H Í R L E V É L 2005. 2. szám, 2005. május 11.

H Í R L E V É L

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2005. 2. szám, 2005. május 11.

A hosszú téli hónapokat magunk mögött hagyva eseményekben és eredményekben gazdagon köszöntött ránk a tavasz, legfontosabb híreink után ebből adunk egy kis ízelítőt.

A Magyar Formatervezési Tanács és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség 2005. május 5-én csütörtökön, Individualizmus és globalizáció - magyar bútor nemzetközi perspektívában címmel konferenciát szervezett, melyet dr. Bendzsel Miklós elnök úr nyit meg és Hidas Mátyás úr, a Bútorszövetség elnöke vezetett le.

A rendezvénynek a Magyar Szabadalmi Hivatal konferenciaterme adott otthont. A rendezvény egyben jó alkalmat adott arra is, hogy számvetést készítsünk az MFT első ciklusának eredményeiről és előkészítsük a következő három év munkáját.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében 2005. május 30-31. között "Helyzet" címmel nemzetközi konferenciát rendez. A konferencia témája: A magyar művészet helyzete az Európai Unióhoz való csatlakozás idején. A rendezvény a művészet mint nemzeti érték, a finanszírozás, a művészeti szervek és nemzetközi kapcsolatok, a kortárs gyűjteményezés, a szerzői jog védelme témaköröket érint. A konferencián dr. Bendzsel Miklós elnök úr, a Magyar Formatervezés első ciklusa a designkultúra szolgálatában (2002-2005) címmel tart előadást.

A részletes programot a későbbiekben megküldjük.

Nézzük mi történt a Tanács két nagy programjának életében:

Örömmel adjuk közre, hogy hosszas előkészítő munka után megszületett a Magyar Formatervezési Díj jogszabályi hátterét adó GKM rendelet (17/2005. (III.26.)), amely a 2005/38. sz. Magyar Közlönyben lett közzétéve.

Irodánk elkészítette a Magyar Formatervezési Díj 2005. évi pályázati felhívását, amit közel 3000 címre - az adatbázisunkban szereplő szakmai szervezeteknek, tervezőknek, felsőoktatási intézményeknek, kamaráknak, cégeknek, gyártóknak, és a MFTI tevékenységével összefüggő bizottsági tagoknak - , postáztunk ki. Az idén is igénybe vettük a Magyar Szabadalmi Hivatal Védjegy és Mintaoltalmi Osztályának adatszolgáltatását is, az elmúlt fél év bejelentőinek; mint potenciális pályázóknak is elküldtük a felhívást. Meghirdetésre került az országos és helyi, elektronikus és nyomatott sajtóban (közel 60 médium) a szakmai szervezetek, egyesületek hírlapjaiban, az idén először a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Infopont hálózatának tagjai között, valamint a pályázatot finanszírozó és kezelő szervek hivatalos lapjaiban egyaránt.

A pályázat jelentkezési határideje 2005. április 25. volt. Az elbírálás első fordulóját 2005. május 4-én tartottuk, a második fordulójára 2005. június 21-23. között kerül sor. A kiállítás az Iparművészeti Múzeumban kerül megrendezésre, az immár hagyományos Design7 rendezvénysorozat keretében, 2005. október 17-e és november 6-a között.

A 2004. évi Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíjasok beszámoló kiállításának megnyitására 2005. április 7-én került sor az Iparművészeti Múzeumban. A kiállítást május 1-jéig tekinthették meg.

A decemberben meghirdetésre került a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatra 20 pályamunka érkezett. Az Ösztöndíjbizottság február 21-én döntött az új ösztöndíjasokról, a nyertesek névsorával 1. számú mellékletünkben ismerkedhetnek meg.

Nagy örömmel adunk hírt arról, hogy a Magyar Formatervezési Tanács önálló vitrint kapott a Magyar Szabadalmi Hivatal székházának II. emeletén. Bízunk benne, hogy a Tanács küldetését és tevékenységét szemléltető vitrin a Hivatalba látogató vendégeknek és munkatársaknak egyaránt segít hatékonyan bemutatni és népszerűsíteni működésünket.

Nyolcadik alkalommal, 2005. március 10-13. között került megrendezésre a Lakástrend & Design kiállítás a Műcsarnokban. A lakberendezés hazai legszínvonalasabb seregszemléje idén az európai bútorkultúra bemutatására fókuszált.

Irodánk a Magyar Szabadalmi Hivatal standján teljesített információs szolgálatot. A Tanács funkciójáról és feladatairól a szakmai közönség már rendelkezett információval, az egyéb, más témakört érintő kérdések közül a Design Kht.-val, a védjeggyel, illetve a pályázatokkal, ösztöndíj-lehetőségekkel kapcsolatos általános tájékoztatási igényt emelném ki. Szerencsés volt a Magyar Formatervezési Díj pályázat meghirdetésének és e rendezvénynek az időbeli egybeesése, értékes promóciós munkát fejtethettünk ki.

A Tanács által támogatott két kiállító ("madeinhungary" és a Magyar Iparművészeti Egyetem) egyaránt színvonalas standdal mutatkozott be a kiállításon. A Magyar Iparművészeti Egyetem a tervezőképzésében résztvevő hallgatói munkákból rendezett tárlatot mutatott be "Előttem a jövő" címmel, ahol a merész, formabontó tárgykísérletekkel a honi formatervezés jövőjéről kaphattak képet az érdeklődők. Az aktívan és élesben dolgozó tervezőgeneráció az Unikát Bt. szervezésében, a "madeinhungary" tárlaton adott ízelítőt munkásságából. A kiállítás nyitó napján, ami egyben szakmai nap is volt egyben, a különböző divat- és életmódmintákat mutatták be szociológusok és filmrendezők.

Az Iparművészeti Múzeum, az Észak-európai Miniszterek Tanácsa, a Dán Királyság Nagykövetsége, a Finn Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a Budapest és Finnagora - Finn kulturális, tudományos és gazdasági központ, valamint a Magyar Formatervezési Tanács közreműködésével Identitás és globális struktúrák címmel február 21-én került sor a Skandináv design a mítoszon túl című kiállításhoz kapcsolódó konferenciára az Iparművészeti Múzeumban.

A konferencia a marketing, termék-menedzsment, életforma - design/mítosz, média - jövőkép kulcsfogalmak mellet kereste a választ a címben megfogalmazott problémára.

A marketing, termék-menedzsment, designmenedzsment szekció elnöke dr. Bendzsel Miklós elnök úr volt.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy az elmúlt évek munkájának visszaigazolásaként, de 2004-ben több nemzetközi szervezet is együttműködésre kérte fel a Magyar Formatervezési Tanácsot.

A dán index: alapítvány meghirdette 2005-ös designdíját. A Magyar Formatervezési Tanács is felkérést kapott, hogy nevezzen be alkotásokat a pályázatra, melyhez kértük javaslataikat. A beérkezett ajánlásokat - amit ezúton köszönünk - irodánk összesítette és a nevezést megtette.

 

A beérkezett javaslatok összesítése

A Magyar Formatervezési Tanács javaslata

 

Kategória

jelölt

játék

Touchwriter író-rajzeszköz vakoknak
Tervezője: Kurucz Orsolya és Horváth Krisztina

közösség

Fűtött utcabútorcsalád
Tervezője: Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt
(Városi Tájkép Csoport)

munka

Kenguru elektromos jármű mozgáskorlátozottak részére
Tervezője: Varga Zsolt
Gyártója: Rehab Rt.

otthon

Pic-pack papírbútor-család
Tervezője:Terbe János
Gyártója: Terbe Design Kft.

test

Flexor-aktív kerekesszék
Tervezője: Szilágyi G. Csaba

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy lezárult a nevezés; a következő statisztikát küldték Dániából: 43 országból 305 intézmény és személy nevezett összesen 527 alkotással. Ennek kategóriánkénti megoszlása: test: 99, munka: 85, otthon: 129, játék: 74, közösség: 140. Típusa szerint 96 terv és 431 valós alkotással neveztek.

Minden nevezett munka megtekinthető az index: honlapján. A díjátadás 2005. szeptember folyamán várható.

Végül örömmel erősítjük meg korábbi hírünket, 2005. márciusától hivatalosan csatlakozunk a BEDA (Bureau of European Design Associations), 1969-ben alakult, professzionális tervezők európai szervezetéhez. Az ünnepélyes beiktatáson Várhelyi Judit irodavezető asszony vett részt, kérem olvassák el beszámolóját.

A BEDA (Bureau of European Design Associations) éves taggyűlésén a tagszervezetek hivatalosan jóváhagyták a Magyar Formatervezési Tanács csatlakozását az európai designszervezethez. A taggyűlés helyszíne az oslói új "Norvég Építészeti- és Designcenter" volt. A taggyűlés március 11-én este közös vacsorával kezdődött és másnap este zárult. Vasárnap összeült az újonnan megválasztott "board", hogy nyilvános megbeszélésen döntsön a tisztségviselők feladatairól.

A napirend szerinti ülés főbb pontjai:

Szombat

A leköszönő elnök, Stephan Hitchins beszámolt az elmúlt, mozgalmas két év főbb eredményeiről. Megszületett egy szöveggyűjtemény "Designkérdések ma Európában" címmel (white papers), és a BEDA nyitottabbá, de egyben fókuszálttá vált. A honlap mellett havi hírlevelek segítik a kommunikációt. A fő feladat, - az EU döntéshozóinak tájékoztatása a design által nyújtott lehetőségekről, konkrét javaslatok kidolgozása - , még hátra van.

A BEDA bevétele elsősorban a tagsági díjakból származik. Ezt a működési kiadások (irodabérlet Barcelonában, 1 fő adminisztrátor fizetése és utaztatása; a honlap fenntartása,; stb.) szinte teljesen felemésztik, így a tervezett projektekhez szponzorokat kell találni.

A pénzügyi beszámoló elfogadása után került sor az új tagsági kérelmek megszavazására. Három új jelentkező volt: a francia " Alliance Francaise des Designers", a portugál "Centro Portugues de Design" és a Magyar Formatervezési Tanács. Mindhárom tag jelentkezését elfogadta a taggyűlés. Az MFT nevében tartottam egy rövid prezentációt a magyar gazdaságról, a közismert, híres magyarokról (Breuer, Moholy-Nagy, Rubik, stb) és tevékenységünkről. (A BEDA eredetileg csak szakmai szövetségeket vett fel tagjai közé. Az új alkotmány életbelépése óta lehetnek tagjai más szakmai szervezetek is; tanácsok vagy központok). Mivel egy város, Eindhoven és egy izraeli szervezet is jelezte, hogy érdekelné a BEDA tagság, hosszas vita bontakozott ki az alkotmány erre vonatkozó szakaszának értelmezéséről.

A BEDA projektek igen rövid áttekintése után sor került a választásokra. A BEDA új elnöke automatikusan az alelnök, Massimo Pitis olasz grafikus tervező lett. Új alelnöknek megválasztottuk Michael Thompson brit designmenedzsert. Az elnök mandátuma két évre szól, a board tagjait most egy évre választottuk meg, hogy később, a kétéves mandátumok között átfedés legyen. A kilenctagú board tagjai:

Bo Englund - svájci designerek szövetsége

Severin Filek - Design Austria

Tom Gloesener - Design Luxemburg

Dag Holmgren - svéd iparszövetség

Peter Kersten - holland designerek szövetsége

Isabel Roig - Barcelona design center

Jan R. Stavik - norvég formatervezési tanács

Ilona Törmikoski - Ornamo

Zbynek Vokrouhlicky - cseh design center

A nap végén kötetlen beszélgetésre csatlakozott hozzánk Peter Butenschon, az ICSID volt elnöke, aki a design jövőbeli szerepéről beszélt és arra biztatta a szervezetet, hogy az alapozás, a konszolidáció mellett vágjon bele olyan feladatokba, amelyek egyből "láthatóvá teszik".

Vasárnap délelőtt a BEDA projektek, portfoliók és feladatok kerültek kiosztásra.

A "white papers" szöveggyűjteményt eddig cseh, szlovák, szlovén és portugál nyelvre fordították le. Készül a kivonatos magyar fordítás is. A terjesztésről minden ország maga gondoskodik. A BEDA az EU döntéshozók között terjeszti a nyomtatott változatot.

A "Kommunikációs sorozat" szponzorok hiányában nem valósult meg, de Michael Thompson, Tom Gloesener és Severin Filek gondozásában a projekt tovább folytatódik.

Az olasz szakmai szövetség gondozza a " BEDA Dossiers" projektet, melynek keretében Európa országaiból gyűjtenek adatokat. A design mellett a szellemi tulajdon védelméről is lesznek kérdések. A kérdőív első változata elkészült, nemsokára elkezdődik az adatgyűjtés.

Az év végére a honlapon megjelenik az első összesítés. A nyári lisszaboni Cumulus konferencián partnereket keresnek majd az oktatás területén.

A következő taggyűlésre felkérünk négy tagszervezetet, hogy röviden ismertesse tevékenységét, mutasson be valamit, amire büszke és amiből a többi szervezet is profitálhat.

Az új elnök felkért minket, hogy a BEDA egyik ülését Budapesten tarthassa. Ez 20-40 fős létszámot jelent, akiknek termet és technikai hátteret kell biztosítani. Felajánlottam, hogy vagy az őszi Design7 alatt, vagy a Design Terminal Kht. jövő áprilisi kapunyitásához kapcsolódóan szívesen látjuk a szervezetet.

Melléklet

1. sz. melléklet

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj
2004. évi új ösztöndíjasai

 Hamvas Annamária

Téma: Környezetbarát csomagolórendszerek fejlesztése

 

Horváth Anikó

Téma: Tisza cipő - technológiai adottságaira sportos, utcai cipőkollekció tervezése

 

Lipóczki Ákos

Téma: Élelmiszer-ipari termékbe csomagolt kreatív gyermekjáték tervezése és a hozzá kapcsolódó, pozitív értékkel bíró, marketing-kommunikáció felépítése

 

Máthé Zsuzsanna

Téma: A szemét az utcán hever - Szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas eszközcsalád, utcabútor.

 

Nagy Helga Petra

Téma: Ponyvaregény program - Piacképes táskasorozat megvalósítása

 

Stunya János

Téma: Gyermekek utazásával kapcsolatos formatervezési és ergonómiai problémák kutatása és megoldása- városi, elővárosi- távolsági és iskolabuszok esetében

 

Szücsy Krisztina

Téma: Lakástextil - tervezés Shima Seiki ipari kötőgépre

 

Vitányi Anna

Téma: A kreativitás és a design. Kreatív technikák alkalmazása a korszerű ipari ruhagyártás területén