tanszékvezető, egyetemi tanár (NYME-AMI)
  • Design.sk. A szlovák designer - helyzet feltérképezése. Előadó: Asst. Miroslav Debnar, formatervező, tanszékvezető, egyetemi tanár (VSVU, Bratislava) RNDr. Margita Michlíková, Szlovák Design Centrum
  • Mi van a magyar bútorral! Beszélgetés a hazai bútortervezés jelenéről és jövőjéről európai viszonylatokban. Előadó: Vásárhelyi János, formatervező
  • A RETRO. Előadó: Vadas József, művészettörténész
  • Pick-pack. Hallgatás a hazai csomagolástervezésről. Előadó: Barka Ferenc, grafikus, Halasi Zoltán, artdirektor (Artforce Design) Gosztom András, grafikus (H-Artdirektors)
  • A tervezés jogi háttere az EU-ban. Szerzői jogok, iparjogvédelem, szerződés.

 

Formál 2 Formatervezési Kiállítás és Konferencia
2004. június 9 - július 10. Iparművészeti Múzeum - BudapestMegnyitó: 2004. június 09. 16.00 óra
Megnyitja: dr. Bendzsel Miklós és Kurucz Milán a magyarországi Szlovák Nagykövetség igazgatója.

Formál 2 Formatervezési Kiállítás és Konferencia, Szlovákia2004. augusztus 12 - október 10. Szlovák Nemzeti Galéria Zólyom, (Várkastély).
Megnyitó: 2004. augusztus 12. 17.00 óra
Megnyitja: Asst. Miroslav Debnar, formatervező, tanszékvezető, egyetemi tanár (VSVU, Bratislava)

Formál 2 Formatervezési Kiállítás és Konferencia, Szlovákia
2004. október 19 - november 28. Szlovák Nemzeti Galéria, Pozsony, Kulturális Minisztérium Díszterme (Nám. SNP 33)
Megnyitó: 2004. október 19. 17.00
Megnyitja: dr. Györffy Csaba, szlovákiai magyar nagykövet.

Konferencia - Szlovákia 2004. október 27. 16.00 óra
Pozsony, Szlovák Nemzeti Galéria, Kulturális Minisztérium Díszterme
(Nám. SNP 33)

 

  • Danubius Design. A program ismertetése, a rész-szervezetek munkájának kapcsolódása. Előadó: prof. George Teodorescu, Danubius Design németországi képviselője, ICSID Board Európai Régió, Stuttgard
  • Design.hu. A magyar designer helyzet feltérképezése. Előadók: Szentpéteri Tibor DLA hc., formatervező, tanszékvezető, egyetemi tanár (NYME-AMI), Várhelyi Judit, a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának vezetője, Pósa Viktor és Kiss Tamás, belsőépítészek.