H Í R L E V É L 2005. 3. szám, 2005. július 18.

H Í R L E V É L

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2005. 3. szám, 2005. július 18.

 

Magyar Formatervezési Tanács Irodája
1054 Budapest, Zoltán utca 10.

Várhelyi Judit irodavezető
tel.: (1) 474 5560
e-mail: judit [961] varhelyi [169] hpo [961] hu

Majcher Barbara vezető tanácsos
tel.: (1) 474 5587
e-mail: barbara [961] majcher [169] hpo [961] hu

A Magyar Formatervezési Tanács megújult testületével, 2005. május 26-án megkezdte második ciklusát. Az új testületi tagok kinevezéséhez ezúton is gratulálunk, munkájukhoz pedig, sok sikert kívánunk!

Az őszi ülésünkre szeptember 15-én 14.00. órától kerül sor. Az ülés fő témája a hároméves munkaprogram megvitatása.

Elkészült az idei Design7 rendezvénysorozat rövid programtára. Kérjük, hogy már most jegyezzék be naptárukba az érdekesnek ígérkező programokat, hogy találkozhassunk majd az igen izgalmasnak ígérkező rendezvényeken! A részletes programtervet mellékletünk tartalmazza.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Designintézmények Magyarországon című, négynyelvű (magyar, angol, francia, német) kiadványunk negyedik kiadása, a megújult Tanács tagjainak névsorával elkészült.

Nézzük, mi történt a Tanács két fő programjának életében:

Örömmel adjuk közre, hogy hosszas előkészítő munka után megszületett a Magyar Formatervezési Díj jogszabályi hátterét biztosító 17/2005. (III.26.) GKM rendelet, amely a 2005/38. sz. Magyar Közlönyben jelent meg.

Lezárult a Magyar Formatervezési Díj pályázat értékelése. A pályázatra a négy kategóriába (termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka) összesen 236 pályamunka érkezett. A Bírálóbizottság 2005. június 21-23. között megtartotta az értékelés II. fordulóját. Az ünnepélyes díjátadásra 2005. október 17-én kerül sor; a pályaművekből rendezett kiállítást 2005. október 17-e és november 6-a között az Iparművészeti Múzeumban tekinthetik meg majd az érdeklődők, az immár hagyományos Design7 rendezvénysorozat keretében.

Irodánk Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasainknak 2005. június 7-én továbbképzési programot szervezett a Szellemi termékekjogvédelme, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetettpályázatok a kis- és középvállalkozások számára témakörökben.

Örömmel tudatjuk, hogy Gollob József formatervező művész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem címzetes tanára és a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjbizottság elnöke, Dózsa Farkas András-díjat kapott. Az elismeréshez szívből gratulálunk!

A dán Index Alapítvány meghirdette 2005-ös designdíját. A Magyar Formatervezési Tanács is felkérést kapott arra, hogy nevezzen be öt alkotást, Test, Munka, Otthon, Játék és Közösség kategóriákban a pályázatra. Az első szelekció végén Dániából a következő statisztikát kaptuk: 43 országból 305 intézmény és személy nevezett összesen 527 alkotással.

A Tanács ajánlotta pályaművekből a Magyar Formatervezési Díjas (2002) Kenguru (elektromos jármű mozgáskorlátozottak részére, tervező: Varga Zsolt, gyártó: Rehab Rt.), valamint az ugyancsak Magyar Formatervezési Díjas (2003) Flexor-aktív kerekesszék (tervező: Szilágyi G. Csaba, Moholy-Nagy László-ösztöndíjas hallgató) is továbbjutott a nemzetközi megmérettetésen, így ők már biztos kiállítói a nyerteseket adó designdíj kiállításnak. Izgalommal várjuk a végeredményt, a díjátadás 2005. szeptember folyamán várható. Minden nevezett munka megtekinthető az INDEX: honlapján.

A Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező Tanszékének 2005. évi diplomavédésére,melyen Várhelyi Judit irodavezető asszony vett részt, június 7-8. között került sor az Egyetem dísztermében.

MAOE elismerésben részesült: Bozsó Ferenc építész, Cosovan Tamás formatervező- művész, Rózsa Béla fémműves tervező, Avnev Kámen grafikusművész, Puklus Péter fotógráfus művész, Mester Dóra textiltervező művész, Kocsis Zsuzsanna keramikus művész, Kuczora Éva üvegtervező művész.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete 2005. június 6-7. között rendezte meg formatervező-művész és építész-tervezőművész szakos hallgatóinak nyílt diplomavédését a soproni Festőteremben, melyen Irodánk részéről Majcher Barbara vett részt.

A MAOE Formatervezési Díját az idén rendhagyóan két hallgató, Halász Zsófia Táskacsalád tervezése mozgáskorlátozottak részére című diplomamunkája és Juhász Tibor Motorkerékpár formatervezése diplomamunkája nyerte el. Diplomájukat mindketten jeles eredménnyel védték meg.

Végül röviden az előttünk álló nyári hónapok feladatairól. Rendben készül a Magyar Formatervezési Díj pályázatának idei katalógusa, s ezzel összhangban szervezzük a díjátadó gála műsorát, illetve a pályamunkákat bemutató kiállítást is. Dolgozunk a soron következő szeptemberi tanácsülésünk háttéranyagainak, főképp a hároméves munkaprogram összeállításán.

A Magyar Formatervezési Tanács két jelentős nemzetközi szervezetnek is BEDA (Bureau of European Designers' Associations Európai Design Szövetség 1969.), valamint ICSID (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Tanácsa) - tagja. Ez utóbbi 2005. szeptember 29-30-án tartja közgyűlését Koppenhágában, melyen Várhelyi Judit irodavezető asszony képviseli a testületet. A taggyűléshez kötődő szokásos konferenciát a négy skandináv ország közösen, "era 05" címmel tartja. Bővebb információt az era 05 honlapján olvashatnak.

Az előttünk álló nyári hónapokra zavartalan kikapcsolódást és kellemes feltöltődést kívánunk.