A Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj pályázatok eredményhirdetése az Műcsarnokban

Szeptember 30-án ünnepélyes gála keretében adták át a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat a Műcsarnokban.

Kiállítás: 2013. október 1-20.

 

Szeptember 30-án a Műcsarnokban adták át a design szakma legrangosabb hazai elismeréseit, 2013-as Design Management Díjat és a Magyar Formatervezési Díjakat.

A Magyar Formatervezési Tanács kezelésében, a nemzetgazdasági miniszter által immár 34. alkalommal meghirdetett díjat négy kategóriában – termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka – ítéli oda a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért a neves tervezőkből, szakemberekből álló bírálóbizottság. A díjazott alkotások, valamint a kiemelt pályázók munkáiból nyíló kiállítás azt mutatja be, hogy az újító szellemben, a friss ötletekben rejlő kreatív potenciálra építkezve jelentős távlatokat nyithatunk hazánk kreatív ipara, de a gazdaság egésze számára is, így a versenyképesség növelésének, az innovációnak, a vállalkozásfejlesztésnek az alapját teremthetjük meg.

A díjazottak a tizedik, jubileumi Design Hét Budapest rendezvénysorozat keretében 2013. szeptember 30-án, 17 órától megrendezett ünnepélyes díjátadón vehették át elismeréseket. A legjobb alkotásokból rendezett tárlatot október 20-áig tekintheti meg a nagyközönség, az idén új helyszínen, a Műcsarnokban.

A változatlanul magas pályázati aktivitást mutató megmérettetésen 11 alkotás részesült díjazásban és további 69 alkotás látható a tárlaton. Örömteli, hogy a kiállított munkák között számos termék, illetve csomagolás már ismerős lehet az üzletek polcairól. A diákkategóriában készült munkák frissességükkel, kreativitásukkal, magas minőséget képviselve színesítik a kiállítást, az érdekes és innovatív tervek, valamint a professzionálisan kidolgozott grafikai munkák mellett.

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában idén két díjazottat hirdettek. A DSI Inhalo egy, a napjaink egészségtudatos világában igazi kincsnek számító sóinhalátor,mellyel kapcsolatban a zsűri kiemelte az átgondolt, több szakember együttműködésével zajló tervezési folyamatot: azt fogalmazták meg, hogy a termék bizonyítja, „a formatervezés nem »szimpla formaalkotás«, hanem egy nagyon komplex folyamat”. Szintén termék kategóriában vehetett át díjat Földi Petra esőkabát kollekciójáért, melynek darabjait az igazi tiszta, funkcionális designgondolkodás és magas minőségű anyaghasználat, a professzionális technikai kidolgozottság jellemzi: a hölgyek és a férfiak számára készült esőkabátok minden szempontból érdemesek arra, hogy hamarosan a ruhaüzletek kínálatában találkozzunk velük.

Vidám, ugyanakkor intellektuális játékosságra építő pályamunkákat is díjazott idén a bírálóbizottság. Terv kategóriában Benedek Zsanett és Lakos Dániel Faces névre keresztelt, a számítógéppel hálószerűen modellezett térbeli formák alapelemeire, azaz a háromszögletű lapocskákra építő logikai játéka kapott díjat. Vizuális kommunikáció kategóriában pedig a mindenki által jól ismert A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mesét feldolgozó interaktív könyv.

Ez utóbbi a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Techlabjében készült, az egyetemen oktató szakemberek és diákjaik együttműködése eredményeképp, így híven tükrözi hazánk nagy múltú és Európa-szerte elismert designképzésének, illetve az oktatási intézményekben zajló munka magas színvonalát. De ennek bizonyítéka a diák kategóriában díjazott munkák kiemelkedően magas nívója is. A megrakott tábortűz hangulatát idéző LightMe világítóeszköz-család erőssége – a bírálóbizottság véleménye szerint – a design teljességében rejlik, mely magában foglalja a szükséges elemek tervezését, a márkaépítésre tett javaslatot, valamint a gazdaságos csomagolást is: tehát ismételten a különböző szakterületek alkotó együttműködése hozott eredményt. A DORA kerékpáros bukósisak, Filczer Balázs Dániel munkája ugyancsak a diák kategóriában bizonyított. Az ifjú designer munkája a napjainkban egyre terjedő kerékpározást teszi biztonságosabbá: egyszerűen használható, a legmesszebbmenőkig funkcionális, ugyanakkor esztétikailag is magas színvonalú megoldást kínál.

A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is több szervezet ajánlott fel különdíjakat a Magyar Formatervezési Díj pályázathoz kapcsolódva. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság egyik különdíját Farkas Anna grafikus vehette át a tárgytervezésbe tett kirándulása, a varázslatos Starry Light by Anagraphic lámpa vizuális kommunikációjáért. Az Államtitkárság másik, diák kategóriában meghirdetett különdíját két grafikai arculat megosztva kapta. A JAT projektért, vagyis a József Attila Terv projekt dokumentációs anyagáért Balázs Klára vehetett át díjat, míg az eredetileg grafikus diplomamunkaként készült, a magyar szuvenír-kínálatba izgalmas színt hozó Kis Hungarikumhatározókért Szabó Zsófia. Ezen díjak is ékesen bizonyítják: a start-up cégek, újonnan induló projektek számára a designnal kapcsolatos tudatos döntések komoly ugródeszkát jelenthetnek.

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. különdíjának odaítélésében kiemelten fontos szempont volt, hogy akár azonnal gyártásba kerülhető munkára hívja fel a figyelmet. A legfrissebb nemzetközi trendekbe jól illeszkedő Shin ökobútor család alkotója, Gyimóthy György minden részletében, még gyártói oldalról is átgondolt, magas színvonalú terve méltán kapta az elismerést.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíját korábban a Budapesti Műszaki Egyetemen tanuló fiatal tervezőknek, Varga Péter Istvánnak és Paunoch Renátának ítélte oda a bírálóbizottság a Zigza betonpad rendszerért. Egyetlen alapelem forgatásával, tükrözésével, rakosgatásával összefüggő, egyedi pad-csoport alakítható ki.

Az idén ötödik jubileumát ünneplő Design Management Díj átadására a hagyományok szerint a Magyar Formatervezési Díjakkal egy időben kerül sor. A cégeket, vállalatokat kitüntető díj elismeri és bemutatja, hogyan segítheti a design alkalmazása és szakszerű menedzselése egy szervezet célkitűzéseinek megvalósítását és eredményes működését.

Idén méltán népszerű Cserpes Sajtműves Kft. kapta az elismerést, melynek a sikeres termékek gyártása mellett 2012 óra sorra nyíló tejívói a mai fiatal nemzedékkel is megismertetik azt a vendéglátói kultúrát, ahol az egészséges, ízletes ételek és italok a fogyasztók tisztes kiszolgálásával kéz a kézben járnak.

A Design Management Díj pályázat közül további három példaértékességük okán elismerő oklevélben részesült és a kiállításon bemutatásra került, melynek kapcsán a bírálóbizottság tagjai kiemelték, hogy a méretükben, szerkezetükben rendkívül különböző, egymástól igencsak távol álló területeken működő cégekben közös, hogy az alaposan átgondolt, minden elemében jól megtervezett, a design, a marketing, a kommunikáció területén szakértő kollégák közös munkájával létrehozott arculat alapvető fontosságú minden szervezet számára. Legyen szó a magyar kultúra egyik legnagyobb múltú intézménye, az Operaház megújulásáról, a Budapest Közlekedési Központnak a budapesti tömegközlekedést átalakító, a kor kívánalmaihoz emelő munkájáról, vagy a közösségi irodamodellt Budapesten meghonosító testvérpár immár négy budapesti és egy bécsi taggal büszkélkedő LOFFICE újgenerációs irodáiról.

A Design Management Díj és a Magyar Formatervezési Díj pályázat elismert alkotásaiból rendezett tárlat azt mutatja be, hogy az újító szellemben, a friss ötletekben rejlő kreatív potenciálra építkezve jelentős távlatokat nyithatunk hazánk kreatív ipara, de a gazdaság egésze számára is, s így a versenyképesség növelésének, az innovációnak, a vállalkozásfejlesztésnek az alapját teremthetjük meg.

Az alapítás jubileuma alkalmából a Design Management Díj elmúlt éveinek elismertjei is megjelennek az idei díjazottakat bemutató tárlaton.

A díjazott pályamunkáknak idén első alkalommal a Műcsarnok ad otthont. A kiállítás október 1-20. között tekinthetők meg (1146 Budapest, Dózsa György út 37. K-Sze, P-V: 10:00-18:00, Cs: 12:00-20:00).

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!

 

A 2013. évi Magyar Formatervezési Díj díjazottjai

Magyar Formatervezési Díj
DSI Inhalo

Alkotó: CO&CO DESIGNCOMMUNICATION Kft.
Megrendelő: Salt Pharma Kft.
Gyártó: Giaform kft.

Termék kategória
Petra Földi 2012/13 esőkabát kollekció

Alkotó: FÖLDI Petra
Termék kategória

Magyar Formatervezési Díj
Faces játék

Alkotók: BENEDEK Zsanett, LAKOS Dániel
Terv kategória

Magyar Formatervezési Díj
A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Alkotók: SZEPESI SZŰCS Barbara, KARASZ Dániel, RUTTKAY Zsófia
Megrendelő / Gyártó: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Labor
Vizuális kommunikáció kategória

Magyar Formatervezési Díj
Light Me lámpacsalád

Alkotók: PAIS Panni, PÜSPÖK Balázs, COSOVAN Attila
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Diák kategória

Magyar Formatervezési Díj
DORA kerékpáros bukósisak

Alkotó: FILCZER Balázs
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Diák kategória

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja
Starry Light by Anagraphic

Alkotó: FARKAS Anna
Vizuális kommunikáció kategória

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja
JAT projekt

Alkotók: BALÁZS Klára
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Diák kategória

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja
Kis Hungarikum határozók

Alkotók: SZABÓ Zsófia, HANULA Zsolt, UGHY Szabina, ÁLDOZÓ Krisztián
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Diák kategória

A Hipavilon Nonprofit Kft. különdíja
Shin étkezőgarnitúra

Alkotó: GYIMÓTHY György
Gyártó: Mobilia-Artica Kft.
Terv kategória

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja
Zigza betonpad rendszer

Alkotók : PAUNOCH Renáta, VARGA Péter István
Gyártók: VPI Betonmanufaktúra: VARGA Péter István, VAJDA Szabolcs
Megrendelő: XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt.
Termék kategória

A 2013. évi Design Management Díj díjazottja
Cserpes Sajtműves Kft.

Elismerő oklevélben részesült:
Az Operaház, a Budapest Közlekedési Központ és a LOFFICE.

 

Az átadón készült fotók:

 
   

Fotó: Perness Norbert