Youth in Design – Kétnapos programmal ünnepelte Budapest a Design Világnapot

A Magyar Formatervezési Tanács, a Design Hét Budapest, a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség Nonprofit Kft. és a MOME+ közös szervezésében valósult meg az idén a Design Világnap programsorozata Budapesten, a Fiatalság témakörében a design jövőjének, a fenntarthatóság és a technológia perspektíváinak körüljárásával. Az idei Design Világnap a 2015-ben megújuló designdefiníció alapján az International Council of Societies of Industrial Design megújítását is jelképező új nevének – World Design Organisation – bevezetését ünnepelte.

A Design Világnap budapesti résztvevői június 28-án különleges látogatás keretében nyerhettek bepillantást a Varinex Informatikai Zrt., hazánk piacvezető 3D nyomtatással foglalkozó üzemének működésébe, megismerve a dinamikusan fejlődő iparág jelenét és a technológiában rejlő számos lehetőség festette izgalmas jövőképet. 

Június 29-én az Anker’t-ben a MOME+ együttműködésében szervezett szemléletformáló kerekasztal-beszélgetésen a formatervezés területén alkotó, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás elvárásait szem előtt tartó elkötelezett fiatal designerek beszélgettek a design új funkcióiról, szociális szempontokat előtérbe helyező irányzatairól és társadalomformáló stratégiáiról, egyúttal az új tervezői szerepkörről és az ebből adódó felelősség kérdéseiről.

Az idei Design Világnaphoz kötődik két különösen informatív kiadvány megjelenése is: a  Magyar Formatervezési Tanács gondozásában megjelenő Start Up Guide legfrissebb verziója letölthető a http://kreativipar.startupguide.hu/ weboldalról, a Design Hét Budapest szerkesztésében megjelenő Budapest Design Map frissített kiadása pedig elérhető a város turistainformációs irodáiban, designüzleteiben és egyes belvárosi szórakozóhelyeken, a mobilalkalmazás ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Google Play webáruházból.

2016/07/04