H Í R L E V É L 2005. 4. szám, 2005. szeptember 14.

H Í R L E V É L

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2005. 4. szám, 2005. szeptember 14.

 

Magyar Formatervezési Tanács Irodája
1054 Budapest, Zoltán utca 10.

Várhelyi Judit irodavezető
tel.: (1) 474 5560
e-mail: judit [961] varhelyi [169] hpo [961] hu

Majcher Barbara vezető tanácsos
tel.: (1) 474 5587
e-mail: barbara [961] majcher [169] hpo [961] hu

A Magyar formatervezési Tanács őszi ülésére szeptember 15-én 14.00 órától került sor. Az ülés fő témája a hároméves munkaprogram megvitatása volt.

Örömmel adjuk közre, hogy irodánk felkérést kapott a koreai Design Promóciós Intézettől, hogy 5 magyar, díjnyertes hallgató munkáit mutassa be a decemberi "Design Korea 2005" expon. A szervezést megkezdtük.

 

Mi történt a Tanács két fő programjának életében?

Örömmel adjuk közre, hogy hosszas előkészítő munka után megszületett a Magyar Formatervezési Díj jogszabályi hátterét biztosító 17/2005. (III. 26.) GKM rendelet, amely a 2005/38. sz. Magyar Közlönyben jelent meg.

Lezárult a Magyar Formatervezési Díj pályázat értékelése. A pályázatra a négy kategóriába (termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka) összesen 236 pályamunka érkezett. A bírálóbizottság 2005. június 21. és 23. között megtartotta az értékelés II. fordulóját. Az ünnepélyes díjátadásra 2005. október 17-én, délután 5 órától kerül sor; a pályaművekből rendezett kiállítást 2005. október 17. és november 6. között az Iparművészeti Múzeumban tekinthetik meg majd az érdeklődők, az immár hagyományos Design7 rendezvénysorozat keretében.

Irodánk Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasainknak 2005. június 7-én továbbképzési programot szervezett a Szellemi termékekjogvédelme, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetettpályázatok a kis- és középvállalkozások számára témakörökben.

Örömmel tudatjuk, hogy Gollob József formatervező művész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem címzetes tanára és a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjbizottság elnöke, Dózsa Farkas András-díjat kapott. Az elismeréshez szívből gratulálunk!

A dán Index Alapítvány meghirdette 2005-ös designdíját. A Magyar Formatervezési Tanács is felkérést kapott arra, hogy nevezzen be öt alkotást, Test, Munka, Otthon, Játék és Közösség kategóriákban a pályázatra. Az első szelekció végén Dániából a következő statisztikát kaptuk: 43 országból 305 intézmény és személy nevezett összesen 527 alkotással.

A Tanács ajánlotta pályaművekből a Magyar Formatervezési Díjas (2002) Kenguru (elektromos jármű mozgáskorlátozottak részére, tervező: Varga Zsolt, gyártó: Rehab Rt.), valamint az ugyancsak Magyar Formatervezési Díjas (2003) Flexor-aktív kerekesszék (tervező: Szilágyi G. Csaba, Moholy-Nagy László- ösztöndíjas hallgató) is továbbjutott a nemzetközi megmérettetésen, így ők már biztos kiállítói a nyerteseket adó designdíj kiállításnak. Izgalommal várjuk a végeredményt, a díjátadás 2005. szeptember folyamán várható. Minden nevezett munka megtekinthető az index: honlapján.

A Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező Tanszékének 2005. évi diplomavédésére,melyen Várhelyi Judit irodavezető asszony vett részt, június 7. és 8. között került sor az Egyetem dísztermében.

MAOE elismerésben részesült: Bozsó Ferenc építész, Cosovan Tamás formatervező- művész, Rózsa Béla fémműves tervező, Avnev Kámen grafikusművész, Puklus Péter fotográfus művész, Mester Dóra textiltervező művész, Kocsis Zsuzsanna keramikus művész, Kuczora Éva üvegtervező művész.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete 2005. június 6. és 7. között rendezte meg formatervező-művész és építész-tervezőművész szakos hallgatóinak nyílt diplomavédését a soproni Festőteremben, melyen Irodánk részéről Majcher Barbara vett részt.

A MAOE Formatervezési Díját az idén rendhagyóan két hallgató, Halász Zsófia Táskacsalád tervezése mozgáskorlátozottak részére című diplomamunkája és Juhász Tibor Motorkerékpár formatervezése diplomamunkája nyerte el. Diplomájukat mindketten jeles eredménnyel védték meg.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt évek munkájának visszaigazolásaként, de 2004-ben több nemzetközi szervezet is együttműködésre kérte fel a Magyar Formatervezési Tanácsot. Nemzetközi partnerkapcsolatainkról készítettünk egy összesítést, amelyről - a dán index: díj kivételével - , 1. sz. mellékletünkben olvashatnak.

Végül röviden az előttünk álló nyári hónapok feladatairól. Rendben készül a Magyar Formatervezési Díj pályázatának idei katalógusa, s ezzel összhangban szervezzük a díjátadó gála műsorát, illetve a pályamunkákat bemutató kiállítást is. Dolgozunk a soron következő szeptemberi tanácsülésünk háttéranyagainak, főképp a hároméves munkaprogram összeállításán.

A Magyar Formatervezési Tanács két jelentős nemzetközi szervezetnek is - BEDA (Bureau of European Designers' Associations - Európai Design Szövetség, 1969.), valamint ICSID (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa) - tagja. Ez utóbbi 2005. szeptember 29-30-án tartja közgyűlését Koppenhágában, melyen Várhelyi Judit irodavezető asszony képviseli a testületet. A taggyűléshez kötődő szokásos konferenciát a négy skandináv ország közösen, "era 05" címmel tartja. Bővebb információt az era 05 honlapján olvashatnak.

 

 

1. sz. melléklet

A Magyar Formatervezési Tanács nemzetközi partnerkapcsolatai

összesítés (a dán index: díj kivételével)

 

Design for the World, Barcelona (2004. május)

Az általunk ajánlott listáról a kiállításra két munka kapott meghívást: A Pic-pack papírbútor-család és a Kenguru autó. (A Rehab Rt. végül úgy döntött, hogy nem mutatja be az autót)

 

Design Mai, Berlin (2004. május)

Az általunk ajánlott listáról a kiállításra öt tervező kapott meghívást: Gepetto, Gyulai Natália, Kárpáti Rácz Judit, Szentirmai Zsuzsanna, Terbe János. A kiállítási anyag utaztatását is intéztük.

 

BIO, Ljubljana (2004. október)

A Magyar Formatervezési Díj utolsó három évének a nyerteseit neveztük be. A nyolc magyar alkotás közül a Touchwriter író-rajzeszköz vakoknak (Kurucz Orsolya és Horváth Krisztina) kapott elismerét.

 

"Re:design Europe" kiállítás, Berlin (2005. január)

Az IDZ felkérésére az újonnan csatlakozó nyolc ország kiállításán a Magyar Formatervezési Díj 25 éves történetét bemutató anyaggal vettünk részt.

 

Red Dot díj, Essen (2005. január)

A partnerkapcsolat egy évre szól, ennek keretében a magyar tervezők és gyártók az idén féláron nevezhettek a díjpályázaton. A pályázat hazai meghirdetése és népszerűsítése az Iroda feladata volt. A magyar 4-5 pályázó közül Losonczi Áron nemcsak a Red Dot díjat, hanem kategóriájában a "Best of the Best" díjat is elnyerte.