H Í R L E V É L / 2004. 7. szám, 2004. december 16.

 

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2004. 7. szám, 2004. december 16.

A 2004-es esztendő utolsó hírlevelét olvashatják, melyben az év utolsó hónapjának történéseiről adunk rövid tudósítást.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004. december 2-án megtartotta ez évi utolsó ülését, ahol értékelésre került a Design7 rendezvénysorozat és a kormányzati designstratégia előkészítéséhez készült tanulmány. Döntés született a Magyar Formatervezési Díj pályázati felhívásában és Bírálóbizottságának összetételében, a pályázati kiírást jóváhagyásra továbbítjuk a Gazdasági és közlekedési Minisztériumba. A Tanács elnöke, dr. Bendzsel Miklós úr ismertette a Tanácsot 2005-re érintő költségvetési és egyéb változásokat, valamint a jövő évre vonatkozó elképzeléseket. Döntés született a Magyar Formatervezési Tanács BEDA tagságáról; 2005-től hivatalosan csatlakozunk a szervezethez.

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) kezdeményezésére és az Európai Bizottság TAIEX segítségnyújtási programja támogatásával "Versenyképesség az Európai Unió belső piacán; a formatervezési minták szerepe és jogi oltalma" címmel 2004. december 9-10-én kétnapos szemináriumra került sor a Magyar Szabadalmi Hivatal konferencia termében. A szeminárium témái felölelték a formatervezési, illetve az ipari minták oltalomszerzésének szabályozását, mind az Európai Közösségen belül, mind a Hágai Megállapodás alapján. Választ kerestünk az innovatív formatervezés piaci lehetőségeinek kérdésére, szó volt a közösségi formatervezésiminta-oltalomnak az EU új tagállamait érintő kihívásairól és végül, de nem utolsó sorban a formatervezésiminta-oltalmi bejelentési stratégiák gyakorlati kérdéseiről.

A rendezvényen a WIPO és az OHIM képviselői mellett a Magyar Szabadalmi Hivatal munkatársai osztották meg véleményüket a formatervezési minták versenyképességet előmozdító szerepéről az Európai Unióban. A Magyar Formatervezési Tanácsot és tevékenységét Várhelyi Judit irodavezető asszony mutatta be a résztvevőknek.

Irodánk jelenleg az évi végi zárással kapcsolatos kötelezettségeit, teendőit látja el. Szerkesztjük a Magyar Formatervezési Tanács éves jelentését, valamint a Magyar Formatervezési Tanács három éves működésének beszámolóját.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy még az idén, decemberben meghirdetésre kerül a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj pályázat, ahová kíváncsian várjuk a tehetséges fiatalok megvalósításra szánt álmait, ötleteit. A jövő év első hónapjában pedig a Magyar Formatervezési Díj pályázati felhívásának közzététele következik.

Örömmel adunk hírt arról, hogy 2005. január 28 - február 28. között a 25 év - 25 tárgy, a Magyar Formatervezési Díj negyedszázada címmel Berlinben, a nyolc csatlakozó ország között, a "Redesign Europe" kiállításon kap bemutatkozási lehetőséget a Magyar Formatervezési Díj történetét bemutató kiállítás anyagának válogatása a Museum für Kommunikationban. A kiállítás kurátora Bárkányi Attila formatervező művész, a Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező Tanszékének tanszékvezető helyettese.

A kiállítást irodánk szervezi a berlini Collegium Hungaricum és a berlini Internationales Design Zentrum közreműködésével. A tárgyak szállításában és biztosításában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, Kulturális Intézetek Igazgatósága segíti munkánkat, a kiállítás grafikai és installációs munkáját a berlini partnerek finanszírozzák és készítik el.

A kiállítás címe: Redesign Europe, Design Impulses from Central and East European Countries.

Irodánk minden munkatársa ezúton is békés, boldog karácsonyi ünnepeket és eredményekben gazdag, sikeres új esztendőt kíván minden kedves olvasónknak!