H Í R L E V É L / 2004. 4. szám, 2004. július 10.

 

A Magyar Formatervezési Tanács Irodájának tájékoztatója

MFTI / 2004. 4. szám, 2004. július 10.

Eseményekben és eredményekben gazdag hónappal zárta a Magyar Formatervezési Tanács Irodája a tavaszt, amelyről hírlevelükben számolunk be tanácstagjainknak.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004. április 29-én megtartotta II. ülését, ahol, többek között, megvitatásra került a Magyar Formatervezési Díj jogszabálytervezete, a kortárs magyar design/iparművészeti gyűjtemény kialakítására vonatkozó koncepció, valamint a Magyar Formatervezési Díj alapításának 25. évfordulója alkalmából átadásra kerülő életműdíj adományozásának javaslata is.

A Magyar Iparművészeti Egyetem Formatervező Tanszékének 2004. évi diplomavédésére május 24-25. között került sor az Egyetem dísztermében. MAOE elismerésben részesült: Eszik Mihály építész, Demény Rozália csomagolástervező, Máté Eszter fémműves tervező, Kovács Edit keramikus, Korzicska Vivien üvegművész, Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András öltözéktervezők, Szatmári Gergely fotóművész és Murányi Kristóf grafikus.

Diploma 2004 címmel az Egyetem Galériájában június 10-éig tekinthetik meg a diplomamunkákból rendezett kiállítást.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete 2004. június 8-11. között rendezte meg formatervező-művész és építész-tervezőművész szakos hallgatóinak nyílt diplomavédését a soproni Festőteremben. A Formatervező szak Diplomabizottságának elnöke, Zsótér László tanácstagunk volt, a védésen Irodánk részéről Majcher Barbara vett részt.

A MAOE Formatervezési Díját az idén rendhagyóan két hallgató, Hegedűs Babett Gyermekbútor tervezése játékfunkcióval című diplomamunkájával és Juhász Márton nyerte el. A bizottság kiemelte Juhász Márton a Nyugat-Magyarországi Egyetem arculatterve című munkáját, és annak igényessége, szakmai színvonala miatt, az egyetem jelenlévő vezetőinek figyelmébe ajánlották.

A MAOE Belsőépítészeti Díját Törőcsik Ambrus hallgató nyerte el Szabadtéri közösségi programok létesítményeinek tervezése a budapesti Frank-hegy területén témájú diplomamunkájával, amit jeles eredménnyel védett meg.

A Kocka Fiatal Tervezőművészek Egyesülete Formal 2 Formatervezési Kiállítás és Konferencia címmel, immár második alkalommal kínál bemutatkozási lehetőséget, a friss szellemiséget képviselő fiatal tervezőművészeknek. A kiállítássorozat újabb állomása nemzetközivé szélesedve - Észak-nyugat Magyarország mellett - a délnyugat-szlovákiai régió bevonásával kerül megrendezésre. A bemutatkozó fiatal tervezőművészek az iparművészet minden területét lefedik: belsőépítészet, tárgytervezés (bútor- és járműtervezés), textiltervezés, csomagolástervezés.

A konferencia 2004. május 8.-án került megrendezésre Győrben, az Eszterházy Palotában. Témakörei a Danubius Design programját, a hazai csomagolástervezés, a szlovák design és a mai magyar bútor helyzetelemzését ölelte fel. Hallhattunk előadást a retroról és a Magyar Szabadalmi Hivatal közreműködésével a tervezés jogi hátteréről.

A rendezvénysorozat következő állomása a Formál 2 Formatervezési Kiállítás budapesti bemutatkozása volt az Iparművészeti Múzeumban. A kiállítást június 10-én 16.00 órakor dr. Bendzsel Miklós és Kurucz Milán a magyarországi Szlovák Nagykövetség igazgatója nyitotta meg. A kiállítás július 10-éig várja az érdeklődőket.

Várhelyi Judit irodavezető asszony a cardiffi International Workshop of Design Support konferencián vett részt 2004. május 25-26. között. Olvassák el útibeszámolóját:

A Design Wales irodája nemzetközi konferenciát hirdetett a designt támogató, promótáló szervezetek részére. A bevezető előadó, Prof. Ken Friedman a design promotion (terjesztés, támogatás, reklám), illetve support (mint támogató hálózat) témakörében tartott előadást.

Az előadás zárszavaként, a januári párizsi előadásával egybehangzóan, megállapította, hogy nincs elég tudományosan is elfogadható adat a kezünkben, amivel egyes döntéseket, állami eszközök felhasználását segíteni, igazolni lehetne. Az első nap programjából kiemelkedett a koreai és a brazil előadás.
Korea: Angolszász terminológiával és kategóriákkal összeállítottak egy részletes statisztikát a designszektorról. Erre a kutatási eredményre alapoztak egy állami programcsomagot (Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium), ami 90 főt foglalkoztat és évi 20 millió amerikai dollár költségvetésből gazdálkodik. Irányítója a Korean Institute of Design Promotion. A programba beválasztott cégek 70 %-a visz végül piacra sikeres terméket.
Brazília: Paraná állam Design Centere a "Glasgow Collection" nevű projekt mintájára kezdett el dolgozni. A bemutatott projekt 2002. augusztusában lezárult. Az előadás őszintén feltárta az elkövetett hibákat, a tanulságokat, és az eredményeket.

A második nap főként brit előadásokat hallhattunk; többek között bemutatkozott a házigazda Design Wales. A kétnapos konferencia rendezése példamutató volt. Az előadásokat követően kiscsoportos kerekasztal-beszélgetéseken dolgoztuk fel az elhangzott témákat. A konferencia rövid anyaga megtekinthető a www.iwds.org honlapon. Az előadók által bemutatott Power Point - anyag az irodában CD-n rendelkezésre áll.

Irodánk nyílt pályázatot írt ki a Magyar Formatervezési Díj pályázat háromdimenziós díjának elkészítésére. A pályázati felhívást közel 500 ipari formatervezőnek postáztuk. A pályázatra 35 pályamunka érkezett, és külön öröm volt számunkra, hogy a feladat a formatervezés minden generációjának fantáziáját megmozgatta.

A pályázat elbírálására egy bizottságot hívtunk életre, melynek tagjai dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, prof. Lengyel István tanácstagunk, valamint Balikóné Rozmann Ágnes grafikusművész, a Magyar Formatervezési Díj arculatának megálmodója és Bohus Zoltán iparművész volt.

A pályázat győztese Sipos Balázs formatervező művész munkája lett. A bírálóbizottság Pataki Mátyás és Weichinger Miklós munkáját, mint kiemelkedő pályamunkát, különdíjban részesítette. A nyertes alkotással először 2004. október 18.-án, a Magyar Formatervezési Díj ünnepélyes díjátadásán találkozhatunk.

Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy a Magyar Formatervezési Díj pályázatra a korábbi évek többszöröse, összesen 229 érvényes pályamunka érkezett.

A Bírálóbizottság prof. Lengyel István tanszékvezető egyetemi tanár elnökletével, Deés Enikő, Munkácsy-díjas textiltervező tanszékvezető, MIE, Detre Villő, Ferenczy Noémi és Ybl Miklós díjas belsőépítész, Gollob József, ny. egyetemi docens, formatervező művész, dr. Huszay Gábor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség főigazgatója, Kádasi Éva, egyetemi docens, a Szilikát tanszék vezetője, MIE, Kerti Géza, a Kirowski designügynökség üzletág-igazgatója, Thomas Gerlach formatervező, Wilheim Gábor, a Kanizsa Trend Kft. ügyvezető igazgatója és Zsótér László grafikusművész közreműködésével, június 22-24. között megtartotta a bírálás második, utolsó fordulóját. Az első forduló eredménye alapján 129 pályamunka, (termék kategóriában 50, vizuális kommunikáció kategóriában 14, terv kategóriában 25 és diákmunka kategóriában 40 pályamunka) értékelésére került sor.

Az értékelés záró napján a díjfinanszírozók is megtekintették a felsorakoztatott pályaműveket. Az értékelés eredményeként 13 alkotást díjazásra, s összesen 79 pályamunkát kiállításra javasolt a bírálóbizottság.

Kik lettek a negyedszázados jubileumát ünneplő pályázat ez évi nyertesei?
A nyertes alkotókat és pályamunkáikat a jubileum tiszteletére rendezett őszi Design Hét keretében, 2004. október 18. és november 7. között megrendezésre kerülő Magyar Formatervezési Díj kiállításán az Iparművészeti Múzeumban ismerhetjük meg.

A nagyszabású rendezvénysorozat alkalmával a formatervezési díj retrospektív kiállítása és egyéb érdekes, a design területét felölelő programok teszik emlékezetessé az évfordulót.

Várhelyi Judit irodavezető asszony a Tanács Képviseletében 2004. július 5-6. között a Design Zentrum Nordrhein Westfalen által szervezett Red Dot díjátadás díszvendégeként a pódiumbeszélgetésen vett részt Essenben. Olvassák el a nem mindennapi esemény útibeszámolóját:

2004. július 5-én, 1400 meghívott vendég jelenlétében adták át az idei Red Dot díjakat. Az év egyik legjelentősebb designeseményét az esseni Design Zentrum Nordrhein Westfalen rendezi.

A közel 4000 nevezett termék között nemzetközi zsűri ítéli oda az arra méltóknak a "Piros pontot", amit azok, mintegy tanúsító védjegyként használhatnak. Ebből a válogatott mezőnyből a legjobbak kerülnek a "best of the best" kategóriába. Ennek a közel negyven terméknek a tervezőit és gyártóit ünneplik a gálán. Az év designcsapata címet az idén a Pininfarina csapata nyerte el. Sergio Pininfarina betegsége miatt nem tudott személyesen megjelenni, így a stúdió vezető tervezői vették át, a tavalyi nyertes Nokiától, a "Radius" vándordíjat.

Az egész éjszakán át tartó ünnepség az esseni Red Dot Design Múzeumban kezdődött. A megnyitót követően a nyertesek az Aalto színházban, a gálán vették át okleveleiket. A díjátadást rövid pódiumbeszélgetések kísérték, ahol a Design Zentrum igazgatója, Peter Zec beszélgetett a díszvendégekkel. Díszvendég volt a zsűri két tagja, Masayo Ave Milánóban élő japán textiltervező és Kenneth Grange, a legendás Pentagram és KGD alapítója, valamint a Magyar Formatervezési Tanács képviseletében Várhelyi Judit.

Az Európai Unió bővítése jegyében a Red Dot csapata partnerkapcsolatot szeretne kiépíteni a belépő országokkal. Elsőként, 2005-re Magyarországot választották. A beszélgetés során a magyar design helyzetéről, jövőjéről esett szó, miközben a kivetítőn bemutattak néhány híres, magyar származású tervezőt : Breuer Marcellt, Moholy-Nagy Lászlót, Rubik Ernőt.

Már hagyomány, hogy a díjátadás után a színház balettársulata bemutat egy részletet legújabb előadásából. Az idén Diaghilev Die Favoriten című darabját adták elő, Jochen Ulrich koreográfiájával.

A díjátadó gála után következett a "Nyertesek Vacsorája", ahol a német és a nemzetközi design és üzleti élet óriásai találkoztak egymással. A rendezvény alkalmából Red Dot Design Múzeum kapui is nyitva álltak hajnalig

Örömmel adunk hírt arról, hogy megjelent Lelkes Péter: ArtDesigner, a magyar formatervezés fél évszázadát feldolgozó könyve, forgassák élvezettel!

A még előttünk álló nyári napokra minden olvasónknak kellemes kikapcsolódást, jó pihenést kívánunk!