Az Icsid története

Az Icsid története

Az Icsid megalakulásának előzménye az a nemzetközi ipari formatervezési konferencia volt, melyet 1953-ban tartottak Párizsban. Ezt Jacques Viénot és az Institut d'Esthétique Industrielle munkatársai kezdeményezték, s szervező munkájuknak, egyeztetéseiknek köszönhetően, lassan kialakult a későbbi Icsid alapjait képező szervezet. Belga, francia, amerikai egyesült államokbeli és angol designerek, formatervezési szakmai szervezetek vezetői 1955-ben döntöttek egy nemzetközi társaság megalapításáról, melynek ideiglenesen az International Comitee of Industrial Design nevet adták. Az 1957-ben tartott londoni találkozón Dánia, Franciaország, az NSZK, Hollandia, Olaszország, Norvégia, Svédország, Nagy-Britannia, az USA, Japán és India delegáltjaival hivatalosan is megalakult az Icsid -International Council of Societies of Industrial Designers - néven. Az eseménynek a Royal Institute of British Architects adott otthont. Az első elnök az amerikai Peter Muller-Munk lett. A vezetőség tagja volt Misha Black (elnökhelyettes, Nagy-Britannia), Enrico Peressutti (elnökhelyettes, Olaszország) és a magyar származású építész, Pierre Vago (főtitkár, Franciaország). Az 1959-ben, Stockholmban tartott első közgyűlésen az Icsid már 17 ország 23 különböző szakmai szervezetét tömörítette - ez 1966-ra 28-ra, illetve 40-re nőtt. A szervezet végleges neve is Stockholmban dőlt el - International Council of Societies of Industrial Design.

Az Icsid közel ötvenéves története során több jelentős, az ipari designt érintő világméretű vitában vett részt. Így például a '60-as években a fejlődő országokbeli designoktatás kérdése bizonyult az egyik legfontosabbnak. E diskurzusokat számos jelentős európai tanintézmény, illetve az UNESCO és az UNIDO is támogatta, mind szakmai-társadalmi kapcsolatait, mind anyagi lehetőségeit tekintve. Hosszú eszmecsere folyt az ipari design fogalmának meghatározásáról, a tradicionális formakultúrákhoz való viszonyáról, illetve a szociális problémák megoldását segítő lehetőségeiről.
Az Icsid mint tanácsadó-szakértői szervezet, részt vett más nemzetközi, designkérdésekben is érintett szervezetek, így az Economic and Social Council of the United Nations, a United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO), az International Labour Office, a General Agreement on Tariffs and Trade és a European Coal and Steel Community munkájában is.

Az Icsid tagság, a '60-as és '70-es években, esélyt biztosított a Kelet-európai országok számára, hogy szakmai kapcsolatokat tartsanak fent a fejlett ipari országok formatervezőivel.

Forrás: The History of Icsid, Sir Misha Black