DESIGN7 PROGRAMTERV

DESIGN7 PROGRAMTERV

Az MFT 2005. július 18-ai tájékoztatójának melléklete

Az aktualizált program a Design7 honlapján érhető el.

Október 14. PÉNTEK

Friss forma/ diplomakiállítás.
16:00 /Desidea Stúdió
A Desidea Stúdió szervezésében.
A kiállítás október 28-áig tekinthető meg.

A fiatal formatervezők pályakezdését segítő Desidea Stúdió már harmadik alkalommal biztosít helyszínt a friss diplomások bemutatkozásához. A kiállításon a Magyar Iparművészeti Egyetem, a soproni Alkalmazott Művészeti Intézet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2005-ben végzett termék- és formatervezőinek munkái láthatók.

 

Budafoki Mustra 2005.
17:00 /FISE Galéria
A FISE Galéria szervezésében.
A kiállítás október 29-éig tekinthető meg.

Az Ártér Művészeti Egyesületet nyolc Budafokon élő és alkotó fiatal képző- és iparművész - keramikus, divattervező, szobrász- és festőművész, ötvös, grafikus-fotóművész valamint formatervező - alapította 2004. áprilisában. Az alkotóközösség célja - túl azon, hogy szűkebb környezetüket, Budafokot a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutassák - a térség kulturális életének gazdagítása és az ifjúság vizuális nevelése. Az Egyesülethez az alapítása óta eltelt időben tizennégy, a kerületben élő művész csatlakozott, és az iparművész szekció munkáit bemutató jelen tárlatukkal először szerepelnek Budafok határain túl.

 

125 éves a Magyar Iparművészeti Egyetem
17:00 /Batthyány és Várfok utca kereszteződése
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.

A jubileumi rendezvénysorozat különböző programokból álló, nagyszabású köztéri megmozdulással indul: a budai Várfok utca lezárt szakaszán, az utcában található Várfok, XO, Kirakat, Ponton és Várnegyed galériákban félóránként nyílik meg egy-egy kiállítás, majd 19 órától 22 óráig a ballonokkal, lampionokkal díszített utcán zenés fesztivál keretében, akár a vendéglők teraszain üldögélve divatbemutatókat és vetítéseket nézhetnek az odalátogatók.

 

Időszalag /Interaktív jubileumi kiállítás
18:00 /Ponton Galéria
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.
A kiállítás november 12-éig tekinthető meg

Az Időszalag projekt az egyetem történetét író, életét alakító, egykori és jelenlegi tanárokat, diákokat kívánja bevonni a közös emlékezésbe interaktív formában, egy, a szemünk előtt alakuló, izgalmas műalkotás létrehozásával. A nagyléptékű időszalag-installáció a galéria termein hullámzik végig, az egész rendelkezésre álló teret megmozgatva, bejátszva.
Az évszámokkal szakaszolt szalag fehér felületei napról napra tűnnek el, s helyüket az egyetem volt és jelenlegi tanárainak, hallgatóinak kézjegyei, rajzai, fotói, élményei foglalják el. A kiállítás a látogatók aktív közreműködése által teljesedik, gazdagodik, részévé téve magát az alkotói folyamatot is.

 

dESIGNkONTÉNER '05
00:00 /Bogdáni út 1-3.
A Városi Tájkép Csoport és a homeGarden közös szervezésében.
A kiállítás október 16-áig tekinthető meg.

A kiállítást köztéren, az óbudai volt Viktória Harisnyagyár mellett, az ipari háttérhez illeszkedő konténerekben rendezik. A szokatlan helyszínű tárlatot ötletgazdaként és szakmai kurátorként jegyző VTCS tagjai a prágai DesignBlok, a londoni DesignersBlock, Pick of UK, a berlini Designmai, az izraeli PromisDesign, valamint a milánói SaloneSatellite művészeinek alkotásaiból válogatták, de a mintegy huszonöt "konténerstandot" felsorakoztató formatervezési seregszemlén hazai designtermék-forgalmazók és fiatal magyar tervezők is lehetőséget kapnak munkáik bemutatására.

 

Október 15. SZOMBAT

Add el a designt! /kirakatkiállítások
15:00 /Mamut II.,Flórián, Árkád, Corvin, Duna Plaza
A Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatásával, a Design Terminál Kht. szervezésében.
A kirakatkiállítások október 29-éig tekinthetők meg.

A Design7 kiemelkedő eseményét jelentik a Budapest forgalmas csomópontjain elhelyezkedő bevásárlóközpontok, üzletházak, áruházak utcai kirakataiban berendezett tárlatok. Az eladható design üzenetét hordozó kiállítások hét tervezőképző intézmény hallgatóinak kreativitására építenek, s a látványos, a termékek eladására ösztönző versenyt médiazsűri bírálja majd el. A kiállítás eredményhirdetésére és a díjátadó ünnepségre a zárórendezvény keretében kerül sor.

Mamut II. Benetton "A" - Magyar Iparművészeti Egyetem

Mamut II. Benetton "B" - PTE Vizuális Művészeti Intézet, Pécs

Flórián, Parwan bolt "A" - BMGE Építészkar

Flórián, Parwan bolt "B" - Alkalmazott Művészeti Intézet, Sopron

Flórián, LIÁN bolt - BMGE Terméktervezők

Árkád, C & A bolt - BMGE Terméktervezők

Corvin Áruház - Dekoratőr Iskola

Duna Plaza - Magyar Képzőművészeti Egyetem, Látványtervezők

 

Design a Sötétbe - Design látássérülteknek
16:00 /Vakok Állami Intézete és Cseh Centrum
A Cseh Centrum támogatásával, a Cseh Centrum és a VAM IDC közös szervezésében.
A kiállítás november 4-éig tekinthető meg.

A vándortárlat alkotásai New York-ból érkeznek Budapestre. A tapintással érzékelhető műveket a Vakok Állami Intézetében, a látók számára vizuálisan is élvezhetőket pedig, a budapesti Cseh Centrumban állítják ki. A vakok és gyengén látók életvitelét segítő design-projekt ötlete Lenka Zizková egyetemi tanártól, a kiállítás kurátorától származik. Mivel a speciálisan, a nem látók számára gyártott használati tárgyak választéka elég szűkös, minőségük pedig gyenge, a designerek feladata olyan tárgyak tervezése volt, amelyek nem csak a nem látók, hanem az egészséges látásúak igényeit is kielégítik.
Tizenkét designnal foglalkozó csehországi és szlovákiai főiskola és egyetem mintegy száz diákjának egy teljes évi munkájából láthatunk válogatást, gyártóra váró prototípusok formájában. A tárlaton latinbetűs és Braille-írásos felirattal ellátott, mindennapi használatra szánt konyhai eszközöket, ruhákat és játékokat állítanak ki. Az ünnepélyes megnyitóra október 15-én, a Vakok Világnapján kerül sor a Vakok Állami Intézetében.

 

Városok és nők - a nőiesség művészete
18:00 /VAM IDC Galéria
A VAM IDC szervezésében
A kiállítás november 11-éig tekinthető meg.

Városok és nők - a nőiesség művészete - divatshow-val egybekötött divatfesztivál a Kaleidoscope divatműhely rendezésében - a szombathelyi RÚZS fesztivál folytatása.

 

Designtúra 1.
18:00 /Erzsébet tér
A Design Terminál Kht. szervezésében.

Az Erzsébet téri egykori Volánbusz pályaudvarról induló, magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel kísért buszos túra az utcai kirakatkiállítások helyszíneire kalauzolja el az érdeklődőket. Az Ikarus 55, Oldtimer Setra és Mercedes buszokon történő utazás ingyenes, időtartama 3 óra.

 

Október 16. VASÁRNAP

Illuminare - Bányai István illusztrációi
15:00 /Gödör Klub
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.
A kiállítás október 30-áig tekinthető meg.

A munkáit Ist-One-ként szignáló tervezőgrafikus 1972-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol mesterei Haiman György és Kass János voltak. Számos plakát-nívódíj birtokában 1980-ban hagyta el Magyarországot. Jelenleg az Egyesült Államokban él, s a századfordulós bécsi retrót, amerikai popot és európai abszurditást ötvöző egyéni rajzmodorával vezető szerepet vívott ki magának a nemzetközi illusztrátorok és alkalmazott grafikusok körében.
A The Times, Newsweek, Atlantic Monthly, Playboy, Rolling Stone, Penguin Books illusztrátora, a Sony, a Verve, a Capital Records, MCA, és a CBS által kiadott lemezek borítóinak grafikusa. Munkái megtalálhatók az Encyclopaedia Britannica-ban, s a világ legjobb illusztrátorainak alkotásait összegyűjtő Illustration Today című albumban, amit az idén ad ki a Taschen kiadó. Mesélőkedvét, humorát tükröző animációs rövidfilmjeit a Nickelodeon és az MTV Europe vetíti.

 

Aranyrajzszög-Díj 2005
16:00 /Gödör Klub
A Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete szervezésében, a Gödör Klub támogatásával.
A kiállítás október 30-áig tekinthető meg.

Az Aranyrajzszög-Díj pályázatot immár negyedik alkalommal hirdette meg a Magyar Grafikai Stúdiók Egyesülete. A pályázat és a hozzá kapcsolódó kiállítás, amely az elmúlt négy év alatt a hazai tervezőgrafika legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát, megmutatkozási, bemutatkozási lehetőséget kínál a műfaj és képviselői számára. Komoly kihívást jelent, hogy a pályázatra elsősorban valódi megbízásokra, illetve pályázatokra készült, konkrét munkákkal lehet nevezni. A négy kategóriában odaítélt díj egy valódi, aranyból készült rajzszög, melynek értékét növeli, hogy a kiemelkedően alkotó tervezőgrafikusok tevékenységét, maguk a szakmabeliek jutalmazzák.

 

MIE Divatbemutató
17:00 /Magyar Telecom Székház
A Magyar Telecom támogatásával, a Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.

A Magyar Iparművészeti Egyetem jubileumi rendezvénysorozata keretében megrendezett nagyszabású, reprezentatív divatbemutatón az Egyetem büszkeségei, a volt és jelenlegi hallgatók legszebb kollekciói láthatók.

 

Designtúra 2.
18:00 /Erzsébet tér
A Design Terminál Kht. szervezésében.

Az Erzsébet téri egykori Volánbusz pályaudvarról induló, magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel kísért buszos túra a bútorgalériákba és a dESIGNkONTÉNER kiállítás óbudai helyszínére szállítja az érdeklődőket. Az Oldtimer Setra és Mercedes buszokon történő utazás ingyenes, időtartama 3 óra.

 

Október 17. HÉTFŐ

Magyar Formatervezési Díj 2005
18:00 /Iparművészeti Múzeum - kiállításmegnyitó
A GKM, MSZH, MFT, NKÖM és az NKTH támogatásával, a Magyar Formatervezési Tanács szervezésében.
(A kiállítás november 6-áig tekinthető meg)

Az idei formatervezési díjpályázatra a Termék, Vizuális Kommunikáció, Terv és Diákmunka kategóriákban benyújtott 236 pályamunka közül a 13 díjazott, valamint a kiállításra érdemesnek talált alkotások bemutatójára kerül sor. Örvendetes, hogy a nyilvános pályázatra benyújtott munkák száma idén is emelkedett. A Termék és a Diákmunka kategória vezet, mind a benyújtott pályamunkák mind az odaítélt díjak vonatkozásában. A díjak átadására a hagyományos ünnepi keretek között kerül sor.
A GKM, MSZH, MFT, NKÖM és az NKTH támogatásával.

 

Designtúra 3.
A Design Terminál Kht. szervezésében.

Az Erzsébet téri egykori Volánbusz pályaudvarról induló, magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel kísért buszos túra hét lakástextil-galériába kalauzolja el az érdeklődőket. Az Oldtimer Setra és Mercedes buszokon történő utazás ingyenes, időtartama 3 óra.

 

22ezer név jubileumi kiállítás
19:00 /Iparművészeti Múzeum
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.
A kiállítás november 6-áig tekinthető meg.

A Magyar Iparművészeti Egyetem fennállásának 125 éve alatt 22.000 hallgatót bocsátott útjára. 125 év hallgatói névsorát böngészve, gazdag és izgalmas ösvényen haladunk, de egy-egy tárgy vagy dokumentum kedvéért elkalandozhatunk. A bennfentesek hazatalálnak, a civilek portyáznak...
A jubileumi rendezvénysorozat központi kiállítása átfogó képet nyújt a magyar tervező- és iparművészképzés eredményekben gazdag múltjáról és jelenéről, legendaszámba menő hallgatóiról, későbbi tanárairól, s az általuk tervezett tárgyakról. A kiállítás kurátora Zsótér László.

 

1+25 TÁRGY /aukciós kiállítás
19:00 /Iparművészeti Múzeum
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.
A kiállítás október 22-éig tekinthető meg.

1+25 tárgy. A Magyar Iparművészeti Egyetemen 1979-2005 között végzett művészektől kétfordulós pályázaton begyűjtött és árverésre felajánlott 26 tárgy aukciós kiállítása az Iparművészeti Múzeum Kupolatermében tekinthető meg. Az aukcióra október 22-én kerül sor.

 

Október 18. KEDD

Design, oktatás, etika /nemzetközi konferencia
9:00 /Magyar Iparművészeti Egyetem Auditóriuma
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.
Az előadások 17:00 óráig zajlanak.

Külföldi művészeti egyetemek neves oktatói és rektorai, valamint hazai szakemberek tanácskoznak a tervezőképzés helyzetéről és a tervezés morális kérdéseiről a mai világban.
Hogyan reagál a felsőfokú designer- és művészképzés a design fogalmában és szerepében bekövetkezett változásokra? Lehetséges-e globális praxisra felkészíteni a hallgatókat?

 

Lengyel forma
16:00 /Lengyel Intézet
A Lengyel Intézet támogatásával
A kiállítás november 15-éig látogatható.

A tavalyi St.Étienne-i Biennálén nagy sikert aratott "Polonais Face á la Consommation" 67 projektjéből válogatott tárlat, a fiatal lengyel formatervezők három lehetséges hozzáállását jeleníti meg a fogyasztói társadalomhoz: Elfogadás-Elutasítás-Irónia. Az elfogadók kiszolgálják a fogyasztói társadalom tervezési igényeit, az elutasítók, a fogyasztói társadalom helyett, a szociálisan hátrányos helyzetűeknek (betegek, idősek, látássérültek, mozgáskorlátozottak, munkanélküliek, hajléktalanok) történő tervezést preferálják, és az Irónia szekció képviselői pedig, tárgyaikkal gúnyt űznek az új fétis rangjára emelt fogyasztásból.
Ezt a háromféle tervezői mentalitást mutatja be a nem kevés humorral fűszerezett tárlat, amelyben van színes tárolódobozokból épített konyhaszekrény, szétnyíló váza, dülöngélő fotel, vízernyő, álmokból szőtt lakástextil-kollekció, puff-buff design, medúza csoport és szomorúfűzfotel.
A lengyel főiskolák (Varsó, Poznan, Gdansk) hét designszekciójából bekerült 2000-2004-es évjáratú, friss szellemiségű munkák korunk alapproblémáira, és a design (ki)szolgáló-szolgáltató szerepére keresik a választ.

 

Jitka Skuhravá üvegtárgyai
17:00 /Design Corner
A Cseh Centrum és a Design Corner támogatásával, a Cseh Centrum és a VAM IDC közös szervezésében.
A kiállítás november 6-áig tekinthető meg.

A cseh Jitka Skuhravá tervezőnő - aki saját magát az üveg szerelmeseként jellemzi - fiatal kora ellenére már nemzetközi hírű alkotó. Munkáit 1999 óta állítja ki, művészi tevékenysége széleskörű: használati tárgyak tervezésén kívül üvegobjekt-kísérletekkel, valamint az üveg építészeti felhasználásával is foglalkozik. Magyarországi kiállításán használati tárgyakat, például pohárkészletet, fagylaltos készletet, vizeskancsót, vázát, "üvegképeket", lámpákat állít ki. Jitka Skuhravá 2002/2003-ban Finnországban, 2004-ben pedig Magyarországon, az Iparművészeti Egyetemen tanult ösztöndíjjal. Mindennapos használatra készült megfizethető tárgyai tömeggyártással készülnek, de kézi festésű, egyedi darabokat is készít.

 

Finn-Ostrobot design
18:00 /VAM IDC
Ostrobothnia Regionális Hivatala, a Finn Kulturális Minisztérium és a VAM IDC közös szervezésében.
A kiállítás november 13-áig tekinthető meg.

A designtörténeti és kortárs kiállításon 30 alkotó, s ezen belül 10 designer munkái láthatók. A kiállítást az Ostrobothnia Regionális Tanácsa és a Finn Kulturális Minisztérium szervezi EU-projekt keretében és Budapesten, 600 m2-en kerül bemutatásra. A tárlat szépen példázza a képzőművészet, az iparművészet és a design egymást segítő kapcsolatát. A kiállítás időszerűségét hangsúlyozza az a tény, hogy Finnországban 2005 a Design Éve.

 

Designtúra 4.
18:00 /Erzsébet tér
A Design Terminál Kht. szervezésében.

Az Erzsébet téri egykori Volánbusz pályaudvarról induló, magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel kísért buszos túra hét lámpagalériába kalauzolja el az érdeklődőket. Az Oldtimer Setra és Mercedes buszokon történő utazás ingyenes, időtartama 3 óra.

 

Október 19. SZERDA

MIE Nyílt Nap
10:00 /Magyar Iparművészeti Egyetem
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.
A Nyílt Napon az Egyetem 18 óráig látogatható.

A Magyar Iparművészeti Egyetem megnyitja kapuit. A Nyílt Nap során az egyetem tanárai és hallgatói szakmai előadásokkal, tanszéki kiállításokkal, műhelylátogatással várnak minden érdeklődőt. A hallgatók és tanáraik bepillantást adnak az egyetemen folyó képzésbe, bemutatják az évközi munkákat, illetve a diplomamunkákat.

 

Termék tervező nélkül - Tervező termék nélkül /kerekasztal beszélgetés
16:00 /Desidea Stúdió
A Desidea Stúdió szervezésében.

A pályakezdő termék- és formatervezőket évek óta felkaroló, nekik munkalehetőséget kereső Desidea Stúdió kerekasztal beszélgetést rendez a hazai fa-, bútor- és üvegtermék-gyártók vezető képviselőinek meghívásával. A beszélgetés olyan égető problémákra keresi a választ mint, hogy miért készül annyi termék tervező bevonása nélkül, és miért nem kapnak a tervezők megbízást a gyártóktól.

 

Ora-Ito@Republic Galéria
17:00 /Republic Galéria A Republic Galéria szervezésében.
A kiállítás november 30-áig tekinthető meg.

A friss szellemiségéről, ötletgazdagságáról és a design iránti elkötelezettségéről ismert Kortárs Design Laboratóriuma, azaz a Republic Galéria ismét rendkívüli eseményt kínál a francia design legújabb "fenegyerekének", "Ora-?to"-nak a bemutatásával. A fiatal formatervezőt - akit eredetileg Ito Morabitonak hívtak - egy leleményes ötlete tette közismertté a design világában: létező nagy márkák nevében, általa elképzelt és megtervezett, hamis márkatermékeket hirdetett meg az interneten! A designer meghökkentő akciója végül olyannyira sikeres lett, hogy azóta már "művészneve", az "Ora-?to" is márkanévnek számít. A tervező egyébként a legnagyobb márkák szerelmese, s egyben elismert formatervezője is. Sokrétű tevékenységéről, elegáns és letisztult formaképzéséről tanúskodnak az Adidas és Joop parfümös üvegei, Artemide lámpái, Cappellini bútorai, Swatch karórái, Sagem videotelefonjai a Davidoff-nak készített termékei, és 2002-ben - Heineken palackjával - elnyerte a legjobb csomagolás Oscar-díját is. hét éves tervezői munkásságát tükrözi a Dupont Corian cég mobil "kapszuláiban" látható Ora- ?to Múzeum, amely a milánói bemutató után érkezik Budapestre.

 

A fény hangulata /kiállítás
18:00 /Finnagora
A Finnagora és a Lengyel Intézet támogatásával.
A kiállítás november 25-éig tekinthető meg.

A Finn Design Évét és a finn-lengyel tervezői összefogást ünneplő lámpakiállítás különleges alkalomnak számít. 23 éve tartó barátság, közös munka és a fénytervezés szenvedélye köti össze Heikki Kiiski és Tomek Andrzej Rudkiewicz ipari formatervezőket. Jelenlegi közös tárlatukat The Mood of Light címen és a Finn Kulturális Minisztérium támogatásával mutatták be 2005. júniusában a poznani Bútorvásáron.
Tomek 1981-ben testvérével Jakubbal alapította meg lengyel lámpatervező és gyártó cégét, MASS néven. 1982-ben egy finn designszemináriumon találkozott először Heikki Kiiski-vel, aki egyik alapítója Skandinávia jelenleg legnagyobb designügynökségének az E&D-Design-nak, amelynek Tomek is hosszú évekig tervezett. Heikki számos designdíj birtokosa, 1998-ban elnyerte az Év Finn Formatervezője címet, három évtizedes pályafutása alatt az ipar szinte minden területén dolgozott. Luminus arcticus, Swing, Picnic lámpáit hallatlan finomság, játékos könnyedség és egyúttal a high-tech jellemzi.
Tomek 1986 óta Finnországban él és Varsóban dolgozik. A Finn Formatervezők Szövetségének, az ORNAMO-nak megbecsült tagja. Tíz éve új tervezőirodát alapított Varsóban, NC ART néven. A tömeggyártást elveti, s a modern technikát a hagyományos kézművességgel párosítva olyan egyedi lámpasorozatokat hoz létre, amelyek a fény lényegét ragadják meg. Matteo, Galaxy, Zero, Classic, és Moon lámpái nem vakítanak, hanem élő organikus formaként árasztják a fényt a térbe.

 

Designtúra 5.
18:00 /Erzsébet tér
A Design Terminál Kht. szervezésében.

Az Erzsébet téri egykori Volánbusz pályaudvarról induló, magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel kísért buszos túra a divat kedvelőinek szól és hét olyan galériába, divatműhelybe kalauzolja el az érdeklődőket, ahol különböző stílusirányzatokkal ismerkedhetnek meg. Az Oldtimer Setra és Mercedes buszokon történő utazás ingyenes, időtartama 3 óra.

 

Október 20. CSÜTÖRTÖK


Az iparművészet változó szerepe az átalakuló vizuális kultúrában / konferencia
10:00 /Magyar Iparművészeti Egyetem Auditóriuma
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében
A konferencia 16:00 óráig tart.

A konferencia célja az azonos című, az iparművészet változó és változásban lévő szerepét vizsgáló kutatássorozat eredményeinek bemutatása, hozzáférhetővé tétele a szélesebb közönség számára; a konferencia az interaktív fórum lehetőségeit felhasználva megnyilvánulási teret kíván nyújtani a szakmai reflexiók számára.

 

MIE Nyílt Nap
10:00 /Magyar Iparművészeti Egyetem
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.
A Nyílt Napon az Egyetem 18 óráig látogatható.

A Magyar Iparművészeti Egyetem megnyitja kapuit. A Nyílt Nap során az egyetem tanárai és hallgatói szakmai előadásokkal, tanszéki kiállításokkal, műhelylátogatással várnak minden érdeklődőt. A hallgatók és tanáraik bepillantást adnak az egyetemen folyó képzésbe, bemutatják az évközi munkákat, illetve a diplomamunkákat.

 

Lengyel bútorok
17:00 /Helyszín egyeztetés alatt
A Lengyel Intézet szervezésében.

Katarzyna Laskowska 1964-ben született Poznańban. Tanulmányait a párizsi Sorbonne-on és a poznani Képzőművészeti Akadémián folytatta. 1993-ban belsőépítészeti és formatervezés szakon végzett, majd a bútortervezőket oktató professzor asszisztense lett. 2001 óta vezetője annak az oktatási programnak, amely az ipari tervezés iránt érdeklődő hallgatókat készíti fel, két éve pedig - a poznani Képzőművészeti Akadémia belsőépítészeti és formatervezés szakának részeként - saját osztálya van, "Oktatás és Együttműködés az Ipari Projektekkel" néven. Katarzyna nemcsak tanárként, de tervezőként is aktív: bútorokat, enteriőröket, kiállításterveket készít, és négy éve megalakította saját tervezőirodáját, ahol többek között kis darabszámban készülő bútorokat, valamint, irodai, oktatási, és magáncéloknak megfelelő enteriőröket tervez és gyárt.

 

Design Figyelő 2005 - Ipari Alkotások Promóciós Ügynöksége
A francia design csillagai
18:00 /Francia Intézet
Az A.P.C.I és az Observeur du design támogatásával, a Francia Intézet szervezésében.
A kiállítás november 12-éig tekinthető meg.

Az Ipari Alkotások Promóciós Ügynökségének (APCI) feladata az ipari design fejlesztése és népszerűsítése Franciaországban, valamint a francia ipari alkotások népszerűsítése külföldön.
Az APCI által 1999-ben létrehozott Observeur du design (Designfigyelő) szerepe, hogy felkutassa és népszerűsítse azokat a környezetünkben lévő, kiemelkedően értékes hétköznapi tárgyakat, amelyek a vállalatok és a designerek eredményes együttműködését példázzák. Évente országos pályázati felhívást tesznek közzé a gazdasági élet bármely területén dolgozó gyártóknak, cégeknek és designereknek, a nyertes cégek pedig, megkapják az Observeur védjegyét, ami tanúsítja, hogy az alkotás bekerült a kiválasztott tárgyak közé.
A budapesti Francia Intézetben megrendezésre kerülő, változatos tárgyakból - pl. közlekedési eszközökből, játékokból, munkaeszközökből - álló kiállítás a francia ipar és innováció egy kevéssé ismert oldalát mutatja be a nagyközönségnek. A vándorkiállítás Stockholmból érkezik Budapestre, majd Moszkvába és Prágába megy tovább.

 

Designtúra 6.
14:00, 15:00, 16:00 /Erzsébet tér
A Design Terminál Kht. szervezésében.

Az Erzsébet téri egykori Volánbusz pályaudvarról induló, magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel kísért buszos túra a Magyar Iparművészeti Egyetem jubileumi rendezvényeinek helyszíneire kalauzolja el az érdeklődőket. Az éppen Nyílt Napot tartó Egyetemet, a Ponton Galériát, az Iparművészeti Múzeumot és a Várnegyed galériáit felkereső kora délutáni túrára jelentkezők kedvenc járműve bizonyára, a jó öreg Ikarus 30-as lesz. Az Oldtimer Setra 15 órakor, a Mercedes busz 16 órakor indul. A túra ingyenes, időtartama 3 óra.

 

Október 21. PÉNTEK

Könyv- és folyóirat-bemutató
16:00 /Erzsébet téri Volán épület
A Design Terminál Kht. szervezésében.

A tavalyi sikeres Embléma.hu után, Vargha Balázs Plakát.hu című könyve, a Stalker Stúdió kiadásában jelenik meg a Design7-re. A The Room fashion & art magazint 2004-ben alapította tíz huszonéves, a divatszakma különböző területein dolgozó szakember. A többnyire önerőből és kevesebb támogatói pénzből létrehozott lap elsődleges célja, hogy hozzájáruljon a hazai vizuális kultúra fejlődéséhez.
Ennek érdekében a lap tematikája olyan erős vizuális hatásokkal élő témaköröket dolgoz fel, mint a divat, a képző-, és az iparművészet. A félévente, itthon egyedülálló minőségben és terjedelemben megjelenő, albumszerű magazin alkotói munkájukért mind részesültek a Hungarian Fashion Award díjaiban.

 

Designtúra 7.
18:00 /Erzsébet tér
A Design Terminál Kht. szervezésében.

Szimpla, Menza, Cha-Cha-Cha. Az idei tematikus Design Túrák érdekes színfoltjának ígérkezik az eklektikus fővárosi kávéházi kultúra különböző stílusú és kínálatú dizájnos helyeinek felkeresése, a retrótól a barokkig. Ha netán a Túra felére, a vendégmarasztaló helyszíneknek köszönhetően kiürülnek majd a buszok és elmaradnak az utasok, mi akkor is megtartjuk a magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetést, s a belsőépítész tervezők nevével beazonosított hely-ismertetést. A hétvégi ünnepi hangulat alkalmából, az Oldtimer Setra és Mercedes buszok mellett, a járművek nagy öregjét, az Ikarus 55-öst is indítjuk.
Az ingyenes túra időtartama 3 óra.

 

Város Város Város
21:00 /Váci utca
A VAM IDC szervezésében.
A kiállítás december 2-áig tekinthető meg.

Gellér Brunó István A Növekvő Város című munkája egyenes folytatásaként, más formában, de újból: Város Város Város. A város organikus és szellemi lényegét évtizedek óta kutató művész sajátkészítésű és objet trouvé tárgyi anyaga tekinthető meg a városról.

 

Október 22. SZOMBAT

1+25 TÁRGY Design Aukció
15:00 /Iparművészeti Múzeum
A Magyar Iparművészeti Egyetem szervezésében.

1+25 tárgy. A Magyar Iparművészeti Egyetemen végzett művészek által, az árverésre felajánlott tárgyak reprezentálják az egyetem elmúlt 125 évét. A tárgyak 2005. október 17-től aukciós kiállítás keretében megtekinthetőek az Iparművészeti Múzeum Kupolatermében.
Az aukciót Einspach Gábor vezeti.

 

Divatolimpia 2005 - divattervező verseny, divat show, divatkiállítás és gála
15:00 /Budapesti Kongresszusi Központ, Bartók terem
A Stella, a NEXT, a Glamour és a Vitalworld támogatásával, a Magyar Divat Szövetség szervezésében.
A döntő és a gála 17:00 óráig tart.

A Magyar Divat Szövetség 2005-ben másodszor, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Divatolimpiát. Az eddig Magyarországon egyedülálló pályázat alapú, nyílt, pénzdíjas tervezői verseny lehetőséget ad a hazai iparművészek mellett más divatiskolákban végzett tehetséges tervezőknek is a megmérettetésre. A döntőbe jutott kollekciókat nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség is megtekintheti a bemutatón és a párhuzamosan szervezett divatfotó kiállításon. A verseny megrendezésének hosszú távú célja, hogy a magyar divattervezés igazi hungaricummá váljon, és bekerüljön a hazai és nemzetközi kulturális élet vérkeringésébe, és új alternatívákra hívja fel a figyelmet.
A Divatolimpia keretrendezvénye a Vitalworld.

 

Designtúra 8.
18:00 /Erzsébet tér
A Design Terminál Kht. szervezésében

Kárpótlásul mindazoknak, akik nem tudták megnézni a Hét kiemelt eseményeit, "utánfutó" buszos túrát indítunk a kiállítási helyszínekre, az elmaradhatatlan magyar és angol nyelvű szakmai idegenvezetéssel.
Az egyik busz az utcai kirakat kiállítások felé veszi az irányt, a másik kettő pedig a Francia Intézetet, a Cseh Centrumot, a Lengyel Intézetet, a Finnagorát, a FISE Galériát, a Gödör Klubot és a Volán épületet keresi fel.
A gyorstalpaló ingyenes túra időtartama 3 óra.

 

Október 23. VASÁRNAP

Divatolimpia 2005
16:00 /Budapesti Kongresszusi Központ, Bartók terem
A Stella, a NEXT, a Glamour és a Vitalworld támogatásával, a Magyar Divat Szövetség szervezésében.

A Divatolimpia nyertes és döntőbe jutott kollekcióinak bemutatása bizonyára sokakat fog a BKK-ba vonzani. Ezen a zárónapon a divat-téma teljes pompájában kibontást nyer.

 

Design7 zárórendezvény
19:00 /Gödör Klub
A Design Terminál Kht. Szervezésében

Ezen a pihenőnapon megünnepeljük Mindazokat, akik inkább előre, mint hátra mozdították a Design Hét ügyét. Filmet vetítünk a Hét eseményeiről, lesz VJ, és divatbemutatót tart az idén 20 éves Budapesti Divatiskola, amely egy új művészeti szakkal, a divat-és stílustervezéssel gazdagította a magyar oktatás palettáját. Megismerkedhetünk a 2005/2006 ősz-téli divattal, a magyar népművészettel a divatban, a Klub Stílussal é s a 20-as évek inspirációjára készült öltözékekkel.
A kirakat-kiállítások várva-várt eredményhirdetése után lesz díjátadó, üvegzene, zenés designer kocsma és elkészítjük a Jókívánságok Falát a leendő Design Központnak.