Új elnök és alelnök a BEDA élén

A 1969-ben alapított brüsszeli székhelyű BEDA egy nem profitorientált szervezet, amelynek 51 tagja van 26 európai országból. Céljuk a designkultúra terjesztése Európában. Az elnökség tagjait két éves ciklusokra választják, az aktuális elnökség mandátuma − melynek tagja Kohut-Jankó Anna az MFT képviseletében − 2022. évi közgyűlésig szól. Az új elnök Isabelle Vérilhac a Saint Etienne-i Cité du design nemzetközi ügyekért és innovációért felelős vezetője, míg Christina Melander frissen kinevezett alelnök a Dán Design Központ munkatársaként dolgozik.

Isabelle Vérilhac 2019 óta a Saint-Etienne UNESCO City of Design nemzetközi menedzsere és koordinátora. Ebben a szerepében hozta létre az Materials Resource Centre-t, az Innovative Uses and Practices Labs-t (LUPI®) és a Cité du Design Creative City Living Lab nevű laboratóriumát, valamint koordinálta az IDeALL európai projektet. Beszédében az új elnök megköszönte leköszönő elődje, Päivi Tahkokallio, a finn Ornamo Art and Design elnöke meghatározó munkáját. Ismertette, kétéves BEDA-elnöki mandátuma alatt törekedni fog a szoros együttműködésre az Európai Bizottsággal, bevonva ebbe a BEDA valamennyi tagját és partnerét, globális közösséget létrehozva ezzel. Azt is kifejtette, hogy a BEDA munkájának kulcsfontosságú mozgatórugói továbbra is az éghajlatváltozás, a digitalizáció és az európai értékek maradnak.

A korábbi elnök hivatali ideje alatt a BEDA mind befolyásában, mind a számok tekintetében növekedett, többek közt annak köszönhetően, hogy kinevezték az Új Európai Bauhaus kezdeményezés első partnerévé. A 2020-as év elején, a világjárványra adott válaszként Tahkokallio hívta életre a nagy sikerű BEDA Open Doors Dialogues programot. A kezdeményezés mára már egy fontos kollaboratív platformmá fejlődött, ahol a BEDA tagok megoszthatják egymással nézőpontjaikat a BEDA és az európai design jövőjéről.

Vérilhac szerint a globális szintű stratégiai megközelítés és helyi szintű operatívabb szemlélet ötvözésével megerősödhet a design Európában, és ezen múlik, hogy sikeresen tudjunk hozzájárulni a társadalom előtt álló nagyléptékű és sürgős kihívások kezeléséhez. „Izgalmas időszakot élünk, ahol minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a design megfeleljen az éghajlatváltozás és az emberi jólét kihívásainak” – tette hozzá a közgyűlésen.

Christina Melander elmondta, alelnökként teljes mértékben támogatja Vérilhac céljait, és úgy látja, a design a világ számos régiójában – különösen Európában – soha nem volt még ennyire a reflektorfényben. A BEDA-nak pedig nélkülözhetetlen szerepe van az európai designökoszisztéma erősítésében.

2021/06/03