BIO 20

BIO 20

20. Ipari Formatervezési Biennálé

A 20. Ipari Formatervezési Biennálé (BIO 20) minőségi formatervezett termékek, vizuális kommunikációs és designkoncepciók összehasonlító nemzetközi kiállítása.
Szervezését a BIO Secretariat végzi, mely a ljubljanai Építészeti Múzeum égisze alatt működik. A zsűrizés kivételével a kiállítást érintő valamennyi lényegi kérdésről a szervezőbizottság dönt, melynek tagjai Ljubljana Város, a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a ljubljanai Építészeti Múzeum képviselői közül kerülnek ki. A kiállítás támogatója a Szlovén Kulturális Minisztérium, Ljubljana városa, a Szlovén Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a szponzorok.

A kiállítás célja a kortárs formatervezésben jelentkező áramlatok bemutatása. A szervező elsősorban olyan újító formatervezői termékeket kíván bemutatni, amelyek megoldást keresnek a modern élet problémáira, a fenntartható fejlődést és a társadalmi felelősségvállalást ösztönzik, ezenkívül kielégítik a felhasználók egyéni, speciális igényeit.

A kiállítás anyagába kizárólag olyan tételeket vesznek fel, amelyek gyártása nem kezdődött el 2004. január 1. előtt, illetve amelyek nem szerepeltek a BIO 19-en. Azok a munkák, amelyeket a szervező szerint méreteik miatt vagy más okból nem lehet kiállítani, alternatív módon szerepelhetnek, de a zsűri nem vállal kötelezettséget ezek elbírálására a kiállítás anyagának értékelésekor. A szervezők a zsűri rendelkezésére bocsátják a nevezési lapon feltüntetett szakmai információkat.

A kiállításra Ljubljanában kerül sor 2006 október 5. és november 5. között.

Kategóriák

A) Termékek - otthon; munkahely; közösségi terek; szállítmányozás; ipar, előállítás, kézművesség, mezőgazdaság; híradástechnikai készülékek, számítástechnika, fényképezőgépek és más optikai készülékek; építészeti szerkezetek, utcabútorok, út menti berendezések; csomagolástechnika, technológiai designmegoldások és rendszerek; gyógyászat és rehabilitáció; sport és szabadidő

B) Vizuális kommunikáció - vállalati arculatok, illetve olyan ipari termékek, melyek egy-egy szervezet arculatához kapcsolódnak - épületek információs és tájékoztatórendszerei, funkcionális jelrendszerek, termékgrafika, elektronikus média- és filmdizájn stb.

C) Designkoncepciók - designgondolatok, tervezési programok, diákmunka

A részvétel és a kiállítás feltételei, jelentkezési határidő, nevezési díj

A különböző termékeket, projekteket előzsűri vagy szakértői intézmények, szervezetek, illetve külföldi előzsűrik választják ki a kiállításra - ezek az eredmények a BIO honlapjára is felkerülnek. Ahol a kiállításon való részvételről nem előzsűri vagy erre hivatott intézmény dönt, a BIO intézőbizottsága meghívhat kiállítókat, akik olyan tételekkel vesznek részt, melyek véleményük szerint egyedi módon gazdagítják a kiállítás anyagát, emelik annak színvonalát.

A jelentkezés határideje: 2006. május 31.

Meghosszabbítva! Új jelentkezési határidő: 2006. június 12. (szerk.)

A nevezési díj az A és B csoport esetében (az átutalási, kezelési költségeket is beleértve) 75 euró; a C csoport esetében 25 euró. A jeletkezési lap beérkezését követően a szervezők öt napon belül számlát küldenek.

A kiállítók munkáit, terveit tartalmazó BIO 20 katalógust térítésmentesen megkapják azok, akik nevezésüket legkésőbb 2006. május 15-éig eljuttatják a szervezőhöz.

A nevezéshez szükséges dokumentumok

- kitöltött nevezési lap,
- a kiállítási tárgy legfontosabb sajátosságainak részletes leírása angol nyelven (legfeljebb 1000 karakterben),
- a tárgyat ábrázoló digitális fotó a következő kiterjesztések valamelyikében: JPG, TIF, EPS vagy nyomtatásra alkalmas PDF-formátumban. A hosszabbik oldal legalább 23 cm legyen (300 dpi), 1:1-es arányban (a katalógushoz).
- CD a fenti összes adattal, dokumentációval,
- a benevezett munka fotója vagy nyomata minimum A5-ös méretben (a bizottság munkájához).

A jelentkezési dokumentációt az alábbi címre kell eljuttatni:

Arhitekturni muzej Ljubljana/Architecture Museum of Ljubljana
Sekretariat bienala industrijskega oblikovanja/ BIO Secretariat
Pot na Fuzine 2
SI-1000 Ljubljana

A szervező fenntartja magának a jogot, hogy eltekintsen azon nevezésektől, amelyek nincsenek összhangban a kiállítás programjával vagy bármely más okból nem felelnek meg a kiállítás alapszabályainak.

A jelentkezők 2006. június 26-áig értesítést kapnak arról, hogy nevezésüket elfogadták-e.

A nemzetközi zsűri tagjai:

Francisco Carrera, Spanyolország
Julia Chiu, Japán
Jacques Lange (ICOGRADA), Dél-afrikai Köztársaság
Massimo Pitis (BEDA), Olaszország
Várhelyi Judit (ICSID), Magyarország

Díjak

A zsűri aranyérmekkel honorálja, illetve dicséretben részesíti a legjobb munkákat, továbbá az ICSID, az ICOGRADA és a BEDA különdíjat adományoz.

Bővebb információ: a biennálé honlapján található.