H Í R L E V É L / 2004. 2. szám, 2004. március 10.

 

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2004. 2. szám, 2004. március 10.

A Magyar Formatervezési Tanács megtartotta ez évi első ülését, melyen tájékoztatást kaptunk a Design Terminál Kht. megalakulásáról, megvitatásra került a 2004-es munkaterv, és bemutatták a "Koncepció a kortárs magyar design / iparművészeti gyűjtemény kialakítására" projekttervet.A következő ülésre 2004. április 14-én 15 órától kerül sor, a Magyar Szabadalmi Hivatal székházában.

A Magyar Formatervezési Tanács, a The British Council és a UK Trade & Investment félnapos szemináriumot szervez neves brit szakemberek közreműködésével, A design értékteremtő ereje brit tapasztalatok tükrében címmel.

Célunk, hogy valós példákon, az előadók személyes tapasztalatain keresztül mutassuk be, hogy a design elválaszthatatlan része a termékfejlesztés folyamatának. A hazai termékek és szolgáltatások ma már az európai piacon állnak versenyben. A termék, a csomagolás és a kommunikációs anyagok esztétikus, egyedi megjelenése csak belépőjegy erre a piacra. Nem versenyelőny, hanem elvárás, a túlélés nélkülözhetetlen feltétele. A design szerepe azonban túlmutat az esztétikus külső megjelenés biztosításán.
A szeminárium előadói: Stephen Hitchins, aki a BDG McColl építészeti és designcég igazgatója volt 14 évig. Jelenleg a BEDA (Európai Design Szervezet) elnöke, valamint tanácsadóként dolgozik magáncégeknek és állami felkérésre; többek között, a Brit Gazdasági Minisztérium és a Brunei Királyi Légitársaság mellett.

Paul Brennan, a Fitch, London iroda igazgatója. A Fitch, London design- és grafikai tanácsadó cég. Kliensei közé tartozik a BAA, ING Bank, Lucky Strike és az Unilever.
A szeminárium időpontja: 2004. március 19 (péntek) 14-17 óra, helyszíne a Magyar Szabadalmi Hivatal földszinti konferenciaterme
Szeretettel várjuk az érdeklődőket az érdekesnek ígérkező rendezvényre !

A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség 2004. március 12-13. között tartja konferenciával egybekötött 2004. évi közgyűlését, melyen A védjegy és formatervezési mintatörvények változási tekintettel EU csatlakozásunkra címmel tart előadást dr. Millisits Endre, a Magyar Szabadalmi Hivatal Nemzetközi Védjegyosztályának osztályvezetője.
A rendezvény helyszíne: Club Tihany (Tihany, Rév u. 3.)

Immár hetedik alkalommal 2004. március 4-7. között került megrendezésre a Lakástrend & Design kiállítás a Műcsarnokban. A lakberendezés hazai legszínvonalasabb seregszemléjén a csúcstechnológia és a design világának összefonódását bemutató tárlattal kibővítve, a legújabb technológiai fejlesztésekről, a honi formatervezés jövőjéről kaphattak képet az érdeklődők. A rendezvényen a mobiltelefonok formatervezésének történeti áttekintésével, a reklám és design, kultúrát befolyásoló hatásainak bemutatásával, ismeretekkel és élményekkel gazdagodhattak a látogatók.

Irodánk a Magyar Szabadalmi Hivatal 30 négyzetméteres standján, váltott beosztással teljesített információs szolgálatot. A kiállítást ünnepélyes keretek között Kiss Péter miniszter úr és Droppa Judit tanácstagunk, a MIE rektorasszonya nyitotta meg. A Magyar Iparművészeti Egyetem a tervezőképzésében résztvevő hallgatói munkákból rendezett tárlatot mutatott be. A kiállítás nyitó napján, amely egyben szakmai nap is volt, nemzetközileg elismert tervezők és gyártók tartottak előadást trendekről, formatervezésről. A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésben megrendezésre kerülő "Eléggé alkalmazott művészek?" szimpóziumon Pohárnok Mihály tanácstagunk moderálásában, a gyártók és a tervezők közötti együttműködés előnyei és nehézségei kerültek bemutatásra.

A decemberben meghirdetésre került 2004. évi Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjpályázatra 32 pályamunka érkezett. Az Ösztöndíjbizottság február 23-án meghozta döntését az ösztöndíjak odaítélésében: 8 új fiatal tervezőművész valósíthatja meg álmait az ösztöndíjprogram keretében.

És akiknek már sikerült: a 2003. évi Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok beszámoló kiállításának megnyitására 2004. március 9-én az Iparművészeti Múzeum Kupolatermében került sor. A kiállítást április 11-ig tekinthetik meg.